Planinarenje

Planinarenje

Babji zob

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
    Babji zob (1128 m)    - oC vrh              
Država: Slovenija
Planinski venac: Škofjeloško, Cerkljansko hribovje i Jelovica
Opis planine:

Babji zob je razgledna točka nad vasjo Kupljenik pri Bledu. Prepaden vrh, ki ima vpisno skrinjico ima lep razgled na del Spodnjih Bohinjskih gora in na gore okoli Triglava.

Anekdota o Babjem zobu na Jelovici.
Stari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se skrivala je tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišča nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala.
V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je uroke pošiljala, nihče od kmetov upal ni, na njivo ali gozd, ker tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi.
Ko pa baba že bila je stara ni več tako dobro zelišča nabirala, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala.
Nekega dne pa ko baba dovolj zelišča ni nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej babi stari spodrsne na planoti tej. In ko tako omahne v globine prostrane odkoder slišati je bilo še vedno njene uroke stare.
In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino:
Jelovica ti ne boš več strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej.
In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo. In v Bližini še danes koča stoji, ki da lastnikov se zvrstilo že več je kot tri.
Avtor:Guzej Vinko.

Okolica u radiusu km:
Danejeva planina (1090m), Gozdarska koča na Babi (1050m), Gradišče pod Babjim zobom (824m), Oblakova planina (1100m), Planina Prihod (1017m), Planina Tamar (1124m), Planina Vršana (900m), Sveti Štefan (Kupljenik) (642m)
Prikaz na zemljovidu
Panorama:
Slike:
Babji zob Babji zob Babji zob Babji zob Babji zob
Putevi:VrijemeZahtijevnost
Kupljenik - Babji zob 1 h 30 minlaki označeni put
Gozdarska koča Rovtarica - Babji zob (skozi Gladko dolino)2 h 45 minlaka neoznačena staza
Selski most - Babji zob (čez Kupljenik)2 h 40 minlaki označeni put
Gozdarska koča Rovtarica - Babji zob (čez Žontarico)3 hlaka neoznačena staza
Selski most - Babji zob 2 h 30 minlaka neoznačena staza
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje