Planinarenje

Planinarenje

Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeKoča na Planini pri Jezeru / Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru
   Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru   
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Stara Fužina (600 m)
Cilj: Koča na Planini pri Jezeru (1453 m)
Visinska razlika: 853 m
Visinska razlika (po putu): 900 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje proti planini Blato, planini Vogar in dolini Voje. Sprva razmeroma strma cesta se hitro položi, nato pa nas pripelje do znamenja, ob katerem je označeno razpotje.
Pri znamenju zapustimo asfaltno cesto in pot nadaljujemo levo v smeri Vogarja in Pršivca. V nadaljevanju se najprej prečno vzpnemo čez razgleden pašnik, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se vzpenja po kamnitem kolovozu. V nekaj dolgih serpentinah se vzpnemo stopnjo višje, kjer se pot nekoliko položi. Le malo naprej, pa opazimo oznake za spomenik NOB, ki se nahaja ob lepem razgledišču ter vzletišču jadralnih padalcev, s katerega se nam odpre lep pogled na Bohinjsko jezero, Rudnico in Spodnje Bohinjske gore.
Od razgledišča se vrnemo na markirano pot, le ta pa nas hitro pripelje na vzhodni rob planine Spodnji Vogar. Pot naprej se večinoma zložno vzpenja čez travnike, mi pa ob poti opazimo večje število nekdanjih pastirskih koč, ki so danes v glavnem preurejene v vikende. Tej poti, ki se še naprej zložno vzpenja, sledimo do Kosijevega doma na Vogarju, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Od doma nadaljujemo desno v smeri Pršivca in Planine pri Jezeru, nas pa pot vodi po širokem kolovozu, kateri nas mimo manjšega križa pripelje do označenega razpotja.
Na razpotju nadaljujemo desno (levo Pršivec, planina Viševnik in planina Vodični vrh) ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki nas vodi čez zgornji del planine Vogar. Pot naprej nas vodi mimo domačije Dolenc, mi pa le malo naprej prispemo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo naravnost. Od križišča hodimo po cesti še nekaj metrov, nato pa nadaljujemo rahlo desno na pešpot, ki se najprej zložno vzpne čez travnik, nato pa preide v gozd, kjer se za kratek čas strmo vzpne. Že kmalu se vrnemo na cesto, kateri sledimo v desno. Po krajšem zložnem vzponu se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do bližnjega označenega razpotja, kjer jo zapustimo in pot nadaljujemo rahlo levo na vzporedno planinsko pot. Nekaj časa se zložno vzpenjamo oz. prečimo pobočja proti desni, nato pa se priključimo traktorski vlaki. Kake 3 minute se vzpenjamo po omenjeni vlaki, nato pa nas markacije usmerijo na pešpot, katera se prične strmeje vzpenjati. Višje se pot priključi precej bolj uhojeni kolovozni poti s planine Blato, kateri sledimo v levo.
V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, nato pa pot zavije v levo, kjer preide v manjšo dolinico. V dolinici se gozd postopoma prične redčiti, pot pa višje zavije nekoliko v desno in nas pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi pot s planine Vodični vrh. Tu nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Koče na Planini pri Jezeru.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, kjer pobirajo cestnino in parkirnino. Parkirnina znaša 1 €/h.
Pokraj puta:
Kosijev dom na Vogarju (1054m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Planina Blato, Črno jezero, Dom na Komni, Planina Lopučnica, Planina Dedno Polje, Planina v Lazu, Planina Viševnik, Planina Ovčarija, Koča pri Triglavskih jezerih, Pršivec, Rigeljc, Stadorski Orliči, Vrtec, Visoka glava, Kovačičeva glava, Jezero v Ledvicah, Rušnata glava, Bela glava, Zeleno jezero, Vrh nad Vodeno Rupo, Rjavo jezero, Kreda, Zasavska koča na Prehodavcih, Mala Tičarica, Slatna, Velika Tičarica, Koča na Doliču, Prvi Vogel, Kopica, Vodnikov Vršac (Vršac nad Zadnjico), Srednji Vogel, Čelo, Mala Zelnarica, Malo Špičje, Velika Zelnarica, Zadnji Vogel, Veliko Špičje, Morbegna, Glava v Zaplanji, Kanjavec, Triglav
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Stara Fužina - Koča na Planini pri Jezeru
Jaka-Eva     
17.3.2013
Prijetna tura. Prehojena včeraj. Pot je shojena. Na Vogar koča odprta, na planini pri jezeru zaprta.
Hribolazec81     
21.8.2015
Koliko je še hoda iz Kosijevega doma na Vogarju na to kočo pri planini pri jezeru? nasmeh
pikica1     
21.8.2015
Lej zgoraj poglej sliko 33, te table so na cesti, ki pripelje iz Stare Fužine proti Vogarju. Tam zaviješ spet iz ceste gor v gozd na stezo kaže 1 ura in 15 min. Prej si pa prišel iz tiste smeri kamor druga tabla kaže Vogar 20min. In to je to, kar te zanima nasmeh
valerija112     
21.8.2015
1ura in 30 minut,take uživaške hoje.
Hribolazec81     
21.8.2015
Bahkeopa Hvala Valerija več pa bom videl zjutraj ko grem na Vogar, Viševnik in še marsikam odvisno od ljudi ki bodo hodili poleg koliko bo njihove kondicije nasmeh
pojoča travica     
28.5.2018
PD LPP sporoča, da Koča na Planini pri Jezeru odpira svoja vrata 2.6.2018. Dobrodošli!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje