Planinarenje

Planinarenje

Alničje

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski Venci / Karavanke / Alničje
    Alničje (1145 m)    - oC vrh              
Država: Slovenija
Planinski venac: Karavanke
Opis planine:

Alničje je 1145 m visoka grebenasta vzpetina, ki se z JZ dviguje nad jeseniškima naseljema Koroška bela in Javornik, ter poteka proti SV v smeri planine Stamare, izteče pa se na travnatem sedlu pod južnim pobočjem Debelega brda v Karavankah, kjer se nahajajo klopca z vpisno knjigo, zasilna streha, ki nudi zavetje pred nevihto, ter manjša starejša razpadajoča koča.
Na teh, že kar ekstremno strmih pobočjih Alničja in sosednjega Debelega brda, so po pripovedovanju domačinov, nekdaj kosili travo z derezami na nogah. Gozdovi na tukajšnjih površinah so po svojem statusu varovalni, kar pomeni da izsekavanje ni dovoljeno, z namenom, da bi koristili v zaščiti pred podori, plazovi ipd. Prav tu, - vzhodno od Alničja se je v zgodovini že najmanj enkrat zgodila naravna katastrofa podobna tisti, kakršni smo bili priča pred nekaj leti v Logu pod Mangartom. Takrat je bila z drobirskim tokom - plazom zalita vas Koroška bela.
Danes je sedlo, katero je poimenovano po vzpetini Alničje, predvsem mirna izletniška točka pohodnikov, ki imajo radi prijetne stranpoti, oz zanimive cilje v bližini markiranih tras.

Okolica u radiusu km:
Bivak na Belščici (1750m), Čopov rovt (710m), Gank (850m), Hrašenska planina (1670m), Javorniški slapovi (690m), Kamnitnik (1858m), Mala Boncla (Bavha) (1131m), Malnež (846m), Planina Stamare (1400m), Potoška planina (1270m), Strana (711m), Velika Boncla (1241m)
Prikaz na zemljovidu
Slike:
Alničje Alničje Alničje Alničje Alničje
Putevi:VrijemeZahtijevnost
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Alničje 1 hlaka neoznačena staza
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje (direktna čez greben)1 h 30 mindjelomično zahtjevna neoznačena staza
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje (lovska pot)1 h 20 minlaka neoznačena staza
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje