Planinarenje

Planinarenje

Planina Kuhinja - Krn

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeKrn / Planina Kuhinja - Krn
   Planina Kuhinja - Krn (mimo jezera v Lužnici)  
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Planina Kuhinja (991 m)
Cilj: Krn (2244 m)
Visinska razlika: 1253 m
Visinska razlika (po putu): 1400 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča pri manjšem kamnolomu nadaljujemo po desni zgornji cesti v smeri planine Kašina (levo planina Kuhinja 3 minute). Cesta, ki se naprej zmerno vzpenja, pa nas že po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje na naslednje križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno (levo planina Zaslap). Razmeroma zložna cesta, ki se postopoma spreminja v kolovoz, nas kmalu pripelje na prostrana travnata pobočja, kjer stopimo na pašnike planine Kašina.
Tu se cesta oz. kolovoz obrne še bolj v desno, za tem naredi oster levi ovinek, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij proti desni. Po približno 45 minutah (od izhodišča) zmernega vzpona, pa nas razmeroma razgledna pot pripelje do s koprivami porasle planine Leskovca.
Od omenjene planine nadaljujemo rahlo levo po markirani in sprva precej zložni planinski poti. Poti, ki preide na zahodna in vse bolj strma travnata pobočja, se višje z desne priključi še nekoliko manj uhojena pot s planine Sleme. Nadaljujemo levo, po že zelo strmi poti, ki se vzpenja ob vznožju strmih sten Maselnika (1906 m). Nekoliko višje se poti, ki je zaradi precejšnje strmine izpostavljena padajočemu kamenju, priključi še druga pot s planine Sleme. Nadaljujemo naravnost po poti, ki se nekoliko višje položi, za tem pa zavije precej v levo, kjer preide v manjšo dolino. Sledi še kratek nekoliko bolj strm vzpon in levo nekoliko pod seboj zagledamo jezero v Lužnici (1801 m).
Markirana pot omenjeno jezerce obide po desni strani in se naprej vzpenja ob vznožju melišč grebena Mali Peski. Višje pot zavije nekoliko v levo in se čez travnata pobočja Srednjega vrha (2032 m) vzpne na sedelce imenovano Prag (2068 m).
Na Pragu, kjer je označeno razpotje, nadaljujemo levo v smeri Batognice (naravnost navzdol Krnsko jezero desno Vrh nad Peski in koča na planini Razor) po poti, ki se zmerno vzpenja po vršnem pobočju Batognice. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha, le tega pa dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje.
Z Batognice nadaljujemo po sprva nekoliko slabše vidni poti, ki se nadaljuje po levi strani vrha. Pot, ki se sprva le rahlo spušča, nas kmalu pripelje v bolj strm svet, kjer se začnemo strmeje spuščati. Po kratkem spustu, pridemo do razmeroma strmih stopnic, po katerih se začnemo strmo spuščati. Na tem delu je zaradi drobirja na poti velika nevarnost zdrsa. Pot naprej se postopoma položi in nas le nekoliko naprej pripelje na Krnsko škrbino (do škrbine lahko pridemo tudi če na Pragu nadaljujemo po t.i. Severni poti, ki obide vrh Batognice; slednja je nekoliko krajša, a tudi bistveno manj razgledna).
S škrbine nadaljujemo naravnost (levo planina Kuhinja, desno Krnsko jezero) po poti, ki se začne vzpenjati po travnatem pobočju gore. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do razglednega vrha, le tega pa dosežemo po približno 30 minutah hoje od Krnske škrbine.
Z vrha se lahko v 5 minutah spustimo do Gomiščkovega zavetišča in nato do planine Kuhinja sestopimo po običajni poti.
Pristup do ishodišta:
Iz Tolmina se peljemo proti Kobaridu ali obratno, a le do mesta, kjer nas oznake za Kamno usmerijo desno (iz smeri Kobarida pa levo) čez most. Razmeroma ozki in vzpenjajoči cesti nato sledimo v smeri vasi Vrsno in višje Krn. Od vasice Krn pa nadaljujemo v smeri Koče na planini Kuhinja. Ko prispemo do velikega parkirišča, kjer se po rahlo levi cesti nadaljuje cesta proti Koči na planini Kuhinja, parkiramo na velikem parkirišču.
Pokraj puta:
Planina Kašina (1049m), Planina Leskovca (1230m), Jezero v Lužnici (1801m), Prag (2068m), Batognica (2164m), Krnska škrbina (2058m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn Planina Kuhinja - Krn
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Kuhinja - Krn
SašaRegent     
22.8.2012
če opustimo nadležne muhe na štartu in pomankljivo vzdržane markacije na Batognici .... čudovito pohodniško doživetje!!
miranm     
18.6.2013
Pozdravljeni,
Zanima me, če je omenjena pot iz Planine Kuhinja na Krn (mimo jezera v Lužnici) kopna in ali je potrebna zimska oprema.

Hvala in srečen korak!
Miran
Laščan     
11.7.2013
Zanima me, koliko je hoje od sedelca Prag, pa do ostalin iz 1.sv.vojne pod Malimi Peski (spomenik in ostaline barak)
Hvala!
miri     
12.7.2013
Par minut.
SuzanaM     
12.7.2013
Do spomenika je 15-20 minut. Vidimo ga takoj, ko prečimo južna pobočja Vrha nad Peski. So pa razgledi tako lepi, da minutke do spomenika hitro minejo.
megadave     
8.9.2014
Pred dvemi dnevi sem se vrnil s te čudovite ture(Pl.Kuhinja-Krn-Batognica-jezero v Lužnici-Rdeči rob-Pl.Kuhinja).Resda vse skupaj traja okrog 9 ur,ampak meni najlepša tura do sedaj.Batognica,Lužnica,svizci,orli,potem pa naravna znamenitost-Rdeči rob.Čudovito!
miri     
8.9.2014
Probaj v obratni smeri! Bi šel stavit,da je še lepše.Ne vem ,zakaj.
šnedrnca     
20.11.2015
.Ojla, je bil kdo na Batognici
Smetar     
20.11.2015
bil sem prejšnji vikend gor...
debebarbara     
21.11.2015
Takole je bilo 19. 11. Batognica, Krn
StyLa     
11.7.2016
Ta vikend smo opravili krožno turo s Planine Kuhinja - mimo koče gor na Krn in potem preko Batognice in mimo jezera nazaj. To je res lepa tura, kratkočasna in polna lepih razgledov. Toplo priporočam vsem ki bodo dostopali na Krn s tega izhodišča. Priznam pa, da verjetno ne bi našli poti v obratno smer, ki poteka po pašnikih in mimo staj, saj je dokaj slabo označena.
darinka4     
11.7.2016
Od parkirišča do planine Leskovca in potem naprej je pot solidno označena. Jaz običajno grem mimo Lužniškega jezera na Batognico in potem po južni dol.Mi je veliko lepše tako.
N3bULA     
23.7.2017
Po zgornji poti sel na Krn vceraj.
Pot je dobro oznacena, kljub soboti sem do Batognice srecal samo 5-6 planincev, zato pa ni manjkalo krav in ovc od katerih je "pognojena" cela Batognica velik nasmeh.
Tudi stopnice na poti iz Batognice na Krnsko škrbino niso tako strasne, sploh ker je ob njihovi celotni dolžini napeljana jeklenka.
Spust iz Krna sem opravil mimo zavetisca on nato po obicajni poti proti planini Kuhinja, ta običajna pot je za spust zelo primerna, za vzpon pa se mi zdi prevec monotona.

LP
haluzow     
23.7.2017
Včeraj sva šla s punco po tej poti. Izredno lepa tura, krasni razgledi. Sestopala sva po južni strani, ki pa se zelooo vleče. Tako da v primeru krožne ture priporočam vzpon čez Batognico.
entrenous     
29.7.2020
Planinski pozdrav!

V prihodnjih dneh nameravamo s psom in manjšimi otroci na Krn preko Pl. Kuhinja in bi naredili krog preko Batognice/Lužnice. Otrokom bi pokazali ostanke Velike vojne.
Katero smer priporočate (pes, otroci) - Batognica na vzponu ali ob spustu s Krna? Rabimo za stopnice med Batognico in Krnom varovalno vrv?

Hvala!
Enka     
29.7.2020
Meni se zdi boljše direktno na Krn, pa potem prek K.škrbine na Batognico (lažje za vzpon, na stopnicah je zdaj jeklenica, so pa zlizane), potem na sedlo Prag in naprej mimo jezera nazaj na Kuhinjo. Je pa pot kar dolga in v dolini Lužnice je ob sončnih dnevih hudo vroče.
soraya2002     
30.7.2020
V torek,28.7. sem na Planini Kuhinja na parkirišču pozabila pohodne palice Leki. Za kakršnekoli informacije - hvala.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje