Planinarenje

Planinarenje

Avsa - Dom na Matajure

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeDom na Matajure / Avsa - Dom na Matajure
   Avsa - Dom na Matajure (stara pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Avsa (880 m)
Cilj: Dom na Matajure (1545 m)
Visinska razlika: 665 m
Visinska razlika (po putu): 700 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na markirano pot v smeri Matajurja, kjer sprva hodimo skozi gozd ter prehodno stopimo na kolovoz. Sledi vzpon preko dveh krajših senožeti, nato pa se vrnemo v strnjen gozd, skozi katerega se zmerno do strmo vzpenjamo, sem ter tja pa se pot tudi malenkost spusti. Višje prečimo kovinsko ograjo, za katero pot zavije desno in se nadaljuje po kolovozu. Kolovoz se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po stezi, ki se nadaljuje preko deloma travnatega pobočja, obdanega s pasovi gozda. Še nekoliko naprej pot zavije levo in se na pobočjih Srednjega vrha povsem položi.
Tu se lahko po brezpotju v nekaj minutah povzpnemo na Srednji vrh, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki preči pobočja omenjenega vrha in se malo naprej priključi gozdni cesti. Cesti sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do označenega razpotja, ki se nahaja v manjši dolinici med Mrzlim vrhom in Srednjim vrhom.
Na razpotju se v desno odcepi označena, a nemarkirana pot na Mrzli vrh, Srednji vrh in Idrsko planino, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se na zahodni strani Mrzlega vrha razcepi.
Nadaljujemo po levi cesti (desno Idrska planina), kateri se le malo naprej priključi "nova" pot iz Avse oz. Livka.
Od slabše opaznega razpotja še naprej hodimo po cesti in prispemo na naslednje, tokrat dobro označeno razpotje.
Desno se nadaljuje običajna pot na Matajur, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Doma na Matajure ter še naprej hodimo po cesti, katero pa malo naprej zapustimo, saj nas markacije usmerijo desno v gozd. Sledi vzpon skozi gozd, nato pa prečimo širši kolovoz, ki se s ceste nekoliko višje odcepi v desno. Še naprej se vzpenjamo po dokaj strmi planinski poti, ki pa se postopoma položi in ko stopimo iz gozda, priključi gozdni cesti.
Še preden smo dosegli cesto, smo praktično neopazno prestopili državno mejo, nekoliko višje pa prispemo do zidane kamnite bajte, ki se nahaja v bližini jame Glava / Grotta di Casera. Nadaljujemo po cesti, višje po stezi sekamo desni ovinek, nato pa, ko se gozd že precej razredči, prispemo na označeno razpotje, ki se nahaja na levi serpentini ceste.
S serpentine se v smeri naravnost nadaljuje pot na Matajur, mi pa nadaljujemo po vse slabši cesti, ki v nadaljevanju preči jugovzhodna pobočja Matajurja. Po nekajminutnem prečenju dosežemo jugovzhodni greben ter tudi označeno razpotje, kjer se priključimo poti od Koče Pelizzo.
Nadaljujemo naravnost v smeri Doma na Matajure (levo navzdol Koča Pelizzo, desno vrh Matajurja) ter še naprej prečimo travnata pobočja. Razgledni in lepo urejeni stezi, nato sledimo do Doma na Matajure, katerega dosežemo po približno 10 minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kobaridu. Ko prispemo do naselja Idrsko, zavijemo levo v smeri naselja Livek, z Livka pa sledimo oznakam za Avso in Matajur. Iz Avse nadaljujemo še dobrih 300 metrov naprej, nato pa parkiramo na označenem parkirišču.
b) Iz Kobarida se peljemo proti Tolminu, a le do naselja Idrsko, kjer zavijemo desno v smeri naselja Livek, z Livka pa sledimo oznakam za Avso in Matajur. Iz Avse nadaljujemo še dobrih 300 metrov naprej, nato pa parkiramo na označenem parkirišču.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Matajur
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure Avsa - Dom na Matajure
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Avsa - Dom na Matajure
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje