Planinarenje

Planinarenje

Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeStrma peč / Monte Cimone / Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone
   Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone (pot 640 mimo škrbine Vandul)  
Autor opisa:atoamac
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Planina Pecol (1500 m)
Cilj: Strma peč / Monte Cimone (2380 m)
Visinska razlika: 880 m
Visinska razlika (po putu): 880 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Zahodni Julijci PZS 1:50000 ali Tabacco 018 1:25000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze, svjetiljka
Opis puta:
S parkirišča se napotimo mimo zadnje mlekarne proti zahodu. Sledimo dobro označenemu kolovozu, ki se kmalu spremeni v skoraj vodoravno stezo, označeno s številko 621. Pot poteka v gozdu pod pobočji Zabuša, vmes pa lahko občudujemo Žrd in Kanin na drugi strani doline. Po dobri uri smo pri razpotju, kjer krenemo navzgor po poti št. 640. (V juliju 2010 je tu še visela tabla, da je pot neprehodna, vendar so predhodno uničena varovala že popravili in najbrž zgolj pozabili odstraniti tablo). Zložna steza se v številnih ključih vije prek travnatih pobočij, pelje mimo zanimivih erodiranih spodmolov in v konstantnem cikcakanju doseže škrbino Vandul. Pogled v navpične in previsne prepade na severno stran je prav grozljiv. Obnovljena jeklenica nas usmeri levo skoraj navpično čez krajšo steno. Oprimkov in stopov je dovolj. Steza se nadaljuje do najnižjega mesta grebena nad pobočjem Viene, ki se pravokotno navezuje na glavni greben Poliških špikov. Po grebenu vodi do najvišje točke (2124 m) in se rahlo spusti v sedlo Viene. V bližini je nov bivak, ki je nadomestil enkrat že preseljenega, nazadnje postavljenega na vrhu Strme peči. Z desne se nam priključi pot iz doline Dunje, ki gre mimo bivaka Cividale in po zavarovani poti Norina čez severno steno. Vršna pobočja Strme peči so pred nami, označena pot po travnatem pobočju, prepredenem s kratkimi skalnimi stopnjami je glede na ime gore enostavna, le na robu stene nad prepadi moramo biti pazljivi. Na vrhu so ostali temelji bivaka in dva Marijina kipca – eden v plastični/stekleni ptičji hišici.
Vpisne knjige ni. Razgled na vse štiri strani ob ustreznem vremenu je fenomenalen. Izstopajo bližnji Zabuš, Montaž, Naborjetske gore čez Dunjo, Kaninska skupina čez Reklanico in prvaki Karnijskih Alp, v daljavi pa Dolomiti in avstrijski dva in tritisočaki.
Pristup do ishodišta:
Planina Pecol je dostopna po strmi asfaltirani cesti s prevala V Žlebeh / Sella Nevea, kamor iz Slovenije lahko pridemo čez Predel, ali iz Rateč preko Trbiža ali s primorske strani s ceste Videm – Trbiž, kjer v kraju Kluže / Chiusaforte zavijemo v dolino Reklanico / Raccolana in ji sledimo do prevala.
Pokraj puta:
škrbina Vandul (1986m), greben Viene (2124m), bivak (2120m)
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Pecol - Strma peč / Monte Cimone
atoamac     
12.2.2011
Obvestilo na sliki 6 se nanaša na neprehoden most čez Dunjo, saj je ista številka poti na severni - dunjski strani.
meko110     
27.6.2011
če je kdo bil v zadnjem času na Strmi peči iz planine Pecol ali je pot prehodna oz. kako je z varovali.
sla     
28.7.2011
Bila včeraj. Pot brez problema, varovala OK, kozorogov kolikor hočeš. Pot Norina iz Dunje naj bi bila zaprta.
serznoz     
15.7.2014
Poskusil sem pot v soboto, a kljub lazenju po strminah Zabuša gor in dol nisem našel označene poti. Zgrešil sem verjetno na začetku, ker bi moral po slikah sodeč začeti pod zadnjo mlekarno. Bil sem tam, šel okrog nje, a poti nisem našel. Hodil sem potem višje v bregu, po verjetno "lovski stezi", preko od plazov razdrapanih grap in polomljenih dreves, dokler me ni ustavilo gozdno pogorišče, preko katerega bi moral čez večjo od požara erodirano grapo. Tam sem obrnil in več sreče prihodnjič.
miri     
15.7.2014
Verjetno si prezgodaj zavil v desno s kolovoza,ki pelje dokaj vodoravno.
Domch     
9.8.2014
Včeraj na Monte Cimone, gor po poti 640 mimo škrbine Vandul in dol po poti 621. Izredno lepa tura predvsem zaradi prekrsanih kozorogov na poti. Vzpon ob jeklenicah od škrbine Vandul je zelo navpičen. Priporočam čeladi, ker kozorogi niso vedno najbolj navdušeni, da jim motimo pašo in poleževanje (sprožijo kakšen kamen dol). Na vrhu je samo tisti kipec, brez knjige in žiga. Je pa prekrasen razgled naokoli. Sestop po poti 621 do prečne poti je precej neugoden.
valerija112     
10.8.2014
Domen,a slikce pa nobene? Lep pozdrav.
damijanp     
21.8.2014
V nedeljo smo obiskali Strmo peč. Pot je lepa, razgledi fantastični, kozorogov veliko, varovala čez steno so v redu. Pot preči tudi pogorišče, kjer so vidne posledice lanskega požara. Pripomnil bi, da je čelada na delu poti čez steno zelo priporočljiva, ker večkrat prileti kakšen kamen izpod nog tistih, ki so nad tabo.

Slike:
Strma peč
Janiel74     
28.10.2014
Je kdo hodil po zadnjem sneženju po tej poti? Je to prisojna pot? Hvala
bmare     
4.5.2015
Prosim za informacijo v kakšnem stanju je pot 621 ki povezuje vas Patoc s planino Pecol glede na požar v letu 2013?
klm     
5.5.2015
Praktično 80% poti je takrat zajel požar. Jeseni 2014 je bila se prehodna (za letosnjo zimo ne vem, ali jo je degradiral se kaksen plaz). Takrat so stezo na stevilnih mestih presekala podrta drevesa, preko katerih se je potrebno prebiti, prav tako je bilo več znakov erozije, sprožanja zemeljskih/pesčenih plazov. A tudi pred požarom pot ni bila v idealnem stanju. tako kot tista iz Patoca proti Cuel della Bareti. Zanjo lahko zapisen enake karakteristike po požaru.
bmare     
5.5.2015
Hvala za odgovor.

LP, Mare
Marko Torelli     
1.9.2016
Stanje 31.8.2016: Vzpon s Pecola čez škrbino Vandul (pot 640) brez posebnosti, stena lepo zavarovana. Sestop s sedla Vienne po poti 641 na pot 621 tudi brez posebnosti Pot vseskozi lepo sledljiva, zaradi strmine na nekaterih mestih zahteva nekaj več pozornosti. Povratek čez pogorišče po poti 621 nekoliko zaraščen in ponekod erodiran a brez težav. Pretirane gneče ni, srečali cca 30 kozorogov, 3 pohodnike, 2 kači in dva svizca. Lp
darinka4     
1.10.2018
Zelo lepa tura na Strmo peč. Sicer smo šli v večji skupini z odlično vodnico Katjo. Dan na zadnji septembrski dan pa krasen.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje