Planinarenje

Planinarenje

Belopeška jezera - Mala Ponca

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeMala Ponca / Ponza Piccola / Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola
   Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola   
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Belopeška jezera (929 m)
Cilj: Mala Ponca / Ponza Piccola (1925 m)
Visinska razlika: 996 m
Visinska razlika (po putu): 996 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po levi strani gostišča v smeri koče Zacchi. Pot sprva poteka po gozdni cesti, katero pa po nekaj minutah zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na širok kolovoz. Kolovoz po katerem hodimo pa se nekoliko višje spremeni v vzpenjajočo se peš pot. Razmeroma široka in dobro markirana pot pa nas nato v zmernem vzponu skozi gozd v dobri uri hoje od izhodišča pripelje do planinske koče Zacchi (do sem lahko tudi po gozdni cesti).
Od koče nadaljujemo po levi poti, ki gre že po nekaj korakih vzpona v gozd. Pot naprej sprva v zložnem, nato pa v zmernem vzponu preči pobočja proti severu, med tem pa preči večje število grap. Nekatere grape prehodimo s pomočjo mostičkov, druge pa po lepo urejeni poti. Gozdna pot pa nas višje pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na Belopeška jezera in okoliško hribovje. Pot gre nato ponovno v gozd in nas po nekaj nadaljnjih minutah lahkotne hoje pripelje do slabše označenega razpotja poti, kjer se desno odcepi kratka pot do zavetišča (1 minuta).
Le nekaj korakov naprej pa se nam z leve strani priključi markirana pot od spodnjega Belopeškega jezera. Nadaljujemo naravnost po poti, ki nas po nekaj 10 korakih pripelje do hudourniškega potoka po katerem teče prijeten studenček. Pot naprej preči omenjeni hudournik in se nato s pomočjo mostička vrne na desno stran (levi breg). Sledi krajši nekoliko bolj strm vzpon po široki stopničasti poti, ki nas vodi skozi macesnov gozd. Pot nato zavije nekoliko v levo in nas višje pripelje do izrazite grape, ki se spušča skoraj z vrha Male Ponce. Markirana pot tu zavije desno in se po nadaljnjem vzponu povsem približa mejnemu grebenu. Le nekaj metrov pred Škrbino pa deloma neoznačena pot zavije levo in preči pobočja mejnega grebena, na katerem opazimo številne stolpiče. Pot naprej v rahlem spustu preči rahlo izpostavljeno grapo, za katero zavijemo desno in se nato vzpenjamo ob vse bolj strmi grapi. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na vrh grape med dva stolpiča Male Ponce. Oznaka na skali nas usmeri levo na strmo pot, ki se vzpne skozi rušje strmo navzgor. Strma in rahlo izpostavljena pot pa nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Male Ponce.
Izhodišče - koča Zacchi 1:15, koča Zacchi - zavetišče pod Ponco 45 minut, zavetišče pod Ponco - Mala Ponca 45 minut.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče peljemo proti Trbižu / Tarvisio. Že kmalu za mejnim prehodom pa se levo odcepi cesta v smeri Belopeških jezer / Laghi di Fusine, kateri nato v zmernem vzponu sledimo do velikega parkirišča pri Zgornjem Mangartskem (Belopeškem) jezeru.
Pokraj puta:
Rifugio Zacchi (1380m), Zavetišče pod Ponco (1657m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Belopeška jezera - Mala Ponca / Ponza Piccola
žl     
1.8.2008
Do koče Zacchi precej hrupno,ker tovornjaki vozijo ogromne skale.Ko bo koča dograjena bo vsa lepa,čeprav je meni osebno tudi srara zelo ugajala.Meni je lepši prostop z Planiške strani.Od tu sem šla samo enkrat, Planiške strani pa mi je tura zelo pri srcu.nasmeh
branči     
14.8.2009
13.8.09 do Belopeških jezer. Pot nadaljevala proti koči Zacchi in bila kmalu pri njej. Od tu sva odšla proti bivaku Ponca, malo počila in se napotila proti vrhu Male Ponce. V zadnjem delu poti je potrebno kar nekaj pazljivosti, saj je na poti polno drobirja, ki otežuje hojo navzgor, še bolj pa hojo navzdol. Med nizkimi borovčki v zadnjem vzponu je potrebno iskati pot ki je slabo sledljiva, kar pomeni, da ta vrh ni pretirano obiskan. Tudi ta dan od bivaka naprej nisva srečala nikogar, tako da sva se naužila lepega dne in polno miru. Pri koči Zacchi pa je bilo polno ljudi, kar pričuje da je to zanimiva izletniška točka. Nives in Brančinasmeh
Kriška     
11.10.2009
Danes je Mala Ponca dočakala nekaj obiskovalcev, vendar posebne gneče na poti ni bilo, saj se je večina pohodnikov ustavila pri koči Zacchi.

Društvo, ki skrbi za urejenost in označenost markirane poti od zgornjega Belopeškega jezera do Vratic (oz. nekaj metrov pod njimi), si zasluži vse pohvale!
al1     
30.10.2009
Včeraj sva bili s kolegico na Mali Ponci od spodnjega Belopeškega jezera. Pot se lepo vije skozi gozd in potem med macesni. Je tudi bolj razgledna ter neprimerno lepša od poti mimo koče Zacchi. Priporočava!
veoniq     
30.10.2009
Kakšne so pa razmere - je pot kopna?
veoniq     
30.10.2009
Kakšne so pa razmere - je pot kopna?http://www.hribi.net/slike/zmeden.gif
pika     
31.10.2009
Od jezer je pot je popolnoma kopna in lepo prehodna.
dogna     
29.7.2010
Včeraj sva bila z možem na vrhu. Naredila sva krožno pot. Start pri spodnjem jezeru,potem na vrh in mimo koče Zacchi nazaj. Čudovita tura.Vidljivost je bila enkratna,na Mangartu polno ljudi,midva pa sva bila sama in sva šele ob povratku z vrha srečala nekaj ljudi. Pod vratci je potrebno biti pazljiv, da zaviješ levo.Predlagam, da PD markira tudi pot iz Planice in skupaj z Italijani uredi krožno pot.
grega_p     
31.7.2010
Pred Vratci se na levo odcepi več stezic, vse vas pripeljejo v grapo pod Ponco, kakšna je bolj gostoljubna, druga manj. Sem pa postavil možica na odcepu tiste, ki je opisana tu zgoraj. Zadnji dež je kar dobro spral grapo, zatorej previdno pri drobirju!

Če bo kdo prespal v bivaku (zavetišče - slika 19), mu svetujem, naj pozabi na udobje, saj sta notri zgolj dva vzmetnika, brez žimnic in ena stara deka. Je pa jutro toliko lepše:-)
hosti     
15.10.2010
Čeprav smo oddaljeni tri ure vožnje, se je danes splačalo, saj so Julijci ponujali enkratne razglede. Zelo lepa pot na Malo Ponco mimo koče Zacchi, med zlato rumenimi macesni,v soncu,brez vetra, na vrhu pa dovolj prostora za uživanje v razgledih daaaaaaleč naokrog. Škoda da je dan kratek in se je treba hitro vrniti. Letos je to najbrž za nas zadnja tura v visokogorju, saj je že za nedeljo napovedan sneg. Lp
falcon     
1.1.2011
krasen pohod.nasmeh
VanSims     
2.10.2011
Pot navzgor niti ni tako zahtevna, dol pa je do pod Vratc, kjer se spet začnejo normalne markacije, prav zoprna. Delno zaradi grušča in drsljivosti, delno pa zato ker so tiste oranžne pike namalane tako da so sledljive le navzgor.
slavko     
11.7.2012
Ja, zanimiva pot, niti ne zahtevna, vendar je treba biti proti koncu pozoren namarkacije. Italijanske te pripeljejo do vratc kjer je sijajen razgled na Rateče in okolico. Že prej, treba zaviti levo, nekakšne čudne oranžne pike so kao markacije in strma pot pripelje (10- 15 min) do Male Ponce.
puma     
20.8.2012
Grapa pod Ponco danes zgleda malce drugače kot tu na sliki, s precej odloženega materiala, tudi markacije - tiste oranžne pike velik nasmeh čez grapo je bolj kot ne odneslo. Prav tako je pot do Vratic od razcepa Mala Ponca-Vratice naprej bolj kot ne podrta. Sicer pa do tu pot povsem enostavna, naprej pa težja, čez grapo tudi z vklopom pogona na vse 4 nasmeh, za navzdol mestoma zoprna zaradi finega peska in grušča.
Enka     
18.8.2013
Je šel kdo na Malo Ponco te dni? Kakšna je pot, še kar podrta?
istrumel     
21.8.2015
zanima me,če je kdo opravil pot na veliko Ponco in nato nadaljeval do male . Nikjer namreč ne najdem opisa poti in časa,ki ga za to potrebujem.zmeden
istrumel     
23.8.2015
včeraj bila gor, pot je normalno prehodna ni videti da bi bilo kaj podrto.
Ana007     
27.10.2015
Želim si to pot prehoditi pa me zanima, kaj dela pote iz Belopeških tako posebno zahtevno? Nisem ravno aplinist... Hvala nasmeh
bagi     
27.10.2015
@Ana007... Če greš mimo koče Zacchi boš šla po zelo prijetni poti z oznako 512. Višje gori je še ena mala koča in v križišču pod njo ubereš desno potko z oznako 512a. Tudi ta je zelo lepa do sedla malo pod vrhom. Ne smeš na sedo ampak zavij na levo potko ki gre v ruševje. Kmalu prideš do "težavne" zagruščene grape ki v kopnem ne predstavlja nobene posebne težave. Nad grapo je še malček skalovja in to je vse nasmeh Še link za boljši vtis ... http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2015/06/mala-ponca.html
Clovek1     
18.12.2015
Živijo! nasmeh zanimalo bi me, če je kaj snega na mali ponci in če je v tem primeru pot shojena? Hvala
Enka     
8.6.2018
Je kdo hodil po poti od Spodnejga jezera? je tisti zavarovani del OK? Nekaj časa je bila pot tod mimo zaprta, zato vprašam.
VanSims     
9.6.2018
Lansko leto je bila odprta in lepo prehodna.

Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje