Planinarenje

Planinarenje

Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpePartizanska bolnišnica na Mežakli / Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli
   Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli (čez Zakop)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Podmežakla (Jesenice) (580 m)
Cilj: Partizanska bolnišnica na Mežakli (1050 m)
Visinska razlika: 470 m
Visinska razlika (po putu): 470 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo v podvoz, na čigar desni strani najdemo prvo markacijo. Ko stopimo skozenj, opazimo na levi strani pot, ki pelje s ceste v klanec (markacija na asfaltu). Stopimo nanjo, se povzpnemo nekaj metrov in zavijemo desno (zahod) proti daljnovodu. Pot ki se sprva le zmerno vzpenja, kasneje pa vse bolj, nas čez nekaj časa pripelje do razpotja. Tu se usmerimo levo, še bolj strmo v klanec proti jugu. Kmalu dosežemo gozdno cesto, ki nas skozi desni in levi ovinek pripelje do odcepa kolovoza, ki se na desni strmo vzpenja v smer JV. Usmerimo se nanj in mu sledimo kar nekaj časa, medtem ko desne odcepe manjših bližnjic prezremo.
Vijugasta pot se občasno serpentinasto dviga nekoliko v smeri vzhod. Ko smo prešli večji desni ovinek, pa nas markacije usmerijo na ožjo pot na desni. Zdaj smo obrnjeni v smeri JZ. Od tu dalje se pot postopno v večjih ali manjših okljukih še bolj vzpenja proti vrhu na levi. Ko pridemo pod skalovje na levi, smo že blizu vrha planote, tu pa kmalu naletimo na razpotje markiranih stez, kar pomeni, da sta nam na voljo dve varianti.
Prva je naravnost (smer JZ); tod kmalu, ko strmina popusti pridemo na Zakop, kjer naletimo na gozdno cesto, zavijemo levo in opazimo še spomenik ter klopi (manjši prireditveni prostor). Druga možnost je levo (smer JV), strmo v klanec proti vrhu planote, kjer naletimo na isto cesto, ki nas v smeri levo pelje proti cilju. Ko se na ravnem peščenem terenu (nekakšno obračališče) gozdna cesta zaključuje, na levem robu tega odprtega prostora ugledamo majhen lesen smerokaz z napisom "bolnica", kamor se usmerimo. Po nekaj metrih poti, se ta nekako izgubi, a če pogledamo severno v klanec, na drevesu opazimo zopet malo tablo, ki nas usmerja nekoliko v desno. Če zdaj pot nadaljujemo bodisi v to smer, ali naravnost, pridemo na severni rob planote, kjer poteka "panoramska" pot. Mi se tu usmerimo levo in po krajšem času na drevesu (oz.dveh) zopet naletimo na napis "bolnica", ki meri navzdol. Tu opazimo leseno ograjo ob kateri se spustimo nekaj 10 m nižje do cilja - Partizanske bolnice. (Pazljivo, - v mokrem nevarnost zdrsa!)
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Lipce in se zapeljemo desno na Jesenice (pri semaforju levo). Tu v centru mesta sledimo smerokazom za Podmežaklo. Ko pripeljemo skozi podvoz, zavijemo desno, v bližini pa lahko opazimo hokejsko halo. Peljemo še nadaljnjih 350 m, ko pred avtocestnim podvozom zagledamo parkirišče. Tu je naše izhodišče.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Snežna jama na Mežakli
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Podmežakla (Jesenice) - Partizanska bolnišnica na Mežakli
birch     
19.5.2009
lp in hvala za podrobne opise nasmeh
Majdag     
16.8.2016
..Partizanska bolnica je obnovljena... Staro hiško je zamenjala nova in tudi za varen dostop so poskrbeli markacisti PD Jesenice. Upam, da novodobni vandali ne bodo uničili ta naš kulturni, zgodovinski spomenik. Naj bo v spomin in opomin !

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2016/08/partizanska-bolnica-na-mezakli-je.html?spref=fb
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje