Planinarenje

Planinarenje

Glungezer Hütte

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski Venci / Tuxer Alpe / Glungezer Hütte
    Glungezer Hütte (2610 m)    - oC   koliba          
Država: Austrija
Planinski venac: Tuxer Alpe
Opis planine:

Značilno jugovzhodno panoramo Innsbrucka tvori izrazit gorski hrbet, ki poteka v smeri vzhod-zahod. Cel greben je zelo pohleven, deluje skoraj kot visokogorska planota. Možni so vzponi tako nas lokalne prvake kot tudi na ostale vršičke in špice, ki štrlijo iz te "planote". Med prvaki na zahodu prednjači vrh Patscherkofel (na njem je radio-televizijski oddajnik višine 67 m, dobro viden tudi iz doline), na vzhodu pa precej višja vrhova Glungezer in Sonnenspitze.
Peš dostop do vrhov te gorske skupine si je možno zelo skrajšati z uporabo dveh žičnic, ki obratujeta vse leto. To sta Patscherkofelbahn in Glungezerbahn. Med obema žičnicama poteka priljubljena turistična visokogorska pot Zirbenweg ("cemprinova pot"; cemprin je redka vrsta bora) (9 km, 3:00 h). Celoten gorski hrbet slovi po bujni visokogorski flori (v začetku poletja cvetijo cele planjave rododendrona) ter po odličnih razgledih na Innsbruck, dolino reke Inn ter na gorsko verigo severno od Innsbrucka (t.i. Nordkette).
Glungezerhütte je visokogorska koča, ki leži v vzhodnem delu opisanega grebena. Postavljena je na sedlu med vrhovoma Glungezer in Sonnenspitze (oba sta od koče enostavno dostopna; 10 minut na vsakega).
Še dve zanimivosti. Legendarni alpinist iz sredine 20. stoletja, Innsbručan Hermann Buhl, je svojo hribovsko pot začel prav na Glungezerju - vzpon z očetom je dobil kot darilo za svoj deseti rojstni dan. Pozimi leta 1964 (29.2.) je v zelo slabih vremenskih razmerah v vzhodne pečine Glungezerju treščilo letalo, umrlo je vseh 83 ljudi na krovu (spominska tabla na predvrhu).

Okolica u radiusu km:
Prikaz na zemljovidu
Slike:
Glungezer Hütte Glungezer Hütte Glungezer Hütte Glungezer Hütte Glungezer Hütte Glungezer Hütte
Putevi:VrijemeZahtijevnost
- Glungezer Hütte 2 h 45 minlaki označeni put
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje