Planinarenje

Planinarenje

Zadnjica - Pihavec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpePihavec / Zadnjica - Pihavec
   Zadnjica - Pihavec   
Vrijeme hodanja: 5 h 15 min
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Cilj: Pihavec (2419 m)
Visinska razlika: 1769 m
Visinska razlika (po putu): 1770 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Opisana pot je od 30.7.2016 ponovno ZAPRTA, saj je skalni podor ponovno aktiven.
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
S starega parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Pogačnikovega doma na Kriških podih (desna cesta vodi proti Prehodavcem in Doliču). Po 15 minutah nadaljnje hoje nas cesta pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer se le ta konča.
Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti (mulatjeri), ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Pot, ki se vzpenja nad dolino Belega potoka, pa nas hitro pripelje na zelo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja), čez katera vodi zelo široka peš pot. Pot naprej preči grapo Veliki Presek, za katero pridemo na kratko izpostavljeno polico, preko katere pridemo s pomočjo jeklenice. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se v številnih okljukih zmerno vzpenja. Nekoliko naprej nas pot pripelje pod manjši previs, kjer bomo lahko opazili številne paličice, ki jih pohodniki postavljajo, da se skala ne zvali v dolino (paličice so postavljene bolj za šalo, kot zares). Pot naprej preči nekaj manjših grap, nato pa nas mimo kapelice pripelje do večje grape. Z nekaj previdnosti (nezahtevno) prečimo omenjeno grapo za katero se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do prijetnega počivališča (dve klopi ob poti). Naprej prečimo še eno večjo grapo (v zgodnjem poletju možnost snežišča), nato pa se pot vrne v gozd. Višje gozd postaja vse redkejši, pot pa nekoliko bolj strma in vse bolj razgledna.
Pot, ki se še naprej vzpenja po stari mulatjeri, pa nas nato mimo še dveh klopi pripelje v pas rušja, za katerim preidemo v bolj kamnit svet. Naprej se vzpenjamo čez manjša melišča, po vse bolj razgledni poti, ki nas višje pripelje do prijetnega studenčka (izvira).
Le nekaj 10 korakov nad omenjenim izvirom, pa bomo prišli na neoznačeno razpotje, kjer se v desno odcepi neoznačena pot proti Spodnjemu Kriškemu jezeru (2 minuti), mi pa nadaljujemo rahlo levo po še naprej široki planinski poti. Pot naprej nas vodi mimo manjši ruševin, mi pa ji sledimo vse do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Pihavca, Bovškega Gamsovca, Stenarja in doline Vrat (levo Pogačnikov dom 3 minute). Vzpon nadaljujemo po vse bolj razgledni poti, s katere se kmalu v desno odcepi pot na Pihavec(naravnost Stenar, Križ in Vrata). Po kratkem vzponu se nam z leve priključi še neoznačena pot od Dovških Vrat. Tu pot zavije v desno in najprej preči melišča, nato pa pot zavije rahlo v levo in se prične vzpenjati proti škrbini Čez Kamen. Pot po melišču nas nato pripelje do skalnega skoka, ki je tudi edino zahtevno mesto na poti. Tu se pot vzpne navpično po skobah. Obvezna je tudi uporaba čelade saj je nad skobami na poti ogromno kamenja. Ko preplezamo skalni skok s pomočjo skob, sledi še razmeroma kratek vzpon ob jeklenici. Tu bodimo zelo pazljivi, da ne prožimo kamenja. Sledi še kratek vzpon do škrbine Čez Kamen (2331m). Na škrbini pot zavije v desno in nato poteka po južni strani Pihavca proti zahodu. Na koncu zavije pot ponovno rahlo v desno in sledi še kratek nezahteven vzpon do vrha.
Zadnjica - Pogačnikov dom 4:00, Pogačnikov dom - Pihavec 1:15.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Spodnje Kriško jezero (1880m), Pogačnikov dom na Kriških podih (2050m), Čez Kamen (2331m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec Zadnjica - Pihavec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnjica - Pihavec
metod     
15.8.2012
Od Pogačnikovega doma, oziroma od odcepa proti Pihavcu je treba našpičiti oči in iskati markacije, ker pot po škrapljastem terenu ni sledljiva. Se pa v daljavi dobro vidi pot preko melišča in gre do tja tudi prosto "po Prešernu". Naprej ni problemov, je pa skozi grapo res precej krušljivo. Ampak tako je marsikje. Kdor je že prišel do sem, tudi takšne situacije zmore. Razgled pa enkraten: cel kup vrhov in vsaj pet planinskih postojank.
petja     
19.8.2013
Včeraj bili gor. Od odcepa proti Pihavcu do melišča so markacije in pot res komaj vidne, orientacijo lajšajo možici. Melišče je v zgornjem delu sitno in naporno. Jeklenice in skobe so v odličnem stanju. Ostalo je že bilo povedano.
darinka4     
22.7.2018
Ali se sploh vidi postavljeni možic, tam kjer se odcepi pot na Pihovec ?
darinka4     
22.7.2018
Če greš iz Zadnjice na Luknjo? In potem od Luknje proti Pihavcu?
turbo     
22.7.2018
Darinka,
tukaj je pot vrisana na fotografijah. Tistih gojzarjev, ki so na eni sliki, že davno ni več:

http://www.hribi.net/izlet/zadnjica_pihavec_cez_luknjo/1/1052/4116
darinka4     
22.7.2018
Si bom preslikala , pa bo. Tiste ogromne kozoroge pa mi je Vinko pokazal na slikah, od zadnjič , ko ste bili gor. nasmeh
jaka13     
28.6.2019
A se kaj ve, kdaj bo pot (če sploh) spet odprta?
darinka4     
28.6.2019
Zelo krušljivo je tam. Bolje je iti po brezpotju z Luknje. Lani smo našli Miheličevo ploščo in prišli na vrh. Čeprav le po opisu in vsi trije prvič.
jax     
28.6.2019
Kje ste pa sestopili?
Nežk     
7.9.2021 12:08:15
Pozdravljeni, morda kdo ve ali je ta pot še vedno zaprta oz. neprehodna?
turbo     
7.9.2021 12:27:02
Sodeč po temu bi rekel, da je še zaprto:
https://www.planinske-poti.si/karta/?oid=5752
ppegan     
7.9.2021 12:42:54
Nežk, ta pot je še vedno zaprta, preverjeno v nedeljo, ko sem naredila obvoz pod Pihavec proti Pogačniku. Poleg tega je pot zelo težko sledljiva, saj je nihče ne vzdržuje, markacije pa so precej zbledele. Glede na to, da je zaprta že par let, bo verjetno tako ostalo tudi v prihodnje.
Nežk     
7.9.2021 13:47:50
Hvala za informacije ppegan!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje