Planinarenje

Planinarenje

Gozd Martuljek - Na Pečeh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeNa Pečeh / Gozd Martuljek - Na Pečeh
   Gozd Martuljek - Na Pečeh (čez Kotle)  
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Gozd Martuljek (750 m)
Cilj: Na Pečeh (2039 m)
Visinska razlika: 1289 m
Visinska razlika (po putu): 1300 m
Zahtijevnost: zahtjevna neoznačena staza, lako bespuće
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Kranjski Gori, a le do mesta, kjer se v levo odcepi kolesarska cesta (ob začetku kolesarske poti so tudi planinske oznake, ki nas prav tako usmerijo na omenjeno cesto). Kolesarski cesti sledimo do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto (kolesarska cesta zavije desno), ki pa nas hitro pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo desno in za promet zaprti cesti sledimo do table TNP. Naprej se pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost navzgor po strmem kolovozu, ki se vzpenja po desni strani Martuljške soteske. Kolovoz, ki se večinoma vzpenja skozi gozd nas po 15 minutah pripelje na lepo razgledno točko, kjer se nam odpre pogled v dolino. Pot gre nato ponovno v gozd in se še naprej vzpenja. Nekoliko naprej se nam z leve priključi pot od slapu, še nekoliko naprej pa se desno odcepi pot k bivaku pod Špikom.
Usmerimo se na to pot, ki se sprva zložno vzpenja po kolovozu. Široka pot po kateri se vzpenjamo pa nas nato vodi mimo skale z napisom "pod Špik".
Ko se pot približa hudourniku naletimo na orientacijsko zanko. Pot levo pelje do hudournika in se nato izgubi, mi pa nadaljujemo naravnost mimo manjšega balvana na katerem je markacija. Za tem se tudi naša pot približa hudourniku vendar ga še ne preči. Naprej se vzpenja po desni strani in ga preči nekoliko kasneje. Prečenje ni težavno, je pa nekoliko težji vzpon iz hudournika nazaj na pot. Ta del je dolg le tri metre zato nam ne povzroča težav. Pot naprej se rahlo vzpenja skozi gozd do naslednjega hudournika pri katerem stoji balvan z veliko markacijo. Pot naprej se začne strmo vzpenjati po z gozdom poraščenem pobočju. Sredi tega vzpona naletimo na studenček in malo naprej na prijetno klopco. Naprej postane gozd vse bolj redek in pot nas pripelje na neporaščena pobočja pod Špikom, kjer naletimo na hudourniške nanose kamenja. Na tem mestu mi zapustimo označeno pot. Označena pot pa tu zavije desno in po nekaj minutnem vzponu skozi gozd doseže bivak pod Špikom.
Usmerimo se rahlo levo na široko strugo hudournika proti vzhodu. Nadaljujemo proti melišču, ki se nahaja levo od prepadnih sten vrha Na Pečeh. Na omenjenem melišču lahko že od daleč tudi vidimo ozko stezico. Ko pridemo do omenjenega melišča nas nato ozka stezica vodi po strmi dolini desno navzgor. Vzpenjamo se po desni strani doline večinoma skozi ruševje strmo navzgor. Takšna pot nas nato pripelje do Spodnjega Kotla. Tu se pobočje zravna, zaradi kamnitega terena pa steza za kratek čas izgine.
Večina vodnikov opisuje pot, ki v Spodnjem Kotlu zavije v desno ter se nato vzpne po zelo strmem žlebu. Lažja varianta pa je če v Spodnjem Kotlu sledimo stezi, ki vodi rahlo levo proti jugovzhodu. V tem primeru nas pot pripelje do strmega pobočja poraščenega z ruševjem. V ruševje vstopimo še nekaj metrov pred koncem melišča na levo stran. Z melišča moramo sprva nekaj metrov splezati, nato pa nas zelo ozka in nekoliko zaraščena pot vodi skozi ruševje. Po kratkem vzponu steza zavije v desno ter nato v rahlem vzponu preči pobočja proti jugozahodu. Kmalu pridemo iz ruševja in sledi vzpon po delno travnatem in delno skalnatem pobočju, ki nas pripelje do Srednjega Kotla.
Nadaljujemo po dolini navzgor, proti koncu doline pa zavijemo v levo. Tu se nam pričnejo odpirati razgledi proti Poncam in Oltarju. Kmalu dosežemo manjše sedlo pod vrhom Na Pečeh. Tu nadaljujemo desno ter po delno travnatem pobočju kmalu dosežemo vrh. Na vrhu se nam odprejo čudoviti razgledi na vse strani.
Pristup do ishodišta:
Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh Gozd Martuljek - Na Pečeh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Gozd Martuljek - Na Pečeh
ljubitelj gora     
10.10.2012
Ta pot gre tudi na Malo Martuljško Ponco.
metod     
20.8.2014
17.8.2014: Stezico se da gor grede slediti brez problema. Za nazaj je pa treba biti precej zbran, da zadaneš prave vstope za prehod v nižje Kotle. Iz spodnjega v Srednji kotel je leva varianta čisto ok.
Če greš naprej na Malo Martuljško Ponco, se je treba izogniti zoprnemu grebenu na desno stran, kamor se steko večje melišče. Sestop je verjetno boljši mimo Treh macesnov.
JusAvgustin     
20.8.2014
Veliko bolj prijeten je čez Kotle, saj Velikega melja ni in ni konec. Pa tudi sestop iz macesnov Za Ak zna biti za marsikoga težaven.
ločanka     
20.8.2014
Če čez Kotle nikoli prej nisi šel gor, boš najbrž težko lovil varianto za dol. Pri sestopu mimo Treh macesnov, pa mislim, da je smer bolj jasna. Pa še lepši razgled imaš.
ljubitelj gora     
22.9.2019
Locus Map pravi, da ni to vrh Na Pečeh, da se ta nahaja bolj vzhodno na katerem sem stal mal pred tem vrhom v opisu

http://shrani.si/f/x/x1/4nWKNZRX/img0276.jpg
djimuzl     
22.9.2019
Aplikacija ti je kazala tudi, da si v steni, tam bi težko stal velik nasmeh
Tovrstne podatke je treba obvezno primerjati z dejanskim, "živim" stanjem v naravi. Prav gotovo si bil Na Pečeh.
ljubitelj gora     
23.9.2019
Mislim da kar zadane, če nekaj časa pustiš telefon na miru. Problem je pri snemanju sledi, tam pa so odstopanja prevelika.
djimuzl     
23.9.2019
Ja, tudi sam sem imel zanimiv pripetljaj s to aplikacijo nasmeh, ni ji dobro 100% zaupati.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje