Planinarenje

Planinarenje

Bolnica Franja

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
    Bolnica Franja (601 m)    - oC   koliba       vodopad  
Država: Slovenija
Planinski venac: Škofjeloško, Cerkljansko hribovje i Jelovica
Opis planine:

Bolnica Franja je nekdanja partizanska vojna bolnišnica, ki se nahaja v soteski Pasice nad Dolenjim Novaki. Bolnica je delovala od konca leta 1943 do maja 1945. Bolnica je sestavljena iz številnih manjših lesenih barak, ki so stisnjene v sotesko Pasice.
18. septembra leta 2007, pa je širše cerkljansko območje zajela huda nevihta, ki je povzročila močne hudourniške poplave. Takrat je voda odnesla vse razen ene barake. Hudourniška voda, pa je s seboj odnesla tudi vse predmete, ki so bili shranjeni v barakah, ki so služile kot muzej. Do danes so našli približno 30% predmetov, ki so jih shranili v muzej v Cerknem.
Po poplavah septembra 2007, so pričeli s sanacijo in obnovo barak ter bolnico leta 2010 ponovno odprli za javnost. Cena za ogled bolnice Franja je 4 € za odrasle in 2,5 € za otroke (cenik maj 2011).

Okolica u radiusu km:
Prikaz na zemljovidu
Slike:
Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja Bolnica Franja
Putevi:VrijemeZahtijevnost
Dolenji Novaki - Bolnica Franja 18 minlaki označeni put
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje