Planinarenje

Planinarenje

Vršič - Travnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeTravnik / Vršič - Travnik
   Vršič - Travnik (po grebenu)  
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Vršič (1611 m)
Cilj: Travnik (2379 m)
Visinska razlika: 768 m
Visinska razlika (po putu): 950 m
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na Vršiču se usmerimo na sprva slabo označeno pot, ki vodi na Mojstrovko in Sleme. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do večje skale na kateri opazimo napis Mojstrovka levo. Nadaljujemo v smeri Mojstrovke (desno Mojstrovka po Hanzovi poti in Slemenova špica) po poti, ki se prečno vzpenja čez redek macesnov gozd. Po približno pol ure vzpona nas pot pripelje do obsežnega melišča pod Mojstrovko. Na mestu, kjer se markirana pot na Mojstrovko povsem približa steni pridemo na neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno. Vzpon nadaljujemo po neoznačeni poti, ki nas v rahlem prečnem vzponu vodi proti pobočjem Šitne glave. Razmeroma dobro vidna stezica pa nas kmalu pripelje v neizrazito dolinico med Malo Mojstrovko in Šitno glavo. Tu pot zavije nekoliko levo in se nekoliko bolj vzpne po vse bolj kamnitem pobočju. Ko se pot že precej približa vrhu, zavije desno, preči deloma zaraščeno melišče in se nato vzpne na travnat vrh.
S Šitne glave nadaljujemo po grebenu sprva rahlo navzdol nato pa navzgor v smeri Mojstrovke (neoznačeno). Slabo vidna stezica po kateri se vzpenjamo nas po dobrih 20 minutah hoje od Šitne glave pripelje do mesta, kjer se priključimo Hanzovi poti na Mojstrovko. Naprej je orientacija lažja, pot pa vse bolj strma. Po nadaljnjih nekaj minutah strmina popusti in pot nas pripelje na bolj raven svet, katerega obidemo po desni strani. Naprej se pot približa grebenu, mi pa pred seboj zagledamo Mangart in Jalovec. Tu pot zavije rahlo levo in nas pripelje do strmega dela poti. S pomočjo nekaj klinov, v glavnem pa brez varoval se povzpnemo po strmem vršnem pobočju Male Mojstrovke do njenega razglednega vrha.
Z Male Mojstrovke nadaljujemo v smeri proti Veliki Mojstrovki. Sprva se nekoliko spustimo ter se usmerimo na stezo, ki vodi nekoliko desno proti sedlu med obema Mojstrovkoma. Pot nato preči melišče ter prične v vzponu prečiti strma južna pobočja pod Veliko Mojstrovko. Pobočje postane kmalu manj strmo in pot zavije desno navzgor. Od tu sledi samo še kratek vzpon po skalnatem pobočju do vrha Velike Mojstrovke.
Z vrha nadaljujemo po grebenu v smeri proti zahodu. Pot nato kmalu postane nekoliko zahtevnejša in se prične vzpenjati po rahlo krušljivem pobočju na južni strani grebena. Pot je na tem delu označena s številnimi možici. Sledi vzpon proti grebenu kjer kmalu dosežemo predvrh Velike Mojstrovke.
Z vrha še naprej nadaljujemo po zelo razglednem grebenu. Greben je na severno stran vseskozi prepaden, vendar je dovolj širok, tako da hoja po njem ne predstavlja večjih težav. Kasneje postane nekoliko strmejše tudi pobočje na južni strani grebena in sledi še nekoliko strmejši vzpon po skalnatem grebenu do vrha Zadnje Mojstrovke.
Pot po grebenu v nadaljevanju postane zahtevnejša in v kolikor nismo vajeni hoje po zahtevnih nezavarovanih terenih je priporočljivo, da se vrnemo nekaj minut nazaj, kjer južna pobočja niso tako strma in se spustimo na neoznačeno stezo, ki poteka nekoliko nižje po manj strmih južnih pobočjih vzporedno z grebenom. Če nadaljujemo po grebenu se sprva nekoliko spustimo po ozkem in dokaj izpostavljenem grebenu. Pot v nadaljevanju postopno postane ponovno manj zahtevna, nato pa nas pripelje do nekoliko bolj travnatega pobočja. Na tem delu praktično ni steze in sledi prečenje strmega pobočja na katerem je tudi nekaj drobirja, tako da je ta del nevaren za zdrs. Malo za tem sledi še strm spust v ozko škrbino iz katere moramo nato splezati po zelo strmem pobočju. Plezanja je sicer le za nekaj korakov, vendar je potrebno biti zelo previden, ker je pobočje izpostavljeno. Pot nato postane manj zahtevna in nas pripelje na pobočja pod Travnikom. Tu zavije pot rahlo v levo in se prične vzpenjati čez melišča. Kasneje zavije pot v desno in sledi še zadnji vzpon po skalnatem pobočju do vrha Travnika.
Sestopimo lahko po poti vzpona ali pa po lažji poti, ki poteka nekoliko nižje na južni strani vzporedno z grebenom.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do prelaza Vršič, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Šitna glava (2087m), Mala Mojstrovka (2332m), Velika Mojstrovka (2366m), Zadnja Mojstrovka (2354m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kol
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik Vršič - Travnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti,
Diskusija o izletu Vršič - Travnik
lozarbogdan     
11.7.2011
Včeraj zjutraj z Vršiča, čez
lozarbogdan     
11.7.2011
Se opravičujem in začenjam ponovno.Včeraj zjutraj z vršiča čez Šitno glavo na Malo Mojstrovko.Lepi razgledi,natogreva s prijateljem naprej na Veliko Mojstrovko,tam je bilo še nekaj ljudi nato pa se je začelo v dvoje,prečenje grebena proti Travniku in ves čas kot oltar pred nami Jalovec.Prečiva Zadnjo Mojstrovko,nato greben naprej.Ko se približujeva Travniku nekaj plezanja,ntonaprej višine pa ne smeš izgubljat.Na desni odsekana stena travnika.Majnši vzpon na Travnik.Pogledi kot v vesolju.Nato čez nadaljno divjino pomalem spustu, in prečenju proti Šitam .S Šitpajužno čez melišče do Malega kota pod Jalovec.Od tukaj po markirani poti k Izviru Soče.Čudovita tura ,priporočam s spremstvom.nasmeh
felix     
21.6.2012
Na dolgo in razumljivo napisana pot do cilja, moti me pa, da za povratek ni opisa - samo po nižji južni pot - ali je vseskozi vidna, ali so kje kakšne težave ipd? Skoraj pri vseh opisih poti je tako, v kolikor vrnitev poteka po drugi poti, naj bo tudi ta detaljno opisana.
Lep pozdrav.
Matej_K.     
21.6.2012
Pač prebereš opis vzpona kjer se ti nameravaš vračati...
felix     
21.6.2012
Hvala, tega pa se nisem spomnil!? Potem pa mi prosim pomagaj poiskati opis poti na Travnik po drugi poti!
Že vnaprej najlepša hvala!
pikpok     
14.8.2013
drugih opisov ni, ker drugih poti ni! in tudi ta pot, pravzaprav ni dobro vidna. sam se ji vceraj poskusal sledit kar nekaj casa, potem pa sem se raje spustil do poti ki vodi iz jalovske skrbine do vrsica. verjamem da je varjanta po grebenu iz mojstrovk veliko boljsa.
pikpok     
14.8.2013
popravljam: sam sem vceraj poskusal slediti "nemarkirani gozdni poti" ki se najde na nekaterih mapah, ta pa sploh ni vidna.
Potohodnik     
16.7.2014
Opazil sem, da nekateri izmed vas iščete lažji sestop. S Travnika sestopiš naravnost proti dolini po brezpotju in naletiš na slabo uhojeno stezico s rumenimi pikami in možici. Slediš ji levo navzdol in prideš do markirane poti z Vršiča proti Jalovcu.
ljubitelj gora     
5.11.2014
V nedejo šel z Vršiča v smeri Jalovca in pod ostenjem Goličice na melišču zapustil markirano pot in se podal po zahtevnem brezpotju na Šite. Z vrha sem potem nadaljeval po grebenu Travnika do Male Mojstrovke. Sestopil sem v smeri Šitne glave in nazaj na Vršič. Spletni album: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6077198893349956129
Matjaz_65     
24.12.2016
še nekaj fotk s kopne južne poti na malo mojstrovko in v nadaljevanju zimskega prečenja do travnika mežikanje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje