Planinarenje

Planinarenje

Matkova kopa

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
    Matkova kopa (1957 m)    - oC vrh              
Država: Austrija, Slovenija
Planinski venac: Kamniško Savinjske Alpe
Opis planine:

Matkova kopa je težko dostopna gora v gorskem grebenu Kamniško Savinjskih Alp med dolinama Matkov kot in Belska Kočna. Greben poteka v smeri sever-jug in je hkrati meja s sosednjo Avstrijo. Na severu se začne z najnižjim Pavličevim vrhom (1339 m), sledijo Pavličeve stene (1653 m), Lesnikovo sedlo (1517 m), Jerebičje (1761 m), Matkovo sedlo (1623 m), Matkov Grintovec (1700 m), Jevševec (1730 m), Matkova kopa (1957 m), Krničko sedlo (1803 m), Krnička gora (2061 m) in Mrzla gora (2203 m). Zelo lepo, a zelo zahtevno, je prečenje tega grebena. Edini vrh na katerega vodijo označene poti je Mrzla gora, vsi ostali pa so dosegljivi po neoznačenih pastirsko-lovskih poteh in brezpotjih.
Na Matkovo kopo vodijo takšne poti iz Matkovega kota, od kmetij Kočnar, Matk in Perk, s Pavličevega vrha in iz Belske Kočne. Vzpon na sam vrh poteka po zelo zahtevnem brezpotju. Najlažje dostopna je iz Matkove krnice nad Matkovim kotom.
Pristop je iz vseh smeri zelo zahteven, tako tehnično, orientacijsko, kot tudi kondicijsko. Zato je gora primerna le za izkušene gornike s primerno opremo.
Domačini so v teh koncih zelo gostoljubni. Iz pogovorov z njimi pa je zaznati, da si želijo, da bi ta njihov kotiček tudi v prihodnje ostal tako samoten, kot je bil v preteklosti.

Okolica u radiusu km:
Matkov kot (920m), Mrzla gora (2203m)
Prikaz na zemljovidu
Slike:
Matkova kopa Matkova kopa Matkova kopa Matkova kopa Matkova kopa
Putevi:VrijemeZahtijevnost
Turistična kmetija Perk - Matkova kopa (pastirsko-lovska pot)3 h 30 minveoma zahtjevno bespuće
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje