Planinarenje

Planinarenje

Kočna - Planina Obranica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpePlanina Obranica / Kočna  - Planina Obranica
   Kočna - Planina Obranica (od spomenika)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Kočna (660 m)
Cilj: Planina Obranica (1035 m)
Visinska razlika: 375 m
Visinska razlika (po putu): 375 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Na strani ceste kjer smo parkirali, stopimo na kolovozno pot, ki vodi proti gozdu. Že po nekaj metrih smo pri malo večjem kamnu, na katerem se nahaja spominsko obeležje in prva markacija z napisom Obranca, ki nas usmerja naravnost (zahodno) v gozd. Pot, ki se prične vzpenjati, v gozdu zavije najprej nekoliko levo in kmalu zatem nazaj v isto smer, naravnost, strmo navzgor. Na prvem razpotju izberemo desno, kjer strmina še bolj naraste. Na drugem, bolj navideznem razpotju, nas markacije zopet usmerijo desno v strmino, kjer pot v kratkem zavije levo in že kmalu spet naravnost oz. v klanec, do drevesa z markacijo, kjer se nam naposled nekoliko izgubi. Pot naj bi tu sicer zavila v desno, a zaradi zaraščenosti in podrtega drevja izberemo strmo smer naravnost, kjer kmalu zopet naletimo na našo pot - v levo. Strmina na kratko nekoliko popusti, oznake pa nas pripeljejo do večje količine podrtega drevja. Ker poti ne moremo nadaljevati za markacijami, se nekaj metrov pred omenjeno podrtijo usmerimo desno v strmino, po že nekoliko nadelani obhodnici. Ko znova naletimo na oznake, nas te usmerjajo levo, prečno proti dolini oz. široki grapi, katero prečkamo. Od tod dalje se zopet vzpenjamo po večji strmini, pot pa se usmerja vse bolj v desno proti vrhu strme, z drevjem manj poraščene doline, po sredini katere se povzpnemo do ograje na robu planine Obranca. Nadaljujemo bodisi v klanček na levi, kjer se nahaja razgledišče, ali pa zahodno, mimo spomenika čez pašnike, do pastirske koče.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer zavijemo levo v smeri "Blejska Dobrava in Spodnje Gorje". Že kmalu, ko zapeljemo v železniški podvoz smo v naslednjem križišču, kjer peljemo v smeri desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Proti koncu naselja, ko se cesta nekoliko spušča, na levi opazimo gostišče, na desni pa večje parkirišče - naše izhodišče.
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica Kočna - Planina Obranica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kočna - Planina Obranica
Jon     
3.10.2011
Pot ni lahka kot piše v opisu poti. Zelo strma je (velika večina poti), in na trenutke tudi nevarno strma, posebej pri povratku nazaj.
heinz     
3.10.2011
Jon, z ozirom na splošne kriterije o težavnostih evropskih planinskih poti, ki veljajo tudi pri nas, je pot, katera na nobenem svojem delu za napredovanje ne zahteva uporabe rok, (oprijemanje zajl, klinov, skalovja, oprimkov itd) velja zgoraj opisana za -lahko. Tako pač je. Drži pa, da je ponekod kar strma..
Lp,
Jusk     
12.2.2020
Res je pošteno strma pot,se dobro razmigaš nasmeh danes sem šel po tej poti do Obrance in naprej na Planski vrh,pri naravnem mostu pa obrnem nazaj in po drugi poti mimo snežne jame nazaj na Obranco in dol na Kočno. Pot večinoma suha,brez posebnosti,šele naprej proti Planskem vrhu občasno malo ledena
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje