Planinarenje

Planinarenje

Koča na planini Stador - Jalovnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeJalovnik / Koča na planini Stador - Jalovnik
   Koča na planini Stador - Jalovnik   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Koča na planini Stador (1050 m)
Cilj: Jalovnik (1452 m)
Visinska razlika: 402 m
Visinska razlika (po putu): 450 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se najprej sprehodimo do koče na planini Stador, nato pa se usmerimo na peš pot v smeri Kobilje glave in Jalovnika.
Od koče se pot nadaljuje med ograjami, nato pa zavije nekoliko v desno, kjer se nekoliko strmeje vzpne, sprva čez travnato pobočje, le nekoliko za tem, pa še skozi kratek pas gozda. Na vrhu omenjenega vzpona nas pot pripelje na razgledno travnato sleme, s katerega se nam odpre lep pogled proti Tolminu. Dobro označena pot, se naprej vzpenja po širokem ter deloma poraščenem grebenu Šprince (1251 m). Višje pot preide iz redkega gozda na vse bolj razgledna pobočja, po katerih se vzpnemo na prej omenjeno Šprinco, na kateri stoji velik možic.
Vzpon nadaljujemo po prijetni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje do samotne koče. Naprej se vzpnemo po zmerno strmi poti, ki nas ob lepih razgledih pripelje do nekoliko večjega napajališča za živali. Vzpon nadaljujemo po nekoliko manj opazni, a orientacijsko nezahtevni poti, ki nas višje pripelje na glavni greben, kjer se nam z leve priključi nemarkirana pot s planine Lom. Tu nadaljujemo desno in v manj kot 5 minutah nadaljnje hoje stopimo na vrh Kobilje glave.
Z vrha nadaljujemo po nemarkirani poti, ki se začne spuščati proti sedlu med Kobiljo glavo in Jalovnikom (smer jugovzhod). S sedla vzpon nadaljujemo po stezici, ki se začne zmerno vzpenjati po grebenu Jalovnika. Tej prijetni in nezahtevni poti sledimo vse do vrha Jalovnika, katerega dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Med Mostom na Soči in Tolminom opazimo oznake za vas Poljubinj, ki nas usmerijo na stransko cesto po kateri kmalu pridemo v omenjeno vas. Z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ki nas nekoliko višje pripelje v vas Ljubinj, kjer nadaljujemo levo v smeri koče na planini Razor in planine Stador. Naprej se vzpenjamo po ozki, strmi in asfaltirani cesti, ki nas čez čas pripelje do parkirišča ob cesti v bližini koče na planini Stador.
Pokraj puta:
Šprinca (1251m), Kobilja glava (1475m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik Koča na planini Stador - Jalovnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča na planini Stador - Jalovnik
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje