Planinarenje

Planinarenje

Planina Zaprikraj - Krn

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeKrn / Planina Zaprikraj - Krn
   Planina Zaprikraj - Krn   
Autor opisa:navrhu
Vrijeme hodanja: 7 h 30 min
Ishodište: Planina Zaprikraj (1208 m)
Cilj: Krn (2244 m)
Visinska razlika: 1036 m
Visinska razlika (po putu): 1200 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, svjetiljka
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze, svjetiljka
Opis puta:
Stopite skozi vrata pašnika in takoj za vrati pojdite desno na mulatjero (pot, ki jo je italijanska vojska med 1. svetovno vojno vrezala v hrib) in nato cik-cak neposredno v hrib. (midva s prijateljem sva pohod začela na planšariji na Planini Zaprikraj, ki je 10 minut od parkirišča) Tako sva po eni uri in pol hoje v hrib prišla do sedla Vrata, od kjer se je pot popolnoma spremenila. Pot gre neposredno pod vrhom grebena in po ozki stezi, katero je naredila italijanska vojska, enkrat celo skozi krajši predor. Vidno s fotografij. Če imate baterijo, si boste lahko med potjo ogledali še katero od kavern.
Na koncu grebena se pot malce spusti in nato pridemo do poti, ki pride iz smeri Krnskega jezera. Od tam se pot začne zopet vzpenjati. Pred seboj na tem vzpenjanju ves čas vidite vrh, a ko pridete do njega ugotovite, da je vrh še cca 15 minut oddaljen (pojdite, pa boste videli, kaj pišem). Pot od Krnskega jezera na vrh Krna je bila neverjetno polna planincev, prav tako tudi vrh in Gomiščkovo zavetišče. Na vrh sva prišla po skupno 3 urah in 40 minutah (merjeno od planšarije na Pl. Zaprikraj).
Z vrha sva se podala še do Gomiščkovega zavetišča, ki je neposredno pod vrhom. Pivo in povratek nazaj na Zaprikraj. Za povratek od zavetišča do planšarije sva potrebovala točno 3 ure. Ker sva midva med hitrejšimi planinci, sem napisal v opisu te poti, da potrebujete 7 ur 30 minut. S seboj ne pozabite vzeti vode, saj je med potjo ne boste našli. Pojdite zjutraj, ko je najbolj strm del poti še v senci (najkasneje ob 9 uri odhod z izhodišča).
Domačini na Pl. Zaprikraj so mi povedali, da je še precej več ostankov 1. svetovne vojne na drugem delu grebena; od sedla Vrata proti severu.
Pristup do ishodišta:
V Kobaridu zapustite glavno cesto in se usmerite za Drežnico. Peljite po glavni cesti skozi Drežnico za Drežniške Ravni in na koncu te vasi zavijte z avtom desno za smer Pl. Zaprikraj. Po nekaj ovinkih boste prišli do ravnine, kjer stoji napajalno korito za živino in tam je tudi velik prostor za parkiranje. Parkirate lahko tu in se peš odpravite do Pl. Zaprikraj, kar vam bo vzelo dobro uro. Jaz sem nadaljeval pot z avtom vse do Pl. Zaprikraj. Na nekaterih delih je cesta v precej slabem stanju, vendar če imate običajen osebni avto, boste počasi prišli na Pl. Zaprikraj. Na vhodu na Pl. Zaprikraj boste naleteli na železna vrata, ki označujejo mejo pašnika. Pred vrati je veliko parkirišče in tam je tudi znak za Triglavski narodni park. Parkirajte tu.
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn Planina Zaprikraj - Krn
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Zaprikraj - Krn
tulipan     
4.10.2011
Čas hoje je pretiran. Pravzaprav je začetek poti s planine Zapleč in traja približno štiri ure normalne hoje. Če začnete pot na koncu asfalta pri koritu nad Drežniškimi ravnami pa je hoje pet ur, kar je napisano tudi na smerni tabli.
BT88     
5.10.2011
Tulipan tale pot vodi tudi čez Krnčico ? Nič napisano zmeden mora bit pa tam blizu.
tulipan     
20.10.2012
Od sedla Vrata proti Krnu vodi pot mimo vrha Krnčice. Z grebena Krnčice se je možno povzpeti na vrh Krna tudi po plezalni poti (največ II).
navdušena     
25.7.2014
Slišala sem, da so zaradi podorov ob potresu nekatere poti neprehodne. Je kdo bil gori lani ali že letos?

navrhu - izvirni avtor opisa, prosim še za tvoje komentarje: kako je pot označena? Je vstop (začetek poti) označen (smer s puščico??) ali moramo sami poiskati kot pišeš? Koliko je zahtevna pot? Tehnično (plezanje)?
Tulipan - kaj pa je normalna hoja? Koliko časa potrebuješ s parkirišča v Tacnu do vrha Šmarne gore - tvoje normalne hoje? Samo tako, da vidim, kako hitre korake imaš...?! Hvala za odgovore
felix     
25.7.2014
Kot je meni znano pot od Krnčice pa do poti, ki poteka od Krnskega jezera na Krn ne spada med označene poti, zato je graja markacistov s strani avtorja opisa neumestna (če se motim me popravite). Lep pozdrav!
tulipan     
25.7.2014
Dragi navdušenec, ali kaj si pravzaprav?
V zasebnem sporočilu sem ti lepo napisal, kaj piše na kažipotih.
Glede na namen portala ni treba nikogar pošiljati v Tacen, morda v hribe nad Ljubgojno.
V ZS sem ti sporočil starost in kje bom praznoval. Iskreno vabljen!
SuzanaM     
25.7.2014
Od pl. Zapleč je bila lani pot lepo markirana vsaj do Krnčice. Več na spodnji povezavi:

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=666
winni     
3.9.2020
Koliko je zahtevna oziroma izpostavljena ta pot od Krnčice do sedla med Krnom in Batognico?
miri     
3.9.2020
http://www.tejaoman.info/brezpotje_krncica.htm
Bocadillo     
5.9.2020
Pot od Krnčice naprej poteka po/ob grebenu do škrbine med Krnom in Srednjim vrhom in je zahtevna in izpostavljena ravno toliko kot od Vrat do vrha Krnčice (nezavarovana muljatera, ponekod deloma izpostavljena -previdnost ni odveč). Na škrbini med Srednjim vrhom in Krnom pot zavije levo in se spusti za vrh Krna. Od tu naprej pa do sedla med Krnom in Batognicami je pot lahka, ni izpostavljena (prečenje kamnitega sveta in melišč).
Srečno, M.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje