Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Triglav / Zadnjica - Triglav (čez Plemenice)

Zadnjica - Triglav (čez Plemenice)

Print
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Širina/Dužina: 46,3824°N 13,7604°E
Ime puta: čez Plemenice
Vrijeme hodanja: 7 h 15 min
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Ferata: B/C
Visinska razlika: 2214 m
Visinska razlika po putu: 2215 m
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada, komplet za samovarovanje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Pogleda: 49.806
 5 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 72
Broj komentara: 19
Pristup do ishodišta:
Vozimo iz Kranjske Gore preko planinskog prijevoja Vršič prema Bovcu ili obrnuto, ali samo do 50. oštrog skretanja Vršičke ceste ili Ruske ceste (kod sela Trenta). Tu skrećemo na sporednu cestu, kojom se nakon par 100 metara parkiramo na parkiralištu uz cestu.
Opis puta:
Sa parkinga nastavljamo cestom, koja nas pored nekoliko kuća (uglavnom vikendica) za cca 15 minuta dovodi do mjesta gdje se cesta razdvaja na dva dijela (uz raskrižje je nekada bilo parkiralište, danas zabranjeno parkiranje).
Nastavljamo donjom desnom cestom (gornjom cestom dolazimo do teretne žičare, koja vozi na Pogačnikovu domu) u smjeru Doliča, Luknja i Prehodavaca. Najprije blagu cestu koja nas vodi kroz slikovite livade, više kroz šumu, pratimo skoro do njenog kraja, točnije do označenog križanja, gdje se desno odvaja markirana pješačka staza prema Prehodavcima (do ovdje nam treba cca. 1 sat).
Od raskrižja na predjelu Utro nastavljamo ravno, gdje cesta konačno prelazi u pješačku stazu ili stazu. Uspon nastavljamo starom mulatozom koja se dalje umjereno uspinje preko mjestimično strmijih padina. Dalje se ubrzo desno odvaja penjačka staza preko Komara, a mi idemo ravno i dalje nastavljamo uspon širokom stazom. Panoramska staza, koja mjestimično prelazi preko vrlo strmih padina, više nas dovodi do sljedećeg označenog križanja.
S križanja idemo lijevo u smjeru Pogačnikova doma, Luknje i Triglava (desno Koča na Doliču). Od prijelaza vojnička mulatraza vodi prema istoku i prelazi strme padine. Kasnije se staza nekoliko puta uspinje u cik-cak, a zatim ponovno slijedi križanje u blagom usponu sve do prevoja Luknja.
Na sedlu gdje je prijelaz nastavljamo desno u smjeru Triglava. Lijevo vodi staza na Bovški Gamsovec, a ravno prema dolje prema planinarskom domu Aljažev dom v Vratih.
Staza dalje postaje vrlo zahtjevna i već na početku počinje gotovo okomito uspon uz čeličnu sajlu. Kada se popnemo na početni zid staza se lagano zaravna što ne znači da je tu kraj problemima. Odavde naprijed gotovo da i nema osigurača i povremeno hodamo pješačkom stazom iznad duboke provalije. Na mokrom velika opasnost od klizanja! Teškoće zatim polako jenjavaju, a staza skreće blago ulijevo i dovodi nas na greben odakle se otvara pogled prema istoku. Nastavljamo panoramskim grebenom i staza ubrzo opet postaje malo zahtjevnija. Uz pomoć čeličnih sajli i brojnih željeznih šiljaka nekoliko puta se strmo uspinjemo, a zatim slijedi kratki strmi spust. Ovdje s lijeve strane otvara se pogled prema poznatoj Sfingi (najstrmiji stup Triglava).
Dalje staza postaje manje strma i vodi nas po vapnenačkom kolniku. Pješačka staza na ovom dijelu je malo slabo vidljiva i vodi lijevo od Glave v Zaplanji i Morbegne koju vidimo ispred sebe. Na ovom dijelu staze i ljeti još zna biti snježnih polja, koje nije strmo, pa sjekir nije potreban.
Put nas zatim dovodi do križanja na visoravni Zahodna Triglavska planota. Nastavljamo lijevo gore u smjeru Triglava (desno Dolič, oštro desno Morbegna) preko sipare do ulaza u sljedeći penjački dio staze. Ovaj dio je puno lakši od onog preko Plemenica pa neće stvarati veće probleme (ali može biti poprilična gužva). Staza naprijed se uz pomoć brojnih osigurača dijagonalno uspinje i dovodi nas ispod usjeka Triglavska škrbina. Dalje se uspinjemo do usjeka, gdje dolazimo do križanja. Nastavljamo lijevo prema gore (ravno prema dolje Planika) strmom ali dobro osiguranom stazom. Nakon nekoliko uspona strmina se smanjuje i do vrha je svega nekoliko minuta uspona po gornjoj padini Triglava.
zemljovid puta - Triglav
Ob poti: Luknja (1758m), Plemenice (2364m), Triglavska škrbina (2659m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Zadnjica - Triglav1
Zadnjica - Triglav2
Zadnjica - Triglav3
Zadnjica - Triglav4
Zadnjica - Triglav5
Zadnjica - Triglav6
Zadnjica - Triglav7
Zadnjica - Triglav8
Zadnjica - Triglav9
Zadnjica - Triglav10
Zadnjica - Triglav11
Zadnjica - Triglav12
Zadnjica - Triglav13
Zadnjica - Triglav14
Zadnjica - Triglav15
Zadnjica - Triglav16
Zadnjica - Triglav17
Zadnjica - Triglav18
Zadnjica - Triglav19
Zadnjica - Triglav20
Zadnjica - Triglav21
Zadnjica - Triglav22
Zadnjica - Triglav23
Zadnjica - Triglav24
Zadnjica - Triglav25
Zadnjica - Triglav26
Zadnjica - Triglav27
Zadnjica - Triglav28
Zadnjica - Triglav29
Zadnjica - Triglav30
Zadnjica - Triglav31
Zadnjica - Triglav32
Zadnjica - Triglav33
Zadnjica - Triglav34
Zadnjica - Triglav35
Zadnjica - Triglav36
Zadnjica - Triglav37
Zadnjica - Triglav38
Zadnjica - Triglav39
Zadnjica - Triglav40
Zadnjica - Triglav41
Zadnjica - Triglav42
Zadnjica - Triglav43
Zadnjica - Triglav44
Zadnjica - Triglav45
Zadnjica - Triglav46
Zadnjica - Triglav47
Zadnjica - Triglav48
Zadnjica - Triglav49
Zadnjica - Triglav50
Zadnjica - Triglav51
Zadnjica - Triglav52
Zadnjica - Triglav53
Zadnjica - Triglav54
Zadnjica - Triglav55
Zadnjica - Triglav56
Zadnjica - Triglav57
Zadnjica - Triglav58
Zadnjica - Triglav59
Zadnjica - Triglav60
Zadnjica - Triglav61
Zadnjica - Triglav62
Zadnjica - Triglav63
Zadnjica - Triglav64
Zadnjica - Triglav65
Zadnjica - Triglav66
Zadnjica - Triglav67
Zadnjica - Triglav68
Zadnjica - Triglav69
Zadnjica - Triglav70
Zadnjica - Triglav71
Zadnjica - Triglav72
Rasprava o izletu Zadnjica - Triglav (čez Plemenice)
Gost27. 09. 2006 00:00:00
nasmehPot je zelo lepa, vendar naporna in malo adrenalinska.Mislim, da navzgor ti le malo kje pride vpostev samovarovalni komplet, razen ce se imate namen vracat po isti poti. Lep pozdrav.
Gost13. 09. 2007 00:00:00
Poslušam in berem komentarje planincev, ki so pot prehodili. Ali res ni možno prepadni del poti bolje zavarovati?! Res je škoda, da tudi planinci, ki se ne želijo tako izpostavljati, zaradi tega ne morejo doživeti Triglava čez Plemenice in videti Sfinge.
Prosim, povejte naprej in upoštevajte.
Planinski pozdrav iz Maribor
Gost14. 09. 2007 00:00:00
Pravijo, da se vse da, če se hoče. Sem pa mnenja, da naj ostane Bembergova taka kot je. Naj ostane za najbolj pogumne. Saj vse poti v gorah niso namenjene vsem: treba je poiskati za sebe oziroma svoje sposobnosti primerne poti. Konec koncev v življenju tako ne moremo imeti vsega. Se pa sprašujem: ali je moj vzpon manj vreden, če pridem na Triglav z Doliča ali Planike? Nejc je zapisal: "Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel. Kdor najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi". Čim več lepih poti in bodimo ponosni na cilje, ki jih nosimo v sebi. Srečno in varno!
Gost14. 09. 2007 00:00:00
Pravijo, da se vse da, če se hoče. Sem pa mnenja, da naj ostane Bembergova taka kot je. Naj ostane za najbolj pogumne. Saj vse poti v gorah niso namenjene vsem: treba je poiskati za sebe oziroma svoje sposobnosti primerne poti. Konec koncev v življenju tako ne moremo imeti vsega. Se pa sprašujem: ali je moj vzpon manj vreden, če pridem na Triglav z Doliča ali Planike? Nejc je zapisal: "Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel. Kdor najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi". Čim več lepih poti in bodimo ponosni na cilje, ki jih nosimo v sebi. Srečno in varno!
Gost17. 11. 2007 00:00:00
Kaj zdaj nakladaš,izberi si turo primerno svojim sposobnostim.Lp Francmrk pogled
Gost21. 11. 2007 00:00:00
Tudi sam menim, da je pot čez Plemenice primerno zavarovana.

Del poti, kjer vabi naše poglede nase Stena (s Sfingo v prvem planu), pa si je mogoče ogledati tudi tako, da se do tam po nezahtevnem terenu, sledeč markacijam, spustimo od Morbegne (do tam po mulatjeri z Doliča) navzdol in se po isti poti vrnemo. Saj ni nujno, da je naš cilj vedno vrh, a ne da ne?!

Obstaja še manj znana, delno nemarkirana možnost, ko z mulatjere Zadnjica-Dolič skrenemo nad ostanki vojaških zgradb in poiščemo ostanke stare Kugyjeve poti na Triglav. Ta se priključi na markirano pot čez Plemenice ravno tam, kjer se odpre krasen pogled na Sfingo ... Čeprav pot ni prav zahtevna in je na enem mestu celo zavarovana s starimi jeklenicami pa vendarle zahteva gornika, ki ji zna slediti in ni povsem odvisen od markacij (te so mestoma še vidne).

Srečno!
Gost21. 11. 2007 00:00:00
te zadnje informacije sem pa res vesela. letos sem brala o tej poti in me je zanimalo, v kolikšni meri je še ohranjena. jo bom poskusila poiskat poleti! lp, špela
peter226. 07. 2008 00:00:00
Pot iz Zadnjice čez Plemenice sva prehodila včeraj. Je res čudovita in priporočljiva, seveda za izkušenega planinca. Nekaj fotografij je na www.petersfoto.si
ladog5. 03. 2010 00:00:00
Čestitke vsem, ki vam je uspelo čez Plemenice!nasmeh
Keco10. 08. 2010 00:00:00
Enodnevna tura čez Plemenice in nazaj na Dolič v Zadnjico. Napornooo! Lepa tura, če imaš rad prvine prostega plezanja!
In začuda ni bilo gužve!!!
kakav30. 08. 2010 00:00:00
Prejšni teden sem se tudi sam odpravil na enodnevno turo iz Zadnjice čez Plemenice in čez Dolič nazaj. Res čudovito poplezavanje čez Plemenice. Prestop iz trentske na vratno stran in nazaj nekje na sredini preko izpostavljenega prehoda je res vrhunski. ( kratko ampak sladko).
Sem se pa na lastne oči prepričal da zgodbice o utrganih Čehih res niso nakladanje. Najprej sem na vstopu na pot iz Doliča na Triglav srečal mlado Čehinjo, ki se je pridrajsala po melišču v samih sandalih. Upam da so bile vsaj Tewa nasmeh. Še večji hec je pa bil ko sem na vrhu Triglava (začuda je bila celotna pot brez gneče čeprav je bila sončna nedelja) srečal mlada Čeha z majhno psičko. Sta rekla, da je tibetanski terier in da je navajena plezanja, da so prišli čez Plemenice in da je ful dobr šla, kjer pa ni šlo, sta jo pa na rami nosila ali pa v ruzak dala. Res modelanasmeh. In da je stara šele 9 mesecev - na žalost jima očitno ni nobemn povedal da imajo psi, če premladi hodijo v hribe lahkjo probleme s kolki ko odrastejo - upam da se pri tej simpatični psički to ne bo zgodilo. Kakorkoli Čehi so res modeli in ti gre kar na smeh, je pa zato lahko toliko bolj žalostno, če gre kaj narobe. Se jim pozna, da je njihov najviši kucelj malo čez 1500m.
soncyka14. 09. 2010 00:00:00
Pot čez Plemenice je odlična, na mestih prav adrenalniska, je pa res, da ni namenjena neizkušenim planincem oz. tistim, ki niso navdušeni nad nekoliko nevarnejšimi odseki. Pot sem sama opravila v enem dnevu in prav tako menim, da mora pot ostati taka kot je, kajti ne more vsak imeti vsega. Sfinga se pa lepo vidi tudi po poti čez Vrata.
andraz8525. 06. 2013 00:00:00
a je kdo mogoče pred kratkim prehodil to pot? predvsem me zanimajo snežne razmere... hvala za kakšen odgovor...
lp, andraž
pipi1005. 07. 2013 00:00:00
tudi mene zanimajo razmere na poti, če ima kdorkoli kakšno informacijo.
redbull6. 07. 2013 00:00:00
v škrbini je še sneg, drugje pa težk verjamem

lp
darinka421. 07. 2021 15:32:25
Včeraj prehodila pot iz Zadnjce na Luknjo . Čez Plemenice in čez Triglavske pode na vrh. Bovška škrbina je kopna. Plemenice tudi. Le na podih je še sneg. Ki ne predstavlja težav. Cepin sem imela s sabo a ga nisem rabila. Zelo malo pohodnikov sem srečala. Čez Plemenice prav nikogar. Tudi na vrhu prav nobene gneče.
franc.rozman@adventure.si22. 07. 2021 16:42:49
Darinka4, čestitke za opravljeno turo.
Zanima me ali so v spodnjem delu vsi klini in jeklenice uporabni in v steni?
Hvala.
lp, Franc
darinka422. 07. 2021 16:54:17
Hvala. Vsi klini in jeklenice čez Plemenice so na svojem mestu. So mislim da lani obnovili . Na enem delu nekje v sredini so dali zajlo in kline kjer prej tega ni bilo. Plezalna pot in tisti deli, kjer ni plezalma je vse v redu zaenkrat.
mikkeni15. 08. 2023 08:34:41
http://ma-uc.blogspot.com/2023/08/triglav.html super dan, razmere odlične, samo po 12.uri začelo lepo gret... tako da, še kako urco prej z izhodišča pa zmagaš nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići