Planinarenje

Planinarenje

Pod Zjabci - Planina Za skalo

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpePlanina Za skalo / Pod Zjabci - Planina Za skalo
   Pod Zjabci - Planina Za skalo   
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Pod Zjabci (745 m)
Cilj: Planina Za skalo (1510 m)
Visinska razlika: 765 m
Visinska razlika (po putu): 765 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: TNP 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od Pod Zjabcev se usmerimo na markirano pot, ki po desni strani obide bližnji koči. Za kočama gre pot v gozd ter nas hitro pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno preko potoka. Na drugi strani potoka pot zavije levo in se prične zmerno vzpenjati skozi strnjen gozd. Vzpon nadaljujemo po stari mulatjeri, ki je na več mestih že pošteno načeta, le ta pa nas višje pripelje do kratkega strmega skalnatega dela. Preko omenjenega dela nas vodi lepo vzdrževana in široka mulatjera, nas pa pot, nad omenjenim delom pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Bavški Grintavec.
Od razgledne točke, se pot vrne v gozd in se hitro vzpne do starega korita z vodo (tu je ob poti manjši studenček, ki pa v sušnih obdobjih presahne). Nad koritom pot zavije nekoliko levo, nato pa se v številnih okljukih vzpenja skozi gozd. Višje se steza nekoliko položi in nas pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi opuščena pot proti planini Za skalo.
Od tu še naprej nadaljujemo naravnost, nas pa spet nekoliko bolj strma pot, po 10 minutah nadaljnje hoje, pripelje do naslednjega, tokrat povsem neoznačenega razpotja. Tu se v desno odcepi neoznačena stezica, ki vodi k bližnji lovski koči in naprej proti planini za Črnim vrhom, v levo se odcepi lovska pot proti planini Za skalo, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjega naslednjega razpotja, ki pa je nekoliko bolje označeno.
Tu nadaljujemo levo v smeri planine Za skalo (naravnost se nadaljuje pot proti Komni in Triglavskim jezerom) po poti, ki preči pobočja proti levi. Že kmalu bomo stopili iz gozda, kjer se steza rahlo spusti proti levi (tu se nam z leve priključi še ena, v opisu neomenjena stezica), mi pa nadaljujemo po sprva lepo vidni stezici, ki se spusti do planine Za skalo in tamkajšnje koče TNP.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Kmalu za galerijo Berebica, bomo prišli v vas Soča, kjer zavijemo levo preko mostu čez reko Sočo (smer turistična kmetija Jelinčič in kamp Korita). Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S primorske strani, pa se najprej zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trenti. Proti koncu vasi Soča, pa zavijemo desno v smeri turistične kmetije Jelinčič in kampa Korita. Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Travnik, Plaski Vogel
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo Pod Zjabci - Planina Za skalo
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Pod Zjabci - Planina Za skalo
ziga001     
29.6.2013
nikjer ne najdem opis poti -> Dom pri Krnskih jezerih - Planina za črnim vrhom - Planina pod skalo. Zanima me zahtevnost in pa čas? hvala
ljubitelj gora     
5.11.2015
Do planine Za skalo gre tudi lovska steza. Slika 1 z avtom se gre še višje do ostrega levega ovinka, na desni je zapornica. Na ovinku je parkirišče, peš po zaprti cesti, nato čez nekaj metrov desno dol, čez lesen mostiček, kjer je smerokaz za planino Za skalo. Če smerokaza ni tam, se lovska nadaljuje nad vikendom. Več slik: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/VrhoviNadTravnikovoDolino1112015
IgorZlodej     
5.11.2015
Krnska jezera - Planina za Črnim Vrhom - Planina za Skalo okoli 2,5 do 3 ure. Lepa pot (mulatjera) nezahtevno in neoznačeno. S Planine za Skalo je treba računati še na uro in pol sestopa na Vas na Skali, malo več v Vrsnik (Jeglič).
Loerst     
2.7.2018
Kot je že ljubitelj gora pred časom napisal - do Planine pod Skalo se da tudi po lovski stezi (neoznačena, vendar lepo razvidna in vzdrževana) iz Vasi pod Skalo, kakšne 3 km z avtom samo naprej po cesti od tukaj opisanega izhodišča. Ko vidiš zapornico parkiraj. Pot se tako podaljša za kakšen kilometer, vendar zniža za kakšnih 250 višinskih metrov, zaradi česar je precej bolj hvaležna za kolena.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje