Planinarenje

Planinarenje

Dolina Kot - Triglav

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeTriglav / Dolina Kot - Triglav
   Dolina Kot - Triglav   
Vrijeme hodanja: 6 h 10 min
Ishodište: Dolina Kot (950 m)
Cilj: Triglav (2864 m)
Visinska razlika: 1914 m
Visinska razlika (po putu): 2050 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po slabši cesti, ki nas po nekaj minutah pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželjeno). Pot naprej zavije rahlo levo in preči hudournik. Na drugi strani hudournika se kar nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd. Po polurni hoji pa se pot začne vzpenjati. Sledi nekaj deset korakov hoje po strmi poti, kjer so nam v pomoč klini, ki pa v suhem niso nujno potrebni. Strmina nato popusti in pot nas pripelje do studenčka (v sušnem obdobju presahne) na višini 1340m. Tu se levo odcepi neoznačena pot na Macesnovec, mi pa nadaljujemo po označeni poti, ki preči hudournik. Sledi kratko prečenje strmega dela, kjer nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno). Pot nato preči pas rušja in se višje vzpne na bolj kamnita pobočja, kjer pred seboj vidimo Debeli kamen (velik balvan, ki ga vidimo na vrhu klanca). Do Debelega kamna se povzpnemo po gruščnati poti obdanim z rušjem. Naprej se pot vzpne ob manjšem melišču navzgor in se nekoliko višje obrne bolj desno, kjer nas pripelje na razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma in Rjavine (desno Vrbanove špice zelo zahtevna pot). Strmina nato popusti in sledi nekaj minut lahkotne hoje do naslednjega razpotja. Nadaljujemo po desni poti proti Staničevem domu, ki obide vrtačo Pekel, ki jo vidimo desno pod nami (pot levo pelje na Rjavino po plezalni poti). Naprej se zložno vzpenjamo vse do Staničevega doma pri katerem se nam odpre lep razgled na Triglav.
Naprej nadaljujemo v smeri Kredarice po poti, ki se zložno vzpne pod melišča Rži, nato pa se prečno vzpne čez omenjena melišča do neizrazite škrbine v stranskem grebenu Rži. Pot se nato s pomočjo varoval nekoliko spusti, nato pa spet vzpne. Po slabi uri od Staničevega doma nas pot pripelje na vrh Kredarice. Z vrha pa se spustimo nekaj minut do Triglavskega doma na Kredarici.
Pri domu nas oznake za Triglav usmerijo rahlo navzdol do roba ledenika (Zeleni sneg), nato pa se vzpne do začetka plezalnega dela poti. Pot se takoj strmo vzpne, v pomoč pa so nam varovala predvsem klini. Po pol urnem vzponu se nam z leve priključi nekoliko lažja pot s Planike. Le nekaj korakov naprej pa stopimo na neizrazit vrh Malega Triglava s katerega se rahlo spustimo. Sledi izpostavljena a odlično zavarovana pot po grebenu. V zadnjem delu se pot strmeje vzpne in nas pripelje do Staničevega zavetišča, ki je s poti oddaljeno 30 m. Do vrha pa strmina popusti in razgledna pot nas pripelje na vrh Triglava, kjer stoji Aljažev stolp.
Kot - Staničev dom 4:00, Staničev dom - Kredarica 1:00, Kredarica - Triglav 1:10.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.
Pokraj puta:
Pri studencu (1340m), Dom Valentina Staniča (2332m), Kredarica (2541m), Triglavski dom na Kredarici (2515m), Mali Triglav (2725m)
Prosječna ocjena izleta: 7,9/10  (br. glasova=8)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav Dolina Kot - Triglav
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dolina Kot - Triglav
Gost     
13.7.2006
Lepo.Dobil sem navdih s katere smeri letos obiskati Triglav. Brane
skespr     
21.8.2006
ne bo ti žal . če pa boš ime kaj časa je vredno iti še na rjavino ( gor po grebenski poti nazaj pa po plezalni ) ne bo ti žal . obvezno čelado
Nickster     
22.7.2008
Ta pot je meni odlična, razen dela ko hodš po melišču nimam tako rad. Jest sm tud poskusu it še na rjavino pa nism uspel isti dan, saj me je ujela noč. mal hitrej bi mogu jt. Nastale pa so lepe fotografije.

lp in veliko užitkov!velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
Janiel74     
6.8.2011
Včeraj opravil s to potjo navzgor , potem pa dol do Krme. Prvič na Triglavunasmeh
kungočan     
30.8.2012
V četrtek 23.avgusta smo se odpravili na to pot, startali ob šesti uri,po eni uri in pol nas je zajela nevihta,močan dež in veter,čakali smo proti koncu gozda,pomislili da gremo nazaj,poklicali na Kredarico,dobili vzpodbudno informacijo in nadaljevali proti Staničevemu domu,vreme se je izboljšalo in bilo je lepo.Na vrh smo prispeli okoli druge ure.Vreme jasno.Vračali smo se do Planike,kjer smo prespali,bilo nas je deset.drugi dan čez Škrbino preko Plemenic na Luknjo in do Aljaževega doma v Vratih.Zelo adrenalinsko...
maregol     
22.9.2016
Je mogoče kdo že šel po tej poti ponoči? Je primerna za kaj takega? Rad bi prìšel na Triglav okoli 8:00 zjutraj tako da bi vršni del že bil obsijan.
redbull     
22.9.2016
dobro lampo imej na glavi pa ni panikemežikanje

srečno
maregol     
22.9.2016
Hvala!
mukica     
23.9.2016
Del poti v spodnjem predelu Kota je vedno malce spolzko, previdno ponoči, sploh če bodo temperature okoli ledišča...nasmeh
Zdenkob     
14.9.2018
V sredo, 12.9. sem šel po tej poti. Nameraval sem iti samo do Staničevega doma, vendar sem potem zaradi zelo lepega vremena podaljšal turo še do Kredarice in Triglava. Gneča je bila znosna. Pot nazaj v Kot se mi je vlekla, še posebej od Debelega kamna naprej, kjer je bila zaradi mokrih skal potrebna dokajšnja mera previdnosti.
fjr     
23.9.2018
Včeraj v družbi prijateljev opravil to pot. Ob 7. uri gor in popoldan zaradi napovedi slabega vremena nazaj v dolino. Med potjo nas je dobila tema tako da smo pot nadaljevali s svetilkami. Rad bi napisal in opozoril vse pohodnike, da je pot v spodnjem delu ko prideš v gozd izjemno spolska, prepadna in na izpostavljenih delih premalo varovana.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje