Planinarenje

Planinarenje

Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeŠkrbina (Mežakla) / Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)
   Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) (čez Zakop)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Podmežakla (Jesenice) (580 m)
Cilj: Škrbina (Mežakla) (1210 m)
Visinska razlika: 630 m
Visinska razlika (po putu): 630 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo v podvoz, na čigar desni strani najdemo prvo markacijo. Ko stopimo skozenj, opazimo na levi strani pot, ki pelje s ceste v klanec (markacija na asfaltu). Stopimo nanjo, se povzpnemo nekaj metrov in zavijemo desno (zahod) proti daljnovodu. Pot ki se sprva le zmerno vzpenja, kasneje pa vse bolj, nas čez nekaj časa pripelje do razpotja. Tu se usmerimo levo, še bolj strmo v klanec proti jugu. Kmalu dosežemo gozdno cesto, ki nas skozi desni in levi ovinek pripelje do odcepa kolovozne poti, ki se na desni strmo vzpenja v smer JV. Usmerimo se nanj in mu sledimo kar nekaj časa, medtem ko desne odcepe manjših bližnjic prezremo.
Vijugasta pot se občasno serpentinasto dviga nekoliko v smeri vzhod. Ko smo prešli večji desni ovinek, pa nas markacije usmerijo na ožjo pot na desni. Zdaj smo obrnjeni v smeri JZ. Od tu dalje se pot postopno v večjih ali manjših okljukih še bolj vzpenja proti vrhu na levi. Ko pridemo pod skalovje na levi, smo že blizu vrha planote, tu pa kmalu naletimo na razpotje markiranih stez, kar pomeni, da sta nam na voljo dve varianti.
Prva je naravnost (smer JZ); tod kmalu, ko strmina popusti pridemo na Zakop, kjer naletimo na gozdno cesto, zavijemo levo in opazimo še spomenik ter klopi (manjši prireditveni prostor). Druga možnost je levo (smer JV), strmo v klanec proti vrhu planote, kjer naletimo na isto cesto, ki nas v smeri levo pelje proti cilju. Kmalu se cesta zaključi, nadaljujemo pa po poti v isto smer, kjer prezremo leve odcepe kolovozov. Ko se naposled pot ponovno vzpenja, še drugič dosežemo gozdno cesto, katero prečkamo (tik pred Škrbino). Po nekaj metrih pridemo do roba planote, tu pa nas pot, ki zavije levo, v bližini prepadnega roba hitro pripelje do oddajnika, zraven katerega stoji rjava pločevinasta lopa.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Lipce in se zapeljemo desno na Jesenice (pri semaforju levo). Tu v centru mesta sledimo smerokazom za Podmežaklo. Ko pripeljemo skozi podvoz, zavijemo desno, v bližini pa lahko opazimo hokejsko halo. Peljemo še nadaljnjih 350 m, ko pred avtocestnim podvozom zagledamo parkirišče. Tu je naše izhodišče.
Pokraj puta:
Zakop (1150m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Planina Ravne, Snežna jama na Mežakli
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)
heinz     
18.5.2009
Vsem Jeseničanom in okolišanom! Kdor še nikoli ni bil pri oddajniku Mežakla na Škrbini, naj se tja čimprej odpravi, da bi videl kaj lepega zamuja v svoji neposredni bližini! Obiska pa je vredna tudi partizanska bolnica, ki se nahaja nedaleč stran.
jprim     
19.5.2009
Ali pot ni markirana, da si jo tako dobro opremil še spuščicami.
LP!
birch     
19.5.2009
Vse sem si že ogledala,bolnico,naravni most in snežno jamo(pristop iz drugih strani.).Po zaslugi heinza pa sem brez težav našla slapove na Dobršniku.Hvala heinz in LPnasmeh
FLEKSARCA     
21.5.2009
Če si kdo hoče privoščiti lepo pohajkovanje po Mežakli, mu priporočam, da si v TIC-u Jesenice priskrbi zemljevid POTEP PO MEŽAKLI (mimogrede je zastonj). Pot je res krasno opisana in mislim da primerna tudi za družinski izlet, tudi če so otroci malo mlajši, seveda pa morajo biti vajeni hoje.
heinz     
22.5.2009
Če imaš slučajno v mislih t.i. "Pohodniške poti po občini Jesenice" od Ragor-ja, se ne bi ravno 100% strinjal glede "krasnih opisov", razen samega zemljevida seveda, katerega (identičnega) med drugim najdeš še prej na Geopedia.si, od koder je prekopiran. Drugače pa si lahko ogledamo spl. str. Tic Jesenice in se z lahkoto prepričamo o "bogastvu" najdenih opisov. No, če je kaj drugače, mi prosim sporoči kje naj si nabavim omenjene "krasne" opise poti.Hvala!
FLEKSARCA     
22.5.2009
Ja res imam v mislih to zadevo in moram reči, da mi je pri samem potepu zemljevid in opis prišel prav. Seveda pa ne smeš pričakovati za NIČ evrov bog ve kaj.Mogoče bi pa ti moral naredit en tak zemljevid pa nam ga ponudit v tiskani obliki jaz bi ga takoj vzel,zastonj.Pa ne mi zdaj reči, naj si skopiram tvoje opise pa slikce.Ali pa pojdi na TIC in reci "vidte tko se to dela,ker tako to dela heinz."
heinz     
22.5.2009
Hvala! Bom nabavil, oz -že imam. A vseeno se ne bi ravno pridružil taki reklami.
(Zase pa je ravnotako ne delam. Smo pač na portalu Hribi.net, kjer lahko kdorkoli objavi nek izlet, ki v tem trenutku tukaj še ni vpisan).
Samo še en primer-ček pa naj navedem:
Na tic-u omenjena ZNAMENITOST občine Jesenice- arheološko najd(b)išče Jamnikov spodmol, ki je "najstarejši dokaz človekove prisotnosti na našem območju" se po navedenem opisu "nahaja na Kočni".
Z natančnejšim opisom poti do tega znamenitega najdišča me lahko prehitiš ti, ali tic (če že nista enoinisto (upam, da ti ne laskam)). Kakorkoli, vesel bom!
FLEKSARCA     
22.5.2009
Ne nisem jaz TIC,naj pa na hitro končam ta najin mali prepirček. Glede na to, da omenjaš Jamnikov spodmol predvidevam, da si se že potrudil in nam pripravil podroben opis poti, ki se ga že veselim, ker veš kaj pravijo "le heinz ve kako to gre."Pa brez zamere LP.
heinz     
22.5.2009

Predvidevam, da si domačin-ka z jesenic, ključavničar-ka iz železarne- fleksarica.
Se oproščam za zmoto glede relacije ti-tic. zadrega

(matr je fajn tale internet; ful nam ni več dolgčas, kajne?)
Parkeljc     
16.9.2009
Danes sva s kolegom osvojila vrh čez Zakop. Do vrha sva potrebovala eno uro. Heinz, glede na to, da si opisal drugo pot kot zelo zahtevno brezpotje, sva raje izbrala čez pot Zakop, čeprav moram priznati, da ne vem kaj naj to pomeni, niti kje je. Do vrha sva trikrat(!!!!) prečkala dobro utrjeno gozdno cesto. Dve zagotovo nista bili isti. Za vse tiste, ki boste iskali bolnico, naj povem, da se le-ta nahaja levo od oddajnika, gledano proti Karavankam. Midva sva šla od oddajnika proti bolnici po grebenu, markacije so, a dokler ne prideš do lepo izdelane lesene ograde, ne veš kam pelje pot. Za vse Jeseničane, ki še niste osvojili Škrbine, ne se bat, razgled je res fenomenalen. Tokrat nisem imel sreče videti okliških vrhov zaradi nizke oblačnosti (nekaj deset metrov nad oddajnikom), a v lepem vremenu bom še poskušal.
heinz     
17.9.2009
Naj te nekoliko popravim; druga pot ("ob daljnovodu")je označena zgolj kot zahtevno in ne zelo zahtevno brezpotje.
Zakop (slika 17), se nahaja v bližini razpotja markiranih stez, kjer greš naravnost oz desno, da prideš po 5 min do tja. Gre za manjši, gozdni prireditveni prostor s partizanskim spomenikom. Zraven je utrjena gozdna cesta, na katero se priključiš tudi v primeru, ko na razpotju izbereš levo smer.
Pot ki vodi k partizanski bolnišnici je sicer opisana na tem portalu.
Markirana (mislim, da malo slabše) pot od oddajnika -po grebenu, oz severnem robu planote, katera ravnotako pripelje do p. bolnišnice, pa je t.i. pot po Mežakli, ki pride iz planine Obranica, prek Snežne jame, Planskega vrha in naravnega mostu do oddajnika in seveda naprej do omenjene bolnice.
Ja, gozdno cesto prečkaš 3x. Enkrat spodaj in dvakrat blizu cilja.
1 uro= hitra hoja.
LP in srečno!
Parkeljc     
3.3.2011
Danes popoldan sem si privoščil tole turco in od AC do vrha potreboval uro in 4 min, nazaj pa natanko polovico ! Pot je bila nekoliko "potacana" in pomrznjena, zdaj pa je v glavnem padel frišn sneg in sledi nekoliko pokril. Nekoliko izrazitejša je le sled enega ali dveh oseb.. V spodnjem delu je hoja koliko toliko normalna, v strmini pa sledi vodijo po bližnjici in kar precej drsi. Je pa toliko lepše nazajgrede.velik nasmeh
Bojan_A     
5.3.2011
Danes sem jaz laufal po tej poti. Do vrha planote 34 min, potem pa sem zavil levo in še kakšnih 15 min tekel na vzhod, potem pa se je gaz sredi gozda končala. Tako da sploh ne vem kje sem bil.

Nič zato, snežne razmere so bile za tek odlične. Sploh za dol, ker se je dalo na polna laufat brez skrbi za zvin gležnja.

Sicer pa (pre)kratka tura.
heinz     
5.3.2011
Za tek do oddajnika je najbrž res kar premalo, vendar pa je možnost teči ali prehoditi vse do Jerebikovca pri Mojstrani.. Vzameš zemljevid in poiščeš pot. Do tja je še kar nekaj višincev in tudi kilometrov. Sam sem šel do Kisovca in Petelina. Drugače pa imajo Mežaklo dokaj radi gorski kolesarji.
Lp! H
Bojan_A     
5.3.2011
Saj glede na zemljevid in opis sem pomoje bil na Planskem vrhu. No, saj za kaj več pa tudi ni bilo časa, ker sem bil vezan na prevoz.
ploha     
22.5.2011
Bila danes na vrhu,razgled na Jesenice in Karavanke fenomenalen,drugače pa krasna dopoldanska ali popoldanska turca za nabiranje kondicije,sploh če nimaš daleč do izhodiščanasmeh
vpekla     
17.8.2012
Na začetku poti na Škrbino sem našla očala z dioptrijo na vrvici.
Darxta     
13.7.2013
Heinz, super opis! nasmeh
Danes sem šel gor, markacije so morda malce zbledele, a jih vseeno ni noben problem najti. Ponekod je pot malce poraščena z nizkim rastjem, očitno ni tak naval po tej poti velik nasmeh
Razgled pa eek (v pozitivnem smislu)
heinz     
27.4.2018
Pot je v srednjem delu zaradi odvažanja lesa precej spremenjena in posledično slabše označena. Potrebna je pozornost pri številnih odcepih vlak. Na vrhu je stanje (zaenkrat) še po starem.
Lp! heinz
marjanb     
21.10.2018
Pot je zdaj vzorno označena, predvsem do Zakopov, pa tudi naprej do Škrbine.
Jusk     
21.10.2019
Danes sem šel še po tej poti do oddajnika na Škrbini,pred 5 dnevi sem bil tu gor iz Spodnjih Gorij mimo Obrance. Na poti nisem srečal nikogar,tudi obiska je bilo očitno bolj malo,samo trije novi vpisi v knjigi v teh 5 dneh. Je pa potrebno malo previdnosti,zgornji del poti je bil vlažen in spolzek.. razgled na vrhu pa supernasmeh
Jusk     
27.11.2019
Danes je bila pot mokra in spolzka,vreme megleno,razgleda nič,samo megla v vse smeri.. ob poti tu in tam cveti nekaj telohovnasmeh na vrhu v skrinjici ni vpisne knjige..
Jusk     
31.12.2019
Za zadnji letošnji dan si izberem Mežaklo,pot brez posebnosti,na vrhu je v skrinjici nova vpisna knjiga,ob poti še vedno cvetijo telohi kot sem že pisal pred 1mesecemnasmeh lep zadnji letošnji dannasmeh
Jusk     
7.3.2020
Na začetku je pot v redu, tu in tam kakšna flika snega,z višino pa ga je vedno več,od Zakopa do oddajnika na Škrbini ga je okoli 25cm..pa bil je kar moker in težek sneg,fajn za razmigat senasmeh naprej proti Planskem vrhu gaz še ni narejena. Pa vpisne knjige spet nimrk pogled vseeno pa lepo na vrhu,kot vednonasmeh
Jusk     
31.3.2020
Danes po tej poti.. v dolini je uboge 3cm snega skopnelo ze cez dan,popoldne se odpravim proti Škrbini.. pot v redu,v srednjem delu blatna,potem pa vedno več snega. Od Zakopa do Škrbine 20-25cm snega,fajn za gazitnasmeh drugač pa zimska idilanasmehrazgledi lepi,po Karavankah nonstop snežne plohe,ena je tudi mene ujela med potjo nazaj..srečal pa nisem nikogar med celo potjonasmeh Lp
Jusk     
6.4.2020
Danes čisto drugačna slika kot prejšnji torek,pot kopna,šele na Zakopu okoli 3-4cm snega..naprej po grebenu pa spet kopno vse do Škrbine. Naprej proti Planskemu vrhu pa je nekaj cm snega,pot shojena..šel sem do naravnega mostu in do odcepa poti proti Snežni jami in Obranci,potem nazaj dol.. naprej od tega odcepa je "no go" cona za nas Jeseničanenasmeh Lp in ostanite zdravi
Jusk     
11.4.2020
Ker zaenkrat še ne smemo ven iz občin,sem danes spet šel na Mežaklo,snega skoraj ni več,tu in tam kaka mala flikica snega na Planskem vrhu..pot večinoma suha.. razlika ki se jo pa res opazi zadnje dni pa je da veliko več ljudi obiskuje sicer do sedaj bolj osamljeno Mežaklonasmeh vsi pa upoštavamo pravila srečanja in distanconasmeh lp
Jusk     
2.6.2020
Po dolgem času spet na Mežaklo,razgled kot vedno supernasmeh se pa spet na veliko seka,vlako po kateri se vzpenjamo v srednjem delu poti so kar pošteno podaljšali,približno do točke na sliki 15
Jusk     
5.8.2020
Spet je bila Mežakla na sporedu,vreme se je danes končno izboljšalonasmeh ker je spodaj pot zelo zaraščena grem po poti mimo deponije čez Malo Mežaklo in naprej gor po označeni,malo naprej pa po novi vlaki ki se izogne še enemu zaraščenemu delu poti..Mežakla je polna klopov,zato se je res pametno izogibat zaraščenim delom poti..na vrhu pa prihetno hladno,pihal je kar hladen veter,razgled pa kot vedno supernasmeh
Jusk     
10.11.2020
ker je bil danes tak meglen dan in se mi je zluštal mal sonca vidt sem se odpravil sem gor,no na Škrbini je bilo še megleno,sicer malo se je skozi meglo že sonček kazal,zato sem šel naprej na Planski vrh,tam pa nor razgled,modro nebo in morje megle spodajnasmeh skozi gozd pa zelo megleno,od male Mežakle skoraj do vrha vidljivost okoli 20metrov,megla kot v kaki grozljivkivelik nasmeh
orchigu     
5.7.2022 21:16:43
Lustna varianta z res dobrim pogledom, partizanska bolnica (do katere po tej poti nimas kaj falit, ker je posebej oznaceno), pa mimo spomenika, na vrhu lusten gozdicek... je pa kar veliko listja tudi v tem casu po tleh, tko da previdnost (in morda palice) vseeno niso odvec. Pa klope lah fajn naberes po poti, tko da se dol magar poglejte mal nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje