Planinarenje

Planinarenje

Reklanska dolina - Žrd / Sart

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeSart / Žrd / Reklanska dolina - Sart / Žrd
   Reklanska dolina - Sart / Žrd   
Vrijeme hodanja: 5 h 15 min
Ishodište: Reklanska dolina (700 m)
Cilj: Sart / Žrd (2324 m)
Visinska razlika: 1624 m
Visinska razlika (po putu): 1750 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
S parkirišča ob cesti se nato spustimo še nekaj deset metrov do mesta, kjer na levi strani ceste opazimo planinske oznake za planino Gorjuda (Casera Goriuda). Pot nas takoj povede v gozd, kjer se sprva zložno nato pa vse strmeje vzpenja. Po dobrih 20 minutah hoje pa nas pot pripelje do prvega zahtevnejšega dela, kjer s pomočjo jeklenice prečimo široko in zavarovano umetno polico. Podoben prehod se nato ponovi še dvakrat, pri vseh prehodih pa nas spremlja curljanje vodnih kapel, tako da smo kar dodobra mokri. Pot se nato še strmeje vzpenja po strmem in v mokrem za zdrs nevarnem pobočju. Vsa ključna mesta, predvsem prehodi čez grape pa so dobro zavarovana. Problem nastane le, če se na pot odpravimo po močnejšem deževju ali odjugi, ko so grape polne vode in je takrat prehod onemogočen. Strmina nato nekoliko popusti in precej zaraščena pot nas nato skozi gozd pripelje pod skalne pečine, kjer pot zavije ostro levo. S pomočjo jeklenice prečimo še eno kratko rahlo izpostavljeno mesto, nato pa težave izginejo. Naprej nas pot hitro pripelje iz gozda in pred seboj zagledamo staro pastirsko kočo (preurejena v bivak) na planini Gorjuda, kjer je razpotje poti. Nadaljujemo po desni strani koče v smeri bivaka Marrusich po precej zaraščeni poti, ki nas po krajšem vzponu ponovno privede v gozd. Precej zaraščena pot nekoliko naprej s pomočjo mostička preči hudourniški potok in nas za tem pripelje v redek povečini macesnov gozd. Tu se pot povsem približa mogočnim škrapljastim ploščam, nato pa se jim umakne rahlo v desno in se naprej vzpenja vzporedno z njimi. Ko se pot za kratek čas položi pa na desni strani opazimo vhod v ledeno jamo. Tu se lahko malce ohladimo, vzpon v jamo pa je zaradi ledu lahko smrtno nevaren. Naprej nas vse bolj razgledna pot čez niz dolinic pripelje na visokogorski svet Kaninskega pogorja. Po nadaljnjih nekaj minutah hoje po planotastem svetu pa pridemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Tamaroz). Pot naprej se vzpenja po kraškem svetu polnem škrapelj in brezen zato pazljivo sledimo poti, ki nas po dobrih 20 minutah vzpona od razpotja, pripelje na pot Rifugio Giberti - Žrd. Tu nadaljujemo desno in razmeroma zložni poti sledimo do bivaka Marrusich, ki ga dosežemo po nekaj minutah. Le nekaj korakov od bivaka pa pridemo na preval Peravo, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri M.Sart po poti, ki se začne vzpenjati proti zahodu. Že kmalu pa se pot položi in zavije na desno severno stran Vrha Grubij. Precej položna pot pa nas nato pripelje na lep visokogorski travnik (Škrbina v Senožečah), kjer zapustimo mulatjero. Vzpon nadaljujemo desno in se po slabo vidni poti povzpnemo do grebena, kjer nadaljujemo vzpon. Pot naprej se strmo vzpenja po mestoma nekoliko izpostavljenem grebenu. Po polurnem vzponu, ko že mislimo, da smo na vrhu pa stopimo na predvrh Žrdi (v megli marsikdo misli, da je to vrh), s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj. Sledi rahel spust po komaj vidni poti, ki še naprej poteka po deloma izpostavljenem grebenu. Greben se nato z leve strani počasi razširi in pot nas po nadaljnjih nekaj minutah vzpona pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - planina Gorjuda 2:00, planina Gorjuda - bivak Marrusich 2:00, bivak Marrusich - Žrd 1:15.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. S prevala se spustimo po cesti skozi številne tunele in galerije na reklansko stran. Približno 1km za zadnjim tunelom oziroma galerijo parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.
Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Planina Gorjuda (1404m), Bivak Marrusich (2041m), Škrbina v Senožečah (2131m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd Reklanska dolina - Sart / Žrd
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Reklanska dolina - Sart / Žrd
mirank     
9.11.2017
Turo na Žrd sva pred par leti zaključevala s spustom po tej poti do planine Zg gorjuda in potem v območju planine zavila desno in po stezi prečila na sedlo, kjer sva imela avto pri žičnici. Ta pot mi je ostala v spominu po zoprnih drsnih skalah preden prideš na omenjeno planino (podobno Kotu nad Lengarjevim routom) in sicer zanimivi stezici na N sedlo, ki pa se vleeečeee...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje