Planinarenje

Planinarenje

Koča pri Savici - Dom na Komni

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeDom na Komni / Koča pri Savici - Dom na Komni
   Koča pri Savici - Dom na Komni (čez Komarčo)  
Vrijeme hodanja: 3 h 5 min
Ishodište: Koča pri Savici (653 m)
Cilj: Dom na Komni (1520 m)
Visinska razlika: 867 m
Visinska razlika (po putu): 1050 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na cesto, ki preko mostu preči reko Savico. Naprej sledimo poti v smeri Triglavskih jezer. Sprva zložna pot kaj kmalu postane strma in se vzpenja po južnih spodnjih pobočjih Komarče. Po dobre pol ure hoje pa pot postane še bolj strma in nas pripelje do tehnično zahtevnih mest. Pot po steni Komarče je lepo speljana, a kljub vsemu je na vsakem koraku potrebna previdnost, da ne zdrsnemo. Na težjih mestih so nam v pomoč varovala s katerimi se varneje povzpnemo na vrh stene. Strm vzpon, ki traja približno eno uro se konča s pogledom v dolino na parkirišče, kjer imamo parkiran avtomobil. Strmina nato popusti, pot pa nas v petih minutah lahkotne hoje pripelje do Črnega jezera.
Na začetku jezera se desno odcepi pot na planino Viševnik in Pršivec, mi pa nadaljujemo naravnost po desni strani jezera. Na drugi strani jezera pa nas pot pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo po levi poti v smeri doma na Komni (naravnost koča pri Triglavskih jezerih). Pot naprej se začne razmeroma strmo vzpenjati in nas kmalu pripelje ob rob Komarče. Sledi prijetna hoja po malo obiskani poti, ki se rahlo spusti in nato spet vzpne. Pot ob kateri bomo z nekaj truda lahko slišali bučanje slapu Savica, pa je zaradi majhnega števila pohodnikov pogosto prepredena s pajčevinami. Čez čas se priključimo široki poti, ki vodi od doma Savice direktno na Komno. Omenjena pot pa nas že po nekaj korakih pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno koča pri Triglavskih jezerih). Sledi le še 5 minut vzpona in pot nas pripelje do doma na Komni.
Savica - Črno jezero 1:30, Črno jezero - Komna 1:35.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej vse bolj ozki cesti, nato sledimo do velikega parkirišča pri koči Savica. Parkirišče je plačljivo.
Pokraj puta:
Črno jezero (1294m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Črno jezero, Dom pri Krnskih jezerih, Krnsko jezero, Planina Govnjač, Koča pod Bogatinom, Planina Lopučnica, Planina za Migovcem, Koča pri Triglavskih jezerih, Kser, Vrh Škrli, Mali Šmohor, Vrh Planje, Bogatin, Kal, Lanževica, Mahavšček, Velika Baba, Zeleni vrh, Vrh nad Škrbino, Podrta gora, Tolminski Kuk, Batognica, Vrh nad Peski, Čelo, Krn
Prosječna ocjena izleta: 7,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni Koča pri Savici - Dom na Komni
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča pri Savici - Dom na Komni
mt     
2.10.2006
MT - V strahu pred Komarčo zaradi moje boljše polovice sem resno razmišljal da bi šel na Komno čez gozd od Savice po serpentinah, vendar bi se z... .Komarča - lepo označena široka utrjena pot. Čez hosto na začetku nekoliko dolgočasna nato lepi razgledi. Vrh - pragozd., Črno j. - morate videti. , Č. jezero - Komna :pot se malo vzpenja in spušča, nekaj lepih razglednih točk, večinoma gozd. Komna - Savica po mulatjeri : pot dolgočasna in se vleče posebej od 48 serpentine proti prvi. OPOMBA: V mokrem vremenu odsvetujem pot čez Komarčo. Sestop iz Č.jez preko Komarče zna biti na določenih delih nekoliko neroden.
TinaHefe     
30.7.2018
Zivjo, zanima me ali je pot primerna za manjsega psa, ki je sicer vajen hribov?
Hvala ze v naprej za odgovor. Lp, Tina.
Enka     
30.7.2018
Je.
John     
31.7.2018
Pot je primerna za psa. Bo pa na nekaterih predelih verjetno potreboval malo pomoči.
ANITA PETROVČIČ     
6.8.2018
Pozdravljeni,
zanima me, če je pot čez Komarčo na Komno primerna za 12 in 9 letnika. Sta drugače super hribolazca. Npr. na Vogel čez Šijo noben problem. Ali je to težja zadeva. Kaj pa spust nazaj, ali se spustimo po isti poti, ali je mogoče kakšna druga pot, da pridemo nazaj do avta pri koči Savica?
Hvala Anita
Enka     
6.8.2018
Za spust vsekakor priporočam pot direktno s Komne (https://www.hribi.net/izlet/koca_pri_savici_dom_na_komni_/1/102/113 ). Ker bo bistveno hitreje, ker boste naredili lepo krožno pot, pa tudi zato, ker se je večina nesreč na Komarči zgodila pri spustih. Komarča ni tehnično nič zahtevna, je pa treba biti pazljiv, ker se zna zdrs ob nezbranosti hitro zgoditi. Letiš pa direktno dol do dna.
ANITA PETROVČIČ     
7.8.2018
Super, hvala!!!!
John     
7.8.2018
v soboto se je precej prožilo kamnenje, je kr pošteno "ropotalo" po Komarči. Tako, da čelade (vsaj) za otroke ne bodo odveč.
trdi     
24.6.2019
Super pot, od jezera do Komne na novo markirana pot in lepo uhojena. Spodaj piše, da je do jezera 1.45, gor na začetku jezera pa da je do Komne 1.40. Te časi so za povprečnega planinca bolj realni kot ta tukaj napisan.
Medvoščan     
29.6.2019
Danes sem hotel čez Komarčo na triglavska j., pa piše, da je pot zaprta. Tako, da je treba čez Komni.
docepe2     
30.6.2019
To pot je zaprla policija, po tistem, ko se je smrtno ponesrečila Nizozemka in so ugotovili, skupaj z GRS, da je pot nevarna. (veje čez pot, razrahljani klini,...)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje