Planinarenje

Planinarenje

Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpePlešivec (Loška stena) / Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena)
   Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena)   
Vrijeme hodanja: 3 h 45 min
Ishodište: Loška Koritnica (780 m)
Cilj: Plešivec (Loška stena) (2184 m)
Visinska razlika: 1404 m
Visinska razlika (po putu): 1404 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put, djelomično zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Usmerimo se na desno cesto, ki je zaprta z zapornico. Cesta poteka ves čas v bližini potoka in ga nekajkrat tudi preči. Proti koncu postaja cesta vse ožja in nas mimo nekaj hiš pripelje do razpotja. Usmerimo se rahlo v desno na peš pot za oznakami Jalovec, Pod Špičkom, Mangrt (levo Planina Brdo). Pot gre nato v gozd in nas kmalu pripelje do označenega razpotja. Nadaljujemo desno za oznakami Zavetišče pod Špičkom, levo pa vodi pot proti Kotovem sedlu in Mangartu.
Pot nas kmalu pripelje do potoka, ki ga moramo prečiti, nato pa se še za kratek čas vzpnemo skozi redek gozd. Sledi vzpon po travnatem pobočju in kratek vzpon po melišču do vstopa v plezalni del poti.
Ko vstopimo v steno, se najprej ob jeklenici vzpnemo levo navzgor. Pot kmalu postane še bolj strma in se nekajkrat skoraj navpično vzpne ob jeklenici s pomočjo številnih klinov. V nadaljevanju se še naprej vzpenjamo po strmem pobočju s pomočjo jeklenic, nato pa zavije pot nekoliko v desno in nas kmalu pripelje v gozd, kjer strmina nekoliko popusti. Iz gozda nas pot pripelje na pobočje poraščeno z grmičevjem in visoko travo. Grmičevje se nato konča in sledi vzpon po vse lepši dolini. S poti se nam odpirajo tudi lepi pogledi proti Mangartu, Jalovcu ter na prepadne stene Plešivca pod katero se vzpenjamo. V zadnjem delu zavije dolina rahlo v desno in sledi še vzpon po melišču do sedla Čez Brežice.
Na sedlu zapustimo označeno pot in se usmerimo desno proti zahodu na neoznačeno stezo. Steza sprva poteka po desni strani kratkega strmega grebena. Nato pa zavije rahlo v levo in se prične vzpenjati po precej strmem travnatem pobočju. Pot je precej slabo uhojena, vendar ji z nekaj truda še lahko sledimo. Zaradi strmega terena pa je potrebna tudi precejšna previdnost. V zadnjem delu pot zavije v desno in se vzpne proti grebenu. Ko dosežemo greben nadaljujemo v desno ter v nekaj korakih dosežemo razgleden travnat vrh.
Pristup do ishodišta:
Iz Bovca se peljemo proti mejnemu prehodu Predel. V vasi Log pod Mangartom, takoj za mostom čez Predilnico zavijemo desno v smeri Koritnice. Sprva asfaltirana nato pa makadamska cesta nas hitro pripelje do parkirišča na začetku vstopa v osrednji del TNP-ja.
Pokraj puta:
Čez Brežice (1980m)
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena) Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Loška Koritnica - Plešivec (Loška stena)
turbo     
1.8.2011
Ni lepšega, kot da zjutraj stopiš iz spalnice (na prosto !) in imaš na dosegu roke (noge?) Triglav. In tudi Pihavec s Šplevto ni od muh. Takle "mamo" tu v Zadnjici, ni kaj. Napoved je obetala, tako da ne vem, kdo je brcnil v temo. Razvoj vremena in nepričakovana motnja ali tisti, ki so vreme napovedali. Drugače pa, zjutraj avto pred rampo in pot pod noge. Vreme že pred osmo ni bilo obetavno, da se bo pa v tak poden sprevrglo, pa niti v sanjah. Jeklenice in klini pridejo še kako prav, je kar izpostavljen spodnji del. Višje pa, nekaj med brezpotjem in pragozdom. Trave in grmičevje do podpazduhe, skale vlažne, ne vidiš kam stopiš . . . Skratka, od izstopa zavarovanega dela, do melišč pod sedlom, je treba biti kar pozoren, ker se stezica precej težko sledi. Na vrhu Plešivca je začelo škropiti, od sedla navzdol in vse do povratka v dolino in naprej do začasnega doma v Zadnjici pa je pošteno scalo. Tako moker tudi s pod tuša redkokdaj pridem. Ne glede na vreme izvrstna tura. In še počutil sem se zelo, zelo domače. Tako kot me je že nekajkrat pralo v Loški steni in tudi danes, me drugje še ni.
ljubitelj gora     
8.9.2013
Dolgo časa sem mislil na ta vzpon iz Loške Koritnice in tokrat se odpravim tja. Plezalni del je res strm, v mokrem tule precej drseče, pot je delno zaraščena. Izven plezalnega dela, ko pot postane pohodna pa pravljica.

Ena slikca vrisane poti, tale prečna vem, da gre tu, za višje med rušjem, travo, macesni pa vrjetno ne gre ravno tam, kot sem vrisal, je približno.

http://shrani.si/f/3q/5d/4iwgnDTX/22.jpg

Spletni album:
https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/PlesivecLoskaStena
lakkon     
13.8.2017
sem že vprašal pod razmere, a ponavljam še tu:

bi šel prvič sem. je kdo bil v zadnjem času na tej poti?
zanima me, če so varovala plezalnega dela v OK stanju?
kakšne druge posebnosti, težave na celotni poti?
B2     
15.8.2017
@lakkon, pozdravljen!
Jeklenica v celotnem plezalnem delu čez steno je v redu, stopni klini pa skoraj brez izjeme skrivljeni. Stvar je malce bolj nerodna pri sestopu in to zlasti zaradi tega, ker je stena precej vlažna in posledično drseča. Od razcepa z lovsko potjo naprej je pa nekaj jeklenic potrganih in "popravljenih" z navadno daljnovodno (aluminijsko) pletenico. Sicer pa nič posebnega. Zgoraj v travah je stezica malce slabše vidna, v srednjem delu pa bi bilo potrebno porezati ruševje in podrast.
mirank     
23.8.2018
Stanje poti več ali manj isto, le markacije so ponekod lepo obnovljene. V srednjem delu se najde tudi jeklenica debeline kot pri zavori biciklazmeden in seveda zaraščenost se je še povečala. Sestop s Plešivca skozi Balo precej bolj shojen. Po pripovedi dveh planincev, katerima se zahvaljujem za prevoz proti izhodiščuvelik nasmeh, se je danes obnavljalo del povezave Škrbina za gradom-preval Čez brežice.
darinka4     
2.7.2020
Sicer dvomom, da je kdo hodil letos, ampak upanje umre zadnje. Stanje varoval me zanima?
lojze1825     
4.7.2020
Bil danes iz Loške koritnice najprej na Škrbini za gradom in nato še na Plešivec. Celotna pot brez posebnosti, snega ni več, varovala povsod ok, edino v srednjem delu je nesramno zaraščena.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje