Planinarenje

Planinarenje

Ivanščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
    Ivanščica (1061 m)    - oC vrh              
Država: Hrvatska
Planinski venac: Žumberačka gora, Medvednica i Međimurje
Opis planine:

Ivanščica je s 1061 m visokim vrhom najvišja in tudi največja gora v severni Hrvaški. Njen hrbet je dolg kar 27 kilometrov od Lepoglave na zahodu do Novega Marofa na vzhodu. Je razvodnica med Savo in Dravo. Njeno nekdanje ime je bilo Očura, današnje ime pa nosi po cerkvenem redu Ivanovcima, kateri so ime dali tudi največjemu gradu ob vznožju, Ivancu.
Gora je skoraj povsem poraščena z gozdom, ima pa tudi nekaj manjših pečin. Ob južnem vznožju gore so tudi stari gradovi, žal danes v ruševinah (od zahoda proti vzhodu: Oštrcgrad, Belecgrad, Milengrad, Grebengrad, na južni strani Pusta Bela in Bela na severni strani).
Kljub svoji razmeroma skromni višini je vrh Ivanščice lep razglednik, s katerega se ob lepem rezgledu vidi do Triglava in Snežnika na zahodu, Dachsteina v Avstriji na severozahodu, Budimpešte na severovzhodu, Slavonskih hribov na vzhodu ter Kozare na jugu. Gora je priljubljen cilj planincev z Ivanca in okoliških vasi ter tudi planincev z Zlatara in okolice, kar potrjuje tudi množica poti na vrh.
Napačno je mnenje nekaterih, ki menijo, da je Ivanščica najvišji vrh Panonskega dela Hrvaške, kar je Trdinov vrh / Sveta Gera Gorjancih / Žumberak. Malo pod vrhom se nahaja najpomembnejša planinska koča Pasarićev dom, na južnem pobočju se nahajajo tudi planinske koče Majer nad vasjo Lobor, Belečka koča pod starim gradom Belecgrad, Lujčekova hiža na Pokojcu ter koča na Grebengradu.

Okolica u radiusu km:
Prikaz na zemljovidu
Slike:
Ivanščica Ivanščica Ivanščica Ivanščica Ivanščica Ivanščica Ivanščica
Putevi:VrijemeZahtijevnost
Prigorec - Ivanščica (čez Konja (Rajterjeva pot))1 h 30 minlaki označeni put
Prigorec - Ivanščica (Prekrižje)2 hlaki označeni put
Juranščina - Ivanščica (po dolini potoka Brana)2 hlaki označeni put
Juranščina - Ivanščica (pot Kopanja)1 h 45 minlaki označeni put
Prigorec - Ivanščica (Pionir)1 h 50 mindjelomično zahtjevna neoznačena staza
Prigorec - Ivanščica (Mrzljak)2 hlaki označeni put
Juranščina - Ivanščica (čez Belige)2 h 30 minlaki označeni put
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje