Planinarenje

Planinarenje

Planina Lom - Jalovnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeJalovnik / Planina Lom - Jalovnik
   Planina Lom - Jalovnik   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Planina Lom (1090 m)
Cilj: Jalovnik (1452 m)
Visinska razlika: 362 m
Visinska razlika (po putu): 420 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Od table TNP nadaljujemo po cesti, le ta pa nas hitro pripelje do planine Lom, na kateri stoji večje število koč. Na začetku planine, takoj za spomenikom NOB cesta zavije desno, mi pa ji sledimo le še nekaj korakov, nato pa na desni strani opazimo široko nemarkirano stezico, ki se vzpne mimo koč do prostranega in razmeroma strmega travnatega pobočja planine Lom.
Čez omenjeno travnato pobočje vodi več manjših stezic, ki se višje združijo in nas nato višje pripeljejo do zgornjega roba planine. Naprej le ena pot preči kratek pas gozda in nas za tem pripelje na širok greben po in ob katerem se nato vzpenjamo. Vse bolj razgledna in na posamezne odseke nekoliko slabše vidna pot, nas kmalu pripelje na neizrazit Vrh Klonic (1343 m), s katerega se nam odpre čudovit razgled.
Nadaljujemo po prijetni stezi, ki se še naprej nadaljuje po zelo razglednem grebenu. Pot naprej se nekoliko položi in nas mimo manjšega napajališča za živali pripelje do razpotja, kjer se nam z desne priključi markirana pot s planine Stador. Nadaljujemo naravnost in v manj kot 5 minutah nadaljnje hoje stopimo na vrh Kobilje glave.
Z vrha nadaljujemo po nemarkirani poti, ki se začne spuščati proti sedlu med Kobiljo glavo in Jalovnikom (smer jugovzhod). S sedla vzpon nadaljujemo po stezici, ki se začne zmerno vzpenjati po grebenu Jalovnika. Tej prijetni in nezahtevni poti sledimo vse do vrha Jalovnika, katerega dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Med Mostom na Soči in Tolminom opazimo oznake za vas Poljubinj, ki nas usmerijo na stransko cesto po kateri kmalu pridemo v omenjeno vas. Z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ki nas nekoliko višje pripelje v vas Ljubinj, kjer nadaljujemo levo v smeri koče na planini Razor in planine Stador. Naprej se vzpenjamo po ozki, strmi in asfaltirani cesti, ki nas čez čas pripelje do mesta, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti koči na planini Stador in vzletišču Kobala. Tu nadaljujemo naravnost in cesti sledimo še dober km, vse dokler ne bomo ob cesti opazili oznake TNP, pred katero parkiramo na manjšem parkirišču.
Pokraj puta:
Vrh Klonic (1343m), Kobilja glava (1475m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik Planina Lom - Jalovnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Lom - Jalovnik
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje