Planinarenje

Planinarenje

Aljažev dom v Vratih - Cmir

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeCmir /  Aljažev dom v Vratih - Cmir
    Aljažev dom v Vratih - Cmir (Tominškova pot)  
Vrijeme hodanja: 6 h 20 min
Ishodište: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Cilj: Cmir (2393 m)
Visinska razlika: 1378 m
Visinska razlika (po putu): 1600 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Tu nas planinska oznaka za Tominškovo pot usmeri levo in nas čez pas grušča popelje v gozd. Dobro nadelana pot se začne vzpenjati po gozdu navzgor. Ker je pot po gozdu mestoma precej strma so na njej postavili nekaj stopnic, ki nam olajšajo hojo. Po uri in pol hoje gozd postane redkejši, pot pa nas pripelje do začetka plezalnega dela poti. Med vzponom po plezalnem delu so nam v pomoč varovala, ki so v dobrem stanju (obnovljena leta 2006). Pot naprej postaja vse bolj vrtoglava in se strmo dviga po severnih ostenjih Begunjskega vrha. Ker je plezalni del poti izpostavljen padajočemu kamenju je obvezna čelada! Po dobrih treh urah hoje strmina popusti in pot se priključi običajni poti čez Prag. Le nekaj korakov naprej pa ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Pot naprej pa nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma (desno Kredarica). Pot naprej poteka po kraškem svetu, polnih razpok in brezen (previdno). Višje pot preči krajše melišče in se za tem povzpne na planotast svet, kjer pred seboj že zagledamo dom Valentina Staniča, do katerega imamo le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od doma nadaljujemo levo v smeri Begunjskega vrha, Visoke Vrbanove špice in Cmira. Dokaj zložna pot pa nas že po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Begunjski preval, kjer se desno odcepi pot na Vrbanove špice. Nadaljujemo naravnost po poti, ki pa se kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost (levo Begunjski vrh) po poti, ki preči severovzhodna pobočja Begunjskega vrha (v zgodnjem poletju možna snežišča) in nas za tem pripelje na manjše sedelce za omenjenim vrhom. Tu se nam odpre lep pogled v dolino Vrata in goram, ki jo obdajajo.
Pot nato zavije desno in preči dobro zavarovano gladko skalno ploščo. Naprej se strmo vzpnemo in pot nas pripelje na zelo razgleden greben, kateremu sledimo proti severovzhodu. Prijetno razgledno pot pa nam nato zaustavi strma skalna stopnja, po kateri se po odlično zavarovani poti spustimo navpično navzdol (10m). Pot, ki je nato nekoliko lažja se še nekaj časa spušča, nato pa se začne vzpenjati proti Rjavčevim glavam. Po nekajminutnem vzponu pa stopimo na omenjeni vrh, s katerega se pot začne spuščati po strmem travnatem pobočju (nevarnost zdrsa). Pot naprej v zmernem vzponu preide na ozek in izpostavljen greben, s katerega se spusti v škrbino pod glavnim vrhom Cmira. Na drugi strani se pot obrne nekoliko v levo in se začne strmo vzpenjati po vršnem pobočju gore. Po približno 15 minutah strmega vzpona pa stopimo na vrh Cmira, s katerega se nam odpre zelo lep razgled.
Vrata - Staničev dom 4:20, Staničev dom - Cmir 2:00.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Pokraj puta:
Dom Valentina Staniča (2332m), Rjavčeve glave (2360m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir Aljažev dom v Vratih - Cmir
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Cmir
Daaam     
10.9.2012
Pot prehodil v soboto. Po Tominškovi gor, od exstudenca do razcepa za Staničevo kočo je bil bolnica eek (beri kolone ljudi, ki so se matrali čez Prag gor, nekateri so zgledali že precej bogozadrega) Pri koči mal pavze, potem pa naprej blažen mir!! Srečala sva samo še tri osebe ob vračanju proti vznožju Begumjskega vrha. Sestopila sva po brezpotju za Cmirom direktno pred avto v Turkov rovt. (mal sreče glede na to da sva šla prvič za Cmirom doljezik ) Bi pa samo še dal komentar na težavnost poti na Cmir, glede na to da se šteje pot od Staničeve koče do vrha kot zahtevna, bi vseen opozoril da skok, ki je sicer odlično zavarovan le ni tako nedolžen in bi verjetno zaradi tistih 20-ih? metrov v globino ocena bila lahko komot zelo zahtevno. Nama sicer ni povzročal težav, za nevajenega jeklenic pa bi bilo lahko kar malo delikatno.
Ornitolog     
27.7.2013
Je na tej poti še kaj snega? Gre čez z letno opremo?
lipko     
27.7.2013
Na poti ni snega (pot prehojena 27.7.2013 prav do Cmira)
spet_jaz     
31.8.2017
Krasna pot, sploh izpod Begunjskega vrha do Cmira - res razgledi za bogove! Spust pa po dolini Za Cmirom - z možici označeno brezpotje.
Več fotografij pa na povezavi
Planinka74     
27.7.2018
Je se kaksno snezisce na poti od Stanicevega doma do Cmira? In na brezpotju za Cmirom do Turkovega Rovta? Hvala za informacijo.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje