Planinarenje

Planinarenje

Planina Kuk - Tolminski Kuk

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeTolminski Kuk / Planina Kuk - Tolminski Kuk
   Planina Kuk - Tolminski Kuk   
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Planina Kuk (1150 m)
Cilj: Tolminski Kuk (2085 m)
Visinska razlika: 935 m
Visinska razlika (po putu): 1100 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po za promet zaprti cesti, ki nas po nekaj deset korakih pripelje na planino Kuk, kjer si v poletnem času lahko kupimo domači mlečni izdelek (kislo mleko, sir, skuta).
Cesta se naprej začne zložno vzpenjati in nas čez čas pripelje do naslednje rampe. Za rampo gre pot v gozd in se skoraj neznatno vzpenja, občasno pa se pot celo rahlo spusti. Po eni uri hoje pa nas pot pripelje na planino Razor, kjer se nahaja planinski dom.
Od koče se usmerimo na pot v smeri Škrbine in Vogla. Po nekaj minutni zložni hoji pa nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri Škrbine (desno Vogel).
Pot naprej se obrne rahlo proti levi in se zmerno vzpenja čez pobočja porasla z rušjem. Ko pa nas pot pripelje do naslednjega razpotja na višini približno 1500m, nadaljujemo levo v smeri Škrbina sedlo (desno Vrh nad Škrbino - južna pot). Pot kmalu za tem pride iz rušja na zanimiva pobočja, kjer bomo na naši desni strani opazili strme skalne plošče, ki tvorijo za plezalce zanimivo steno, ki pa ni pretirano strma. Pot naprej se prečno vzpne čez melišče do sedla Škrbina, ki se nahaja na višini 1910m.
Ko stopimo na Škrbino, se nam odpre lep pogled na gorenjsko stran, mi pa na razpotju nadaljujemo levo v smeri Kuka (desno Vrh nad Škrbino, naravnost navzdol planina za Migovcem, Komna, Vogel in Ukanc). Pot naprej se prične prečno vzpenjati čez strme plošče, nato pa se tako pot, kot tudi pobočje nekoliko položita. Pot naprej preide pod krajšo steno Vrha Kont, nato pa se prične zložno spuščati čez občasno bolj strmo melišče. Pot naprej po primorski strani preči še Podrto goro in Mali vrh, nato pa se vrne na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora, katerega pa doseže ravno na sedelcu med Malim vrhom in Zelenim vrhom. Od tu nadaljujemo v isti smeri, le da pot s pobočij preide na mestoma izpostavljen greben. Markirani poti, ki se občasno kar strmo vzpne, nato ob vse lepših razgledih, sledimo vse do travnatega Zelenega vrha.
Z Zelenega vrha se spustimo po markirani poti, ki se prične strmeje spuščati proti zahodu. Pobočje po katerem se spuščamo se hitro zoži in pot nas pripelje na ozek ter nekoliko izpostavljen greben. Tu se pot položi, mi pa hitro dosežemo sedelce, s katerega se pričnemo vzpenjati proti Tolminskemu Kuku. Nad sedelcem nas čaka kratek strm vzpon, nato pa pot preide na greben, po in ob katerem se vzpenjamo do najvišjega vrha Spodnjih Bohinjskih gora.
Planina Kuk - planina Razor 1:00 planina Razor - Škrbina 2:00, Škrbina - Tolminski Kuk 1:30.
Pristup do ishodišta:
Med Mostom na Soči in Tolminom se odcepi cesta v Poljubinj. Iz Poljubinja se peljemo naprej proti vasi Ljubinj, kjer za cerkvijo zavijemo levo proti planini Razor in Stador. Cesta nas pripelje do parkirišča na planini Stador, kjer je v bližini planinski dom. Mi se peljemo naprej na planino Lom in naprej po cesti za oznakami planina Razor. Na višini 1150m pridemo na planino Kuk, kjer je parkirišče na katerem parkiramo. Nadaljnja vožnja je prepovedana.
Pokraj puta:
Koča na planini Razor (1315m), Škrbina (1910m), Zeleni vrh (2052m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Podrta gora
Prosječna ocjena izleta: 8,9/10  (br. glasova=10)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk Planina Kuk - Tolminski Kuk
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Kuk - Tolminski Kuk
Gost     
2.12.2006
res mi je vredunasmehnasmehnasmeh
Gost     
25.2.2007
To je odlična tura ki pa jo lahko zaključis krožno.Z Tol Kuka se vrneš 300m nazaj nato desno na Migovec(pot ni markirana občasno možici).Nato se spustiš na pl.Kal in zaviješ levo po markirani poti na pl Razor do izhodišča.Vrhovi okoli Tol Kuka so tapravi za turno smuko.
Gost     
25.2.2007
Hvala za simpatičen nasvet.
Gost     
27.4.2007
Čudovit zimski vzpon.Bivak na planini Razor je vzorno urejen ( odeje, vzglavniki ) nasmeh
Gost     
26.8.2007
Tura opisana v komentarjih 25.2.2007 je super tudi v kopnem času. Takrat so poleg možicev vidne tudi markacije, ki so morda malo bolj redke, a izguti se ne moreš. Pot sem naredila danes in jo priporočam!nasmeh
antonija     
7.5.2011
Ali kdo ve, kakšne so sedaj treutne razmere? Ali je na poti še kaj snega?
m.marmota     
7.5.2011
Danes prehojena pot: Tol. Ravne, Planina na Kalu, Migovec, Tolm. Kuk in nazaj. Na poti je še nekaj manjših snežišč, ki pa ne predstavljajo nobenega problema. Bistveno več snega je bilo videti pod Zelenim Vrhom in Škrbino.Verjetno bo še tja do druge polovice maja.
antonija     
12.5.2011
Hvala za informacije.
godovčan     
28.5.2011
a je mogoče kdo seznanjen o razmerah na poti od Tolminskega kuka pa do doma na komni.A je še veliko snega?hvalanasmeh
babim     
23.9.2011
Te dni se z možem odpravljava na Tolminski Kuk, pa me zanima katera pot za avto je bolj primerna.Pred nekaj leti sva šla že na Tolminske Ravne in na Studor in do planine Kuk. Prva je res asfaltirana, toda zelo ozka, druga pa je bila od Studorja do pl.Kuk z eno besedo grozna. Zanima me, če se je to v zadnjem času kaj spremenilo, mogoče vsaj izogibavališča? Hvala za odgovor
ktbffh     
23.9.2011
Mislim, da se ni na cesti do Ravn nič spremenilo.Cesta je taka kot vedno, ozka in strma, izogibavališča nisem nikjer uzrlvelik nasmeh. Moj edini nasvet je ta, da se odpravita z manjšim avtom(če imata to možnost) in da štartata bolj zgodaj. Sam sem se peljal trikrat po tisti cesti, a sem srečal le dva avtomobila.
Srečno in varno vožnjo vama želim, izlet bo zagotovo lep.nasmeh
babim     
23.9.2011
Se opravičujem: Stador in ne Studor.Hvala za odgovor.
ktbffh     
23.9.2011
Če sem ti kaj pomagalnasmeh
babim     
30.9.2011
Pomoč sem upoštevala in sva se peljala raje do planine Kuk in moram povedati, da je ta pot vseeno boljša, saj so jo od mojega zadnjega obiska nekaj let nazaj kar lepo uredili. Odsek, kjer ni izogibališča, je krajši, drugače se lahko izogneš na kraj. Do Tolminski Raven pa ne moreš nikamor, če nekoga srečaš z avtom. Izlet pa je bil res čudovit, na poti gor in dol nisva srečala nobenega planinca.Pot proti Škrbini pa je precej zoprna, sa je na tem strmem melišču kar nevarno za zdrs.Nazajgrede pa naju je sirar na planini Kuk prijazno postregel s skuto in šilcem žganja. Nisva se pa mogla upreti nakupu dobrega sira tolminca.
ales50     
30.9.2011
je kej zanimivega za videt gor,nasmeh
babim     
30.9.2011
Ne vem na kaj zanimivega misliš,toda ob takem vremenu je razgled s Tolminskega Kuka na vse strani prečudovit in zanimiv
ales50     
1.10.2011
zgodovinskega,nasmeh
babim     
1.10.2011
Na nič takega nisva naletela
matjazp60     
11.1.2013
Pozdravljeni,
ali mi lahko kdo pove kolikooje je med Tolminskim Kukom in Tolminskim Migovcem.
Hvala.
miri     
11.1.2013
2 uri
funnyboy     
11.1.2013
Jaz sem potreboval 45 minut
miri     
11.1.2013
Ja,ja ,bo bolj držalo.Jaz sem bil z eno mlado.velik nasmeh
funnyboy     
11.1.2013
Z mlado bi si pa tudi jaz vzel vsaj 2 uri nasmeh
ljubitelj gora     
15.6.2013
Danes sem se odpravil na Tolminski kuk, začnem pl.Stador in vse po gozdni poti (naprej raje nisem šel, pot z avtom je ozka in ponekod precej pod cesto zračno) do pl.Razor naprej proti Škrbini nato pa sem prečil snežišča in šel še na Tolm.kuk, tam pa po rahlo vidni potki do Tolm.Migovca, malo nazaj nato pl.Kal in DOLGA nazaj do pl.Stador, okoli 25 km.
Več slik:
https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/TolminskiKukTolminskiMigovec
ljubitelj gora     
15.6.2013
Gad nad pl.Razor.
http://www.youtube.com/watch?v=4RHx13_wO2o&feature=youtu.be
link_     
26.7.2015
Že pred 4 dnevi sem se odpravil na potep prek migovca na kuk. Markirana pot na dveh mestih od vrha kuka do škrbine je minimalno slabše sledljiva, mogoče bi lahko bila težava če je megla ali nizka oblačnost. V jasnem se vidi markacije. Od škrbine naprej proti koči na planini razor je pot dobro vidna. Seveda ni nikjer več snega, pot je v dobrem stanju in ne predstavlja težav. Pravilno sem presodil, da bo to pravšnja izbira če želimo miru. Na poti do Kuka nisem srečal nikogar, na poti do planine Razor pa samo enega planinca. Srečno na poti.
nevica     
17.5.2018
je bil čudovit pogled po grebenu s Tolminskega Kuka do Vrha nad Škrbino velik nasmeh oblakov ravno prav za namočt mežikanjesam, na Migovc pa greš, pa tud, če si moker kot miš velik nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje