Planinarenje

Planinarenje

Tolminske Ravne - Tolminski Kuk

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeTolminski Kuk / Tolminske Ravne - Tolminski Kuk
   Tolminske Ravne - Tolminski Kuk (čez planino Razor)  
Vrijeme hodanja: 4 h 45 min
Ishodište: Tolminske Ravne (924 m)
Cilj: Tolminski Kuk (2085 m)
Visinska razlika: 1161 m
Visinska razlika (po putu): 1315 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Koče na planini Razor in planine na Kalu. Sprva hodimo po kolovozu, ki se nadaljuje od bližnje hiše in nas vodi čez razgleden travnik. Na drugi strani travnika prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu (rahlo levo planina na Kalu).
V nadaljevanju hodimo po kolovozu, ki se rahlo spušča proti desni, nato pa se položi in se nekaj minut nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za betonskim koritom se pot še enkrat razcepi, mi pa izberemo levo strmo pot (pot, ki se nadaljuje naravnost prav tako vodi do planine Razor, je pa pot daljša, a tehnično nezahtevna).
Pot naprej se ponovno prične vzpenjati, vzpenja pa se večinoma proti desni, le sem ter tja naredi kakšno serpentino. Višje preidemo na bolj strma pobočja, še nekoliko naprej pa na izpostavljeno, a razen prvih nekaj korakov, dobro zavarovano polico. Ko se prečenje konča se pot prehodno vrne v gozd, skozi katerega se strmeje vzpne, nato pa stopimo iz gozda in pot se položi. Od tu sledi še nekaj minut hoje ob lepih pogledih na gore, ki se dvigajo nad porečjem Zadlaščice in pot nas mimo sirarne pripelje do Koče na planini Razor.
Od koče nadaljujemo v smeri Globokega, Vogla, Vrha nad Škrbino... po poti, ki preči pas gozda, nato pa se na zložnem travnatem pobočju razcepi.
Tokrat nadaljujemo naravnost v smeri Vrha nad Škrbino in Doma na Komni (desno Vogel, Globoko in Črna prst), po poti, ki se obrne rahlo proti levi in se v nadaljevanju vzpenja po z ruševjem poraslim pobočju. Po nekaj minutah se pot prehodno položi, nato pa nas severno od neizrazitega vrha Kopecko, po krajšem zmernem vzponu pripelje do naslednjega razpotja. Nadaljujemo levo v smeri Škrbina sedlo (desno Vrh nad Škrbino - južna pot). Pot kmalu za tem pride iz ruševja na zanimiva pobočja, kjer bomo na naši desni strani opazili strme skalne plošče, ki tvorijo za plezalce zanimivo steno, ki pa ni pretirano strma. Pot naprej se prečno vzpne čez melišče do sedla Škrbina, ki se nahaja na višini 1910 m.
Ko stopimo na Škrbino, se nam odpre lep pogled na bohinjsko stran, mi pa na razpotju nadaljujemo levo v smeri Kuka (desno Vrh nad Škrbino, naravnost navzdol Dom na Komni in smučišče Vogel). Pot naprej se prične prečno vzpenjati čez strme plošče, nato pa se tako pot, kot tudi pobočje nekoliko položita. Pot naprej preide pod krajšo steno Vrha Kont, nato pa se prične zložno spuščati čez občasno bolj strmo melišče. Pot naprej po primorski strani preči še Podrto goro in Mali vrh, nato pa se vrne na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora, katerega pa doseže ravno na sedelcu med Malim vrhom in Zelenim vrhom. Od tu nadaljujemo v isti smeri, le da pot s pobočij preide na mestoma izpostavljen greben. Markirani poti, ki se občasno kar strmo vzpne, nato ob vse lepših razgledih, sledimo vse do travnatega Zelenega vrha.
Z Zelenega vrha se spustimo po markirani poti, ki se prične strmeje spuščati proti zahodu. Pobočje po katerem se spuščamo se hitro zoži in pot nas pripelje na ozek ter nekoliko izpostavljen greben. Tu se pot položi, mi pa hitro dosežemo sedelce, s katerega se pričnemo vzpenjati proti Tolminskemu Kuku. Nad sedelcem nas čaka kratek strm vzpon, nato pa pot preide na greben, po in ob katerem se vzpenjamo do najvišjega vrha Spodnjih Bohinjskih gora.
Tolminske Ravne - planina Razor 1:15, planina Razor - Škrbina 2:00, Škrbina - Zeleni vrh 1:05, Zeleni vrh - Tolminski Kuk 25 minut.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žabč in Zadlaza (odcep z glavne ceste se nahaja na levem bregu Tolminke). Ko prispemo v Žabče, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Zadlaz. V naselju Zadlaz-Žabče se cesta prehodno spusti, kjer preko mostu preči Zadlaščico, nato pa se ponovno prične strmo vzpenjati po ozki, a ves čas asfaltirani cesti. Po približno 12 km od glavne ceste prispemo do označenega parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Planina Plazje (890m), Koča na planini Razor (1315m), Škrbina (1910m), Zeleni vrh (2052m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Podrta gora
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk Tolminske Ravne - Tolminski Kuk
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tolminske Ravne - Tolminski Kuk
darinka4     
21.5.2018
Nikjer nisem zasledila koliko hoje je od Toolminskih Raven do planine Kal in potem do Tolminskega Migovca.
valerija112     
21.5.2018
Do planine Na kalu je 1ura in 30min, od tam do Tolm.Migavca pa še enkrat 1ura in 30min.
Zelo lepa je tudi pot iz Čadrga do planine Na kalu,čas hoje je tudi tu 1ura in 30 min.
Veliko užitkov želim.
darinka4     
22.5.2018
Se pravi, da je nekoliko krajša , kot če greš mimo planine Razor.Saj enkrat sem bila po tej poti in smo potem sestopili v Čadrg, ampak veliko let nazaj. Hvala za info.
mirank     
23.5.2018
Na Kuk se da z Raven priti po dveh poteh in nobena ni daljša od 3h hoda, če le dobro stopiš. Začetek je pri obeh enak; takoj za leso na koncu travnikov na Ravnah se usmeriš po mulatieri v smeri Kala. Kakih 5min hoda više malce naprej od Vodohrana je na ovinku prvi neoznačen odcep široke poti v desno (leva markirana vodi na Kal), ki prvih 50m ni nič označen, markacije začnejo za prvim ovinkom na tej poti. Ta te pripelje na tisto razpotje pod Škrbinsko ploščo....
Tista prek R planine je daljša od obeh za cca 1h. Pozor; ta ki sem jo opisal je težje sledljiva za dol, če greš po njej prvič, predvsem je smotano (prvi narobe, drugi pa komaj vidno) označen odcep na prečenju tranzverzalne steze v gozdu nekje v sredini!
darinka4     
23.5.2018
Potem bo treba iti s kom, da se ne izgubim. nasmeh
akvarij     
1.7.2018
Včeraj smo šli iz Tolminskih Raven mimo planine Kal najprej na Tominski Kuk in nato še na Tolminski Migovec; ne preveč naporna pot, zadovoljivo označena, čeprav jo na "planjavah" med Migovcem in Kukom zlahka izgubiš.. a če je vreme jasno, to ni problem, saj je Tominski Kuk nenehno pred nosom in tudi možiclji so dovolj visoki, da jih vidiš od daleč. Za celotno turo smo rabili 7 ur, z doooolgim postankom na T. Kuku in malo krajšim na Migovcu.
Po poti ogromno cvetja vseh barv in oblik, pa tudi modrasi mrk pogled
Z vrhov pa prekrasni razgledi na vse strani!
Če kdo rabi gpx sled, jo lahko pošljem (vključuje tudi en ovinek, kjer smo nehote zavili s poti mežikanje

Pot na Open Street Map
miranm     
30.5.2019
Pozdravljeni,
Zanima me, če je pot na Tolminski Kuk kopna.
Hvala in varen korak.
funnyboy     
30.5.2019
Ni kopna. Nekaj dni nazaj je bilo še kar nekaj snega, nekaj pa ga je zapadlo včeraj.
miranm     
30.5.2019
Hvala za informacijo.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje