Planinarenje

Planinarenje

Rudno polje - Triglav

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeTriglav / Rudno polje - Triglav
   Rudno polje - Triglav (čez Kugyjevo polico)  
Vrijeme hodanja: 7 h 30 min
Ishodište: Rudno polje (1347 m)
Cilj: Triglav (2864 m)
Visinska razlika: 1517 m
Visinska razlika (po putu): 2000 m
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće, veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1 : 25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo desno navzgor po kolovozu v smeri planine Konjščica. Kolovoz, ki se sprva strmo vzpne kmalu postane zložen in se nekoliko višje spremeni v peš pot. Sledi zmeren vzpon po poti, ki se vzpenja ob potoku Ribnica, ki ima v zgornjem delu tudi slap, ki ga lahko vidimo s poti. Naprej pot preči studenček in preide na pašna območja planine Konjščica. Po nekaj deset korakih pot preči naslednji studenček in se rahlo vzpne do sirarske koče na planini.
S planine nadaljujemo po zložnem travniku rahlo navzgor do druge strani planine. Tam pot preide v rušje in se začne sprva zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati. V zadnjem delu vzpona se nam z desne priključi pot z Rudnega polja. Sledi le še kratek vzpon ob hudourniku do travnate ravnice Jezerce. Tu pot zavije levo in nas po nekaj korakih pripelje v ožje območje TNP-ja. Naprej se vzpnemo ob studenčku proti Studorskemu prevalu. Nekoliko višje prečimo hudournik, pot pa se usmeri nekoliko desno v travnata z rušjem obdana pobočja. Pot se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran.
Pot naprej se sprva nekoliko spusti, nato pa preči pobočja Velikega Draškega vrha in Tosca z nekaj rahlimi vzponi in spusti. Čez čas nas pot pripelje do travnatega južnega pobočja Tosca. Tu se desno odcepi pot na Tosc, le nekaj metrov naprej pa se nam z leve priključi pot z Uskovnice. Nadaljujemo naravnost, pot naprej pa še vedno preči pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala. Le tega dosežemo po krajšem spustu.
S Konjskega prevala nadaljujemo naravnost v smeri Kredarice (levo Planika, desno Krma) po poti, ki nas že po nekaj korakih pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo levo (desno Staničev dom). Pot naprej se prečno vzpenja, pri tem pa preči večje število manjših grap, katerih pa prečenje ni zahtevno. Nekoliko naprej pot s pomočjo varoval preči nekaj tehnično zahtevnih mest. Za tem se nam z desne priključi pot iz doline Krme, le nekaj metrov naprej pa pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kredarice (levo Planika). Sledi vzpon proti domu na Kredarici, katerega pa že lepo vidimo pred seboj. Po pol ure hoje od razpotja za Planiko pridemo do doma na Kredarici, kjer se nam odpre pogled na vrhove na severni strani doline Vrat.
S Kredarice nadaljujemo v smeri proti Triglavu. Nekaj metrov za smerokazi, kjer se desno odcepi pot Čez Prag pa zapustimo markirano pot in se usmerimo desno in po brezpotju nadaljujemo proti severu (v smeri proti vrhu Glava 2426m). Tu je na skalah precej oznak, ki označujejo brezna. Ko se približamo vrhu Glava, na levi opazimo stezo, ki vodi po melišču navzgor. Ta pot je označena z rdečimi črtami in nas kmalu pripelje do zahtevnejšega dela poti čez Kugyjevo polico. Pot čez polico je nato razmeroma kratka in tudi tehnično ni pretirano zahtevna. Kljub temu pa je potrebno biti zelo previden, saj je steza ozka, na njej pa je ogromno grušča, hodimo pa neposredno nad prepadno severno steno. Na mestih, kjer je nevarnost za zdrs največja nam je v pomoč tudi nekaj jeklenic.
S Kugyjeve police nato pridemo na Zahodno Triglavsko planoto, kjer pred seboj že vidimo Glavo v Zaplanji. Tu naša pot zavije rahlo v levo in se kmalu priključi poti s Plemenic in nato poti čez Dolič. Ponovno se pričnemo vzpenjati po melišču in kmalu vstopimo v plezalni del poti. Pot naprej se s pomočjo številnih varoval prečno vzpne in nas pripelje pod Triglavsko škrbino. Naprej se povzpnemo do škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo levo navzgor (naravnost navzdol Planika) po strmi a dobro zavarovani poti. Pot se nato še nekaj časa strmo vzpenja, nato pa kmalu dosežemo vrh Triglava.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče).
Pokraj puta:
Studorski preval (1892m), Vodnikov dom (1817m), Konjsko sedlo (2020m), Triglavski dom na Kredarici (2515m), Triglavska škrbina (2650m)
Prosječna ocjena izleta: 9,7/10  (br. glasova=6)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav Rudno polje - Triglav
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rudno polje - Triglav
davorin     
21.9.2008
rok, hvala. to pot obiščem prvič ko bom imal priložnost. lep pozdrav od hrvaškega zaljubljenca v visoke slovenske gore.
PUHI     
3.6.2009
Po tej polici sem šel pred leti v obratni smeri-navzdol. Čeprav je bil avgust je bilo na njej še nekaj snega in obilo grušča, skratka neprijeten občutek nad Steno brez varovanja, letos jo ponovim v nasprotno smer. Mislim pa, da bi bilo treba markacije, ki so delo nekega navdušencazmedenodstraniti, ali pa pot zavarovati in pravilno označiti, dokler ne pride do nesreče. Pot ni na kartah, najbrž prav zaradi neopremljenosti. Ne predstavljam si neizkušenega gornika, ki bo šel po tej poti ker bo pač videl markacije.
steyr     
28.7.2013
Morda kdo ve kakšne so razmere na poti čez Kugyjevo polico...snega še mora bit kar nekaj...morda Igor Zlodej ti kaj veš?? lp
steyr     
8.8.2013
Še vedno ma zanima Kugyjeva polica..jo je že letos kdo obiskal ozm. prehodil?lp
IgorZlodej     
8.8.2013
Seveda smo šli tudi letos že večkrat čez. Snega na polici trenutno ni več, ga je pa še nekaj na ledeniku, ampak, če greš nekoliko nižje ne bi smelo biti težav. Sicer pa previdno, ker je na poti kar nekaj šodra,pa Lojzetova jeklenica se je tudi snela s klinom vred.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje