Planinarenje

Planinarenje

Zadnjica - Poprovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpePoprovec / Zadnjica - Poprovec
   Zadnjica - Poprovec (čez Dolič)  
Vrijeme hodanja: 6 h 50 min
Ishodište: Zadnjica (690 m)
Cilj: Poprovec (2496 m)
Visinska razlika: 1806 m
Visinska razlika (po putu): 1950 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put, lako bespuće
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča pri zapornici se usmerimo na desno cesto v smeri Doliča in Zasavske koče. Cesti, ki se sprva zložno, nato pa vse strmeje vzpenja sledimo dobrih 30 minut do razpotja, kjer nadaljujemo po levi poti v smeri koče na Doliču (desno Prehodavci). Slabša cesta se tu spremeni v široko vojaško mulatjero po kateri se nato vzpenjamo. Med vzponom lahko opazujemo strme stene okoliških vrhov. Po dveh urah hoje nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Doliča (levo Luknja). Še naprej široka pot nato v zmernem vzponu preči nekaj strmih pobočij. Nekaj previdnosti je potrebno le pri prečkanju grap, kjer hudourniki uničijo široko pot, a tudi na teh delih v kopnem ni težav. Nekoliko naprej se nam priključi plezalna pot čez Komar, ki je sicer bližja kot naša a tudi bolj zahtevna (za izkušene planince). Pri nadaljnjem vzponu se nam priključi komaj opazna pot s Kanjavčevih polic, ki pride od Prehodavcev. Sledi še zadnji precej kamnit vzpon do Tržaške koče na Doliču.
Od koče nadaljujemo desno proti zahodu mimo zimskega bivaka (smer Kanjavec). Pot se za nekaj metrov spusti, nato pa se začne spet dvigovati. Pot je lepo speljana in se zmerno vzpenja po kamnitem pobočju. Po eni uri hoje od Tržaške koče se pot strmeje vzpne, v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Ko premagamo to strmino imamo do vrha le še nekaj korakov.
Z vrha Kanjavca se po markirani poti spustimo do sedelca, ki loči zahodni in vzhodni vrh, nato pa se po slabše uhojeni nemarkirani stezici v nekaj minutah povzpnemo še na zahodni vrh.
Z vrha nadaljujemo po zelo razglednem grebenu proti zahodu in se sprva nekoliko spustimo. V nadaljevanju še naprej hodimo po nezahtevnem grebenu in se vzpnemo na vrh Teme.
S Temena še naprej hodimo proti zahodu in po kratkem spustu in vzponu dosežemo še vrh Poprovec.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, kateri v rahlem vzponu sledimo do parkirišča v dolini Zadnjice.
Po novem je cesta do parkirišča pri zapornici zaprta za javni promet, tako da moramo parkirati na parkirišču ob vstopu v dolino Zadnjice. To nam pot podaljša za dobrih 15 minut.
Pokraj puta:
Tržaška koča na Doliču (2151m), Kanjavec (2569m), Kanjavec (Zahodni vrh) (2569m), Teme (Hribarice) (2495m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec Zadnjica - Poprovec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnjica - Poprovec
Jovan Cukut     
22.7.2013
Na spodnji povezavi v slikah in komentarjih še moj opis včerajšnje ture.

https://picasaweb.google.com/113805105178377351223/KanjavecTemeInPoprovec21072013#

Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje