Planinarenje

Planinarenje

Zadnjica - Koča na Doliču

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeKoča na Doliču / Zadnjica - Koča na Doliču
   Zadnjica - Koča na Doliču (čez Komar)  
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Cilj: Koča na Doliču (2151 m)
Visinska razlika: 1501 m
Visinska razlika (po putu): 1501 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
Nadaljujemo po spodnji desni cesti (po zgornji cesti prispemo do tovorne žičnice, ki pelje na Pogačnikov dom) v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oz. točneje do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem (do sem potrebujemo približno 1 uro).
Slabša cesta se tu spremeni v široko vojaško mulatjero, ki sprva preči potok ter se nato za kratek čas vzpne skozi gozd. Iz gozda nas pot pripelje na travnat teren kjer je tudi nekoliko slabše označeno razpotje. Vojaška mulatjera tu zavije v levo, nas pa napis “Komar” na skali usmeri naravnost na ozko stezico, ki preko travnika vodi proti manjšemu potoku. Pot nato preči potok in se prične vzpenjati po strmem pobočju proti kapelici, ki jo lahko že vidimo pred seboj. Pri kapelici nato pot zavije desno ter tudi s pomočjo nekaj jeklenic v vzponu preči strmo pobočje proti zahodu. Pot nas nato pripelje do hudourniške grape po kateri se nato s pomočjo varoval vzpenjamo levo navzgor. Po krajšem vzponu grapo zapustimo in se usmerimo desno na ozko zavarovano polico, ki nas pripelje na strma severna pobočja. Sledi nekaj strmih vzponov ob jeklenici nato pa pot zavije nekoliko v levo in prične v rahlem vzponu prečiti izpostavljena pobočja. Takšna pot nas pripelje v še eno hudourniško grapo po kateri se nato s pomočjo varoval vzpenjamo. Grapo tokrat zapustimo na levo stran, nato pa sledi še kratko prečenje ob jeklenici, ki nas pripelje na manj strma pobočja poraščena z ruševjem in grmičevjem.
V nadaljevanju se ob lepih razgledih proti Pihavcu in Zadnjiškem Ozebniku vzpenjamo večinoma skozi ruševje. Takšna pot nas pripelje na travnata pobočja, v zgornjem delu pa postane pot vse bolj gruščnata. Ko se že povsem približamo ostenjem Kanjavca zavije pot v levo in sledi še krajši vzpon do razpotja kjer se priključimo običajni poti, ki vodi po vojaški mulatjeri.
Malo višje se v desno odcepi še pot proti Zasavski koči (pot Mire Marko Debelakove čez Kanjavčeve police).
Tu nadaljujemo levo, nas pa vse bolj razgledna in občasno prepadna pot pripelje do razpotja v bližini Koče na Doliču.
Tu nadaljujemo rahlo desno (levo Triglav) po poti, ki nas hitro pripelje do Koče na Doliču (včasih Tržaška koča na Doliču).
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mišelj vrh, Šmarjetna glava, Dom Planika, Mišeljski Konec, Triglavski dom na Kredarici, Morbegna, Kanjavec, Kanjavec (Zahodni vrh), Kanjavec, Triglav
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču Zadnjica - Koča na Doliču
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnjica - Koča na Doliču
buda1     
12.8.2014
Pozdravljeni,

konec avgusta sem bom odpravil na Triglav iz Zadnjice - via Komar preko Doliča, pa bi rad dobil informacijo iz prve roke, v kakšnem stanju je omenjena pot preko Komarja, ter ali je še kaj snega pod Doličem? Hvala
IgorZlodej     
12.8.2014
To te zanima zdaj ali kako bo konec avgusta? Za zdaj vem!
buda1     
12.8.2014
Zanima me zdaj?
IgorZlodej     
12.8.2014
Pot je v dobrem stanju, le mokra je vsak danzavijanje z očmi, sneg pod Doličem je še.
buda1     
12.8.2014
Igor hvala za te informacije, bomo krenili ko bo bolj suho, pa kakšno flašo vode rajši v ruzoku...
ana     
13.8.2015
Včeraj prišla s Kriških podov v Zadnjico. Na srečo sem imela domenjen prevoz zaradi krožne ture, sicer bi se slabo končalo. Po celi Zadnjici vse do parkirišča na začetku je bilo s strani redarstva olistkanih vsaj 50 avtomobilov, večina tujci in par naših. Razen znaka prepovedano ustavljanje nekje na začetku nisva opazili posebnih obvestil.
To je ena navadna občinska lopovščina. Po eni strani ti ljudje vpijejo da so pozabljeni od sveta in države ki jim ne namenja dovolj sredstev, tiste ki k njim pridejo kot turisti pa mirno zakoljejo za enkraten zaslužek.
Kje imajo sploh kakšno logiko glede turizma? Kot da so se tisti Madžari, Nemci, Nizozemci itd pripeljali od tako daleč samo zato da bi videli nekaj česar ni na vsem svetu??? Saj morajo nekje prespati, jesti, piti in potrošiti denar. Verjetno jih nikoli več ne bo v Trento. Tam pa bodo nato spet lahko vpili, da jih razen za dva poletna meseca pozabi cel svet. Dolgoročno jih bo za vse leto in čisto prav če jih jezen
planika82     
13.8.2015
Kolikor vem, je po uradnem parkirišču (ki se nahaja prav kmalu po izvozu iz 50.vršiške serpentine) znak za prepovedano ustavljanje in parkiranje. To torej pomeni, da se naprej pač ne sme parkirati. Doslej sem to prepoved upoštevala in pač prehodila tistih 15 min več. Sem pa vedno videla tudi veliko avtomobilov, ki te prepovedi niso upoštevali.
planika82     
13.8.2015
Kolikor vem, je po uradnem parkirišču (ki se nahaja prav kmalu po izvozu iz 50.vršiške serpentine) znak za prepovedano ustavljanje in parkiranje. To torej pomeni, da se naprej pač ne sme parkirati. Doslej sem to prepoved upoštevala in pač prehodila tistih 15 min več. Sem pa vedno videla tudi veliko avtomobilov, ki te prepovedi niso upoštevali.
ljubitelj gora     
13.8.2015
Parkirat je potrebno cca 200m od glavne ceste, znak prepovedano parkiranje in ustavljanje, ne vem pa zakaj ne dajo znaka za prepoved vožnje in se z ano strinjam navadna lopovščina.
viki1     
5.7.2017
Je sel kdo v zadnjih dneh po tej poti? Ali je kopna?
simon79     
5.7.2017
V zadnjih dneh nisem bil, niti ne poznam aktualnega stanja. Bi pa sam v začetku julija nekako še pričakoval sneg čez Komar na nekaterih mestih.
miratan     
19.9.2019
Pozdrav
a mogoče kdo ve, kakšna je pot čez Komar na Dolič? nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje