Planinarenje

Planinarenje

Nevejski preval - Visoki Kanin

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeVisoki Kanin / Sella Nevea - Visoki Kanin
   Sella Nevea - Visoki Kanin (Via ferrata Divisione Julia)  
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Sella Nevea (1170 m)
Cilj: Visoki Kanin (2587 m)
Visinska razlika: 1417 m
Visinska razlika (po putu): 1430 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Na koncu parkirišča opazimo tablo za planinski dom Gilberti, ki nas usmeri na spodnji del smučarske proge. Ko stopimo na progo nadaljujemo levo in po krajšem vzponu stopimo na transportno reševalno cesto, ki se vzpenja po progi navzgor. Z razmeroma strme in za promet zaprte ceste se nam iz koraka v korak odpirajo novi razgledi, ki pa so najlepši na bližnjo Belo peč in na Montaževo skupino gora. Cesta se višje povsem približa pečinam Bele peči in nas za tem pripelje do zgornje postaje žičnice pri koči Gilberti.
Od koče se rahlo spustimo (smer zahod) v manjšo dolinico, kjer je razpotje poti. Nadaljujemo desno v smeri S.Grubia po poti, ki poteka med glavnim kaninskim grebenom na levi in Belo pečjo na desni. Pot naprej se sprva zložno vzpenja po dolini, nato pa se začne strmeje vzpenjati in nas po nekaj minutah vzpona pripelje do stare vojaške utrdbe na sedlu Bela peč. Za utrdbo nadaljujemo rahlo levo v smeri "bivacco" (desno Bela peč 30 minut zelo zahtevna pot) po stari vojaški mulatjeri, ki pa je že dodobra uničena. Pot, ki se rahlo spušča in nato spet vzpenja poteka po mestoma strmih pobočjih, ki so ponekod rahlo prepadna in izpostavljena padajočemu kamenju. Ker pa je pot dovolj široka v kopnem ne povzroča težav. Pot nas nato kmalu pripelje na razpotje, kjer zapustimo vojaško mulatjero in se usmerimo levo navzgor za oznakami "Chiacciaio del Canin, M.C.".
V nadaljevanju se vzpenjamo po nekoliko slabše uhojeni stezi večinoma po meliščih navzgor. Pot, ki je označena z rdečimi pikami in možici poteka rahlo v levo in nas kmalu pripelje do prvega večjega snežišča. Nadaljujemo po snežišču navzgor, v zgornjem delu pa zavijemo v desno ter zapustimo snežišče. Po krajšem prečenju proti zahodu pridemo do ledenika po katerem se nato vzpnemo v smeri Findeneggovega ozebnika. Pri izteku ozebnika bomo na desni strani opazili začetek plezalne poti.
Plezalna pot se v začetku strmo vzpne ob jeklenici navzgor, v pomoč pa nam je tudi nekaj klinov. V nadaljevanju postane pot za krajši čas nekoliko manj strma in nas vodi ob jeklenici po rahlo gruščnatem pobočju. Pot nato zavije v desno in se navpično vzpne s pomočjo klinov in številnih skob. Po navpičnem delu zavije pot v levo in se še nekajkrat zelo strmo vzpne ob jeklenici. Na nekaj mestih nam je v pomoč tudi nekaj klinov in skob. Takšna pot nas nato kmalu pripelje na mejni greben kjer se priključimo poti, ki poteka po slovenski strani grebena. Na razpotju nadaljujemo desno in po krajšem vzponu po grebenu kmalu dosežemo vrh.
Sestopimo lahko po poti vzpona ali pa po nekoliko lažji poti, ki vodi po slovenski strani mimo sedla Prevala.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Tej cesti, ki se po večini vzpenja sledimo do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice, ki pelje do koče Gilberti.
Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Rifugio Gilberti (1850m), Sella bela pec (2005m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mali Kanin
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin Sella Nevea - Visoki Kanin
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Nevejski preval - Visoki Kanin
matic4     
26.8.2011
Opisana pot št. 635 ne poteka po smučarski progi oz. cesti. Začetek pot 635 najdemo pri informacijski tabli v gozdu desno od spodnje postaje žičnice (gledano navzgor). Pot poteka v spodnjem delu po gozdu ,višje se povsem približa stenam Bele Peči. Pot je manj naporna (poteka v ključih), časovno nič daljša ,bolj senčna in slikovitejša ,zlasti v zadnjem delu. Poleg tega lahko že pred kočo zavijemo desno navzgor in tako sekamo ovinek (pot št.632a - "botanico").
Janiel74     
14.8.2012
Morda kdo ve kako je z omenjenim snežiščem na poti? Je prehodno brez derez?
mp     
17.8.2012
14. avgusta sva se povzpela na V. Kanin po Via Julia in prehod snežišča brez derez ni bil problematičen. Ferata je bila l. 2009 popolnoma obnovljena in se jo res splača preizkusiti.
pirseb24     
16.5.2013
Dober dan

Zanima me primerjava poti na Kanin divisione Julia in Slovenske poti na Mangart. Katera je težja? Kdaj e najprimernejši vzpon?

Za vsak odgovor in nasvet vam bom hvaležen

lep pozdrav
mirank     
18.5.2013
pirseb 24 imaš ZS
Kita     
18.5.2013
Kaj težjo bi rad taprvo zlezu al zakaj ta primerjava? Po slikah sodeč sta kr tu nekvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh Kanin je po moji oceni tehnično bolj zahteven...
pirseb24     
19.5.2013
Ne itak da ne lažjo bi raje prvo poskusu pa me zanima katera je lažja od teh dveh

IgorZlodej     
19.5.2013
Vsaka od navedenih poti ima svoje posebnosti. Pristop do Via Julia je lahko preko snežišč sila težaven in so potrebne dereze in cepin, prav tako imamo lahko težave s krajno počjo. Sestop je kar precej dolg, če se ne vračaš po poti vzpona. Po drugi strani pa ima tudi Slovenska svoje posebnosti, snežišča v zgodnje poletju v vršnem delu grape, padajoče kamenje, ki je bilo že za marsikoga usodno. Vsekakor je najprimernejši čas julija in avgusta.
evgenc     
8.7.2013
"via ferrata divisione julija" - a ne bi bilo lepo, če bi se izognili vsaj tistim italijanskim imenom, ki so - ma res - protislovenska ...
saj lahko rečemo npr. pot čez severno steno št. ta pa ta
lp, evgen
sla     
22.7.2013
Zanima me, kdaj vozi gondola na kočo Gilberti iz sedla V Žlebeh (prva vožnja, zadnja vožnja)?
tagec     
22.7.2013
Od srede do ned.obisk Bovca in krasnih krajev v okolici.V čet. se zapeljeva do Neveje,(gondola dela šele za vikend,od 27.7. pa bo obratovala vsak dan do septembra)in tako se po poti 635 vzpneva do sedla pod Belo pečjo.Nova pot je neprimerno lepša,kot pa transportna pot.Nadaljevanje poti večkrat presekajo snežišča,ki pa niso problematična.Pod steno Kanina pa ogromno snežišče,kar težko verjamem koliko je še snega in vstop v ferato Julijo je direktno s snega,prve jeklenice pa so pod snegom.Pot je super zavarovana,napete jeklenice omogočajo hitro gibanje,brez vpenjanja sva v dobre pol ure na sedlu.Samo eno snežišče preseka Julijo,ki pa se jo izogneš po desni strani.Do vrha je samo še kratek sprehod in po 4.ih urah sva na vrhu.Vrneva se po isti poti,ki je najhitrejša,tokrat se vpenjava in hvaležna sva za res lepo nadelano pot,ki da varen občutek.Sama sva celo pot,tudi enega gornika ne srečava cel dan,če bi delala gondola,bi bilo verjetno drugače.Tudi midva bi se jim z veseljem pridružila,tako pa še dobro uro navzdol.Krasen dan,čudoviti kraji,lepa ferata..nasmehnasmeh
akhert     
23.7.2013
tagec, zanima me, ali na snežišču pred vstopom v ferato potrebujemo zimsko opremo (dereze, cepin) ali se da celotno ferato prehoditi tudi brez te opreme.
Hvala in lp.
IgorZlodej     
23.7.2013
Snežišče bo z vsakim dnem bolj trdo, zato vsaj cepin ne bo odveč, pojavila pa se bo tudi krajna poč, ki bo letos zelo globoka.
@sla gondola začne ob 8.30, 26.7 in naprej, zadnja mislim da 17.30.
tagec     
24.7.2013
@akhert,midva sva imela opremo s seboj,ampak je nisva rabila!je pa res,da je bila zadnja strmina pred vstopom trša,kot nižje!!torej;ni slabo imeti opremo s seboj,potem pa oceniš ali jo potrebuješ,oz. ali je varno brez!tako kot se nisva vpenjala na poti gor,navzdol pa si težje predstavljam brez kompleta,ki sva ga z veseljem uporabila...LP
sla     
24.7.2013
Igor - hvala!
Sicer pa - jaz bom vzela s seboj tudi cepinček in derezice. Tudi na podih južno od Kanina je še veliko snega.
sla     
29.7.2013
Krog Gilberti - Kanin - Prevala - Gilberti sem prehodila brez problemov. Še najtežje se mi je zdelo pognati se na zajlo, ker imam bolj kratke noge....
matjaz84     
12.8.2013
Včeraj na vrhu po ferati. Snežišče je bilo mehko, krajna poč ni bila problematična. Za prehod sem uporabil vso zimsko opremo (dereze ,cepin) kako bi to izvedel brez mi zato ni znano. Sem pa gledal pohodnike pred mano, ki so snežišče prečili povsem brez opreme - tudi prez pohodniških palic. Zgledalo je problematično in videti je bilo, da ne vedno kako bi se rešili iz zagate. Ne predstavljam si zdrsa in drsenja 100 m do dna. Varovala v ferati so nova in v odličnem stanju, precej vrtoglava, domiselno speljana. Je pa potrebno pošteno garati, saj so skobe redko odmerjene in je treba plezati tudi v povsem gladki skali, jeklenica pa služi zgolj za varovanje. Skratka zame čudovito. Pot gre naravnost navzgor, zato velika previdnost pred padajočim kamenjem, sploh v zgornjem delu, kjer je kar nekaj razmajnih kamnov za katere se želiš prijeti. Sestop je bil za pomemben odstotek težji kot vzpon. Če zgolj skušam težavnost poti primerjati s podobnimi feratami, se mi zdi težavnejša od kopiščarjeve, plemenic itd. Če odmislim, da nazaj na Navejski preval ni vozila gondola in da sem imel "letno smučanje" po "šodru" je bila to odlična tura. :-) :-)
martabojan     
20.8.2014
Ali je mogoče kdoi v kratkem hodil na Kanin po poti Julija ali čez Krnico, kako je z dostopom in vstopom v ferato?
Marta
klm     
21.8.2014
3 tedne nazaj bp z opremo, seveda.
martabojan     
23.8.2015
Želela bi po poti Julija na Kanin pa me zanimajo razmere po ledeniku in naprej. Ali mi lahko kdo pove, če je v kratkem šel kaj tam čez .
Janiel74     
9.9.2016
Zanima me nekaj glede na to da je kolikor sem bral v trenutnih razmerah vstop do ferate Julia sicer še zasnežen, a prehoden brez večjih problemov, kaj priporočate ali it do Marusicha in prek Vrha Krnice in po ferati Grasselli še na kanin in dol po Julii ali obratno? Kaj je lažje? hvala lp
pikpok     
9.9.2016
Zimske opremo ni potrebno imeti s sabo. Gotovo je bolj priporocljivo it po grasselli gor, saj je precej daljsa, lepa in razgledna grebenska pot. Julija je malcek strmejsa ampak zelo kratka in izredno dobro zavarovana ferata, tako da sam nebi imel dvomov in bi po tej poti sestopal.
jax     
9.9.2016
Po moje je Grassellijeva nekaj lažja, je pa tudi precej manj pozihrana.
santaoneill     
29.7.2018
Smo bli 14. Julija. Ferata je top, jeklenice in klini nove. Zimska oprema nujna, pred vhodom v steno dosti snega, pa tud nekaj žlebov je treba prečiti, tam brez derez in cepina (bolše če mate 2) raje nebi (razn za tiste res izkušene mogoče).

Dobra opcija za se vračat je potem po grebenu nazaj na slovensko stran na D postajo, s sedežnico prevala do dna prevale in potem si hitro na gondoli od Selle za v dolino.
VanSims     
12.10.2018
Lanski konec avgusta na tej poti:

https://simsoneblog.wordpress.com/kanin-po-ferati-divisione-julia/
Paglia     
12.8.2020
Zdravo, je morda kdo bil pred kratkim letos na tej ferati, ali je do vstopa še sneg oziroma potrebna zimska oprema.
Za odgovor vnaprej hvala.
narava2015     
12.8.2020
V petek sem bil na Kaninu, pa sem srečal 3 pohodnice, ki so prisli po ferato. Potrdile so, da je sneg in rabiš zimsko opremo.
msle     
12.8.2020
V nedeljo 10.08. ferata Julija.Snega je še precej, vendar je snežišče mehko in smo ga prehodili brez težav. Uporabili smo derezice(brez teh bi bilo težko) in pohodne palice. vračali smo se nazaj na
slovensko stran in do koče Gilberti, do avta pa z gondolo.
megla     
13.8.2020
msle,a mogoče veš do katere ure obratuje gondola?

Hvala pa l.p.
julya     
13.8.2020
gondola obratuje 8:30 - 13:00 in 14:00 - 17:30
megla     
13.8.2020
julya,najlepša hvala.
To je verjetno do srede septembra?
julya     
13.8.2020
turismofvg.itmežikanje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje