Planinarenje

Planinarenje

Pod Zjabci - Travnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeTravnik / Pod Zjabci - Travnik
   Pod Zjabci - Travnik   
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Pod Zjabci (745 m)
Cilj: Travnik (2252 m)
Visinska razlika: 1507 m
Visinska razlika (po putu): 1530 m
Zahtijevnost: zahtjevna neoznačena staza, lako bespuće
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: TNP 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Od Pod Zjabcev se usmerimo na markirano pot, ki po desni strani obide bližnji koči. Za kočama gre pot v gozd ter nas hitro pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno preko potoka. Na drugi strani potoka pot zavije levo in se prične zmerno vzpenjati skozi strnjen gozd. Vzpon nadaljujemo po stari mulatjeri, ki je na več mestih že pošteno načeta, le ta pa nas višje pripelje do kratkega strmega skalnatega dela. Preko omenjenega dela nas vodi lepo vzdrževana in široka mulatjera, nas pa pot, nad omenjenim delom pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Bavški Grintavec.
Od razgledne točke, se pot vrne v gozd in se hitro vzpne do starega korita z vodo (tu je ob poti manjši studenček, ki pa v sušnih obdobjih presahne). Nad koritom pot zavije nekoliko levo, nato pa se v številnih okljukih vzpenja skozi gozd. Višje se steza nekoliko položi in nas pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi opuščena pot proti planini Za skalo.
Od tu še naprej nadaljujemo naravnost, nas pa spet nekoliko bolj strma pot, po 10 minutah nadaljnje hoje, pripelje do naslednjega, tokrat povsem neoznačenega razpotja. Tu se v desno odcepi neoznačena stezica, ki vodi k bližnji lovski koči in naprej proti planini za Črnim vrhom, v levo se odcepi lovska pot proti planini Za skalo, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjega naslednjega razpotja, ki pa je nekoliko bolje označeno.
Tu nadaljujemo levo v smeri planine Za skalo (naravnost se nadaljuje pot proti Komni in Triglavskim jezerom) po poti, ki preči pobočja proti levi. Že kmalu bomo stopili iz gozda, kjer se steza rahlo spusti proti levi (tu se nam z leve priključi še ena, v opisu neomenjena stezica), mi pa nadaljujemo po sprva lepo vidni stezici, ki se spusti do planine Za skalo in tamkajšnje koče TNP.
S planine se vrnemo nekoliko nazaj in pred seboj bomo na pobočju opazili stezico, ki v vzponu preči melišče proti Travnikovi dolini. Usmerimo se na omenjeno neoznačeno stezo, ki se vzpne po že rahlo zaraščenem melišču. Pot nato preide na travnato pobočje, zavije rahlo v desno in se strmo vzpne. Na tem delu poti nam je v pomoč tudi jeklenica. Pot nato postane manj strma in še naprej poteka po travnatem pobočju mimo vse redkejših dreves. Steza nato poteka po desni strani doline, kjer bomo na naši desni opazili vhod v brezno. Nadaljujemo z vzponom po dolini in na desni strani se nam kmalu odpre pogled proti Čelu. Na tem delu postane stezica vse težje sledljiva vendar orientacija ni pretirano težavna, saj samo nadaljujemo po široki dolini. Pred seboj lahko že vidimo vrh Travnika. Ko začne dolina zavijati v desno, se usmerimo levo in pričnemo se vzpenjati po strmih travah proti Travniški škrbini (škrbina levo od Travnika). Vrh Travnika lahko sicer dosežemo tudi preko škrbine na koncu doline na desni strani Travnika. Ko dosežemo Travniško škrbino se usmerimo desno in nadaljujemo po razglednem grebenu navzgor do vrha Travnika.
Pod Zjabci - planina Za skalo 2:15, planina Za skalo - Travnik 2:30.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Kmalu za galerijo Berebica, bomo prišli v vas Soča, kjer zavijemo levo preko mostu čez reko Sočo (smer turistična kmetija Jelinčič in kamp Korita). Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S primorske strani, pa se najprej zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trenti. Proti koncu vasi Soča, pa zavijemo desno v smeri turistične kmetije Jelinčič in kampa Korita. Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Pokraj puta:
Planina Za skalo (1510m), Travniška škrbina (2077m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Plaski Vogel
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik Pod Zjabci - Travnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Pod Zjabci - Travnik
igorf     
28.6.2010
V nedeljo, 27.06.10 smo opravili zgoraj opisan izlet. Vreme in zazmere odlične (poleti je namreč zelo vroče in ni vode), cvetja pa toliko, da ti zastane dih, še zlasti greben priti travniku ves posejan s prelepimi encijani. Tudi v studenčku pri drevesu nad skalnim skokom dovolj vode za natočiti (poleti namreč presahne). Neverjetno dosti ljudi, najmanj kakih 50.
damijanp     
17.8.2015
Zares pravljičen svet, vreden obiska. Nekaj slik je na:

Travnik
boštjanko     
1.8.2020
Pred nekaj dnevi obiskal čudovito Travniško dolino in Travnik. Po velikosti kopriv ob jeklenici bi rekel, da vsaj 1 teden tu ni bilo pohodnikov. Sama pot po Travniški dolini kar lep čas dokaj uhojena in sledljiva. Cvetje pa te očara na vsakem koraku. V celem dnevu videl le 2 planinca, na poti proti zaključku Travniške doline. Naslednjič pridem pa še po čudovite razglede z vrha, ki jih je motila rahla megla...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje