Planinarenje

Planinarenje

Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeOrožnova koča na planini za Liscem /  Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem
    Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem (po drči)  
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Ravne (735 m)
Cilj: Orožnova koča na planini za Liscem (1346 m)
Visinska razlika: 611 m
Visinska razlika (po putu): 633 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča na Ravnah se najprej po cesti sprehodimo do križišča ob bivšem Domu dr. Janeza Mencingerja, od tam pa nadaljujemo po spodnji desni cesti v smeri planine za Liscem (levo planina za Črno goro). Od omenjenega križišča nadaljujemo po cesti le še nekaj metrov, nato pa nas markacije povedejo levo na pešpot proti Črni prsti. Pot naprej preide v strnjen gozd, skozi katerega se občasno kar strmo vzpenja. Višje nas pot vodi mimo manjšega studenčka (studenček je nekaj metrov s poti) nad katerim se nekoliko položi. V nadaljevanju se pot še naprej nadaljuje skozi gozd, mi pa po njej hodimo vse dokler nas le ta ne pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno.
Vzpon nadaljujemo po zložni cesti, ki preči pobočja proti desni. Sprva se nam odpre lep pogled proti Triglavu in okoliškim goram, nato pa se vrnemo v gozd, kjer kmalu prispemo na označeno razpotje. Na razpotju se s ceste v levo odcepi markirana pot proti Orožnovi koči in Črni prsti, mi pa nadaljujemo v smeri Orožnove koče - po drči. Od razpotja še nekaj časa hodimo po cesti, nato pa prispemo do naslednjih oznak za Orožnovo kočo in planino za Liscem, ki nas usmerijo levo na sprva še širok kolovoz. Že kmalu pa se kolovoz spremeni v strmo drčo, po kateri nekaj časa nadaljujemo vzpon. Med vzponom po drči se nam z desne priključi še markirana pot s Polja, drča pa se le malo naprej položi in spremeni v sprva zložno planinsko pot. Višje se steza ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa se priključi še strmi poti od Doma dr. Janeza Mencingerja. Tu nadaljujemo naravnost ter po 2 minutah nadaljnje hoje prispemo do Orožnove koče, od katere se nam odpre lep pogled na Črno prst in Triglav.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu bomo ob cesti opazili planinske oznake za Črno prst, ki kažejo proti desni, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri rahlo desno proti vasi Ravne. Naprej se peljemo mimo velikega parkirišča ob smučišču Kobla, mi pa asfaltni cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Lisc (Lisec), Rušni vrh, Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ravne - Orožnova koča na planini za Liscem
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje