Planinarenje

Planinarenje

Plezališče in ferata Renke

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski Venci / Posavsko hribovje i Dolenjska / Plezališče in ferata Renke
    Plezališče in ferata Renke (700 m)    - oC              
Država: Slovenija
Planinski venac: Posavsko hribovje i Dolenjska
Opis planine:

Caa 3 urna deloma krožna planinsko plezalna razgledna, pa tudi malo adrenalinska pot, ki vodi mimo plezališča s tremi sektorji in mimo številnih plezalnih smeri na naravni steni (vse sorazmerne težke, od 5 in naprej), ferata pa se nahaja čisto na koncu zgornjega odseka plezališča (po oceni srednje težka: povprečno B/C, en del C/D) in ima čez steno nekako štiri dele: poševni levi vstop, prečnico, vertikalo navzgor in poševni izstop v levo. Večino smeri je že pred desetletjem trasiral in opremil legenda slovenskih plezalnih sten Vili Guček, sodelovali in pomagali pa tudi člani AO Trbovlje in AO Litija, letos pa je bilo na ferati obnovljenih tudi nekaj varoval.

Pot in dostop iz kraja Renke sta letos ponovno očiščena, težja mesta na stezi pri vzponu so zavarovana z vrvjo, nameščenih pa je bilo tudi nekaj novih zelenih oznak (smerne tablice, zeleni trikotniki in puščice). Ob poti v gozdu je na drevesih tudi nekaj rumenih puščic in pravokotnikov, ki pa so jih za svoje potrebe označili lovci, … a te ponekod v srednjem delu ne vodijo vedno v pravo smer, zato na tem izletu glejte in mislite predvsem »zeleno«. Po izstopu iz ferate nadaljujte do vrha skalnih reber, do lepega razgledišča pod zaselkom Špital. V dolino oz. nazaj na izhodišče se vrnemo po sestopni stezi, ki obide ferato in zgornji del plezališča, srednji in spodnji del poti pa opravimo po isti poti.

Slike:
Plezališče in ferata Renke Plezališče in ferata Renke Plezališče in ferata Renke Plezališče in ferata Renke Plezališče in ferata Renke Plezališče in ferata Renke
Putevi:VrijemeZahtijevnost
Renke - Plezališče in ferata Renke (razgledna pot čez ferato do Špitala)2 hveoma zahtjevan označeni put
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje