Planinarenje

Planinarenje

Dom v Lepeni - Krnsko jezero

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeKrnsko jezero / Dom v Lepeni - Krnsko jezero
   Dom v Lepeni - Krnsko jezero   
Vrijeme hodanja: 2 h 20 min
Ishodište: Dom v Lepeni (700 m)
Cilj: Krnsko jezero (1391 m)
Visinska razlika: 691 m
Visinska razlika (po putu): 750 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od doma dr. Klementa Juga v Lepeni nadaljujemo po široki markirani poti v smeri Krnskih jezer. Široka in ne preveč strma pot pa se po nekaj minutah hoje razcepi na dva dela. Leva, ki je nekoliko bolj strma je običajna, desna položnejša in nekoliko daljša pa je primerna za majhne otroke in starejše. Obe poti se do zgornje postaje žičnice večinoma vzpenjata skozi gozd in se na poti nekajkrat križata. Od zgornje postaje tovorne žičnice nadaljujemo po isti poti, ki se zložno vzpenja po široki transportni cesti, ki nas hitro pripelje do merjenja višine snega (vsako leto aprila). Od tu naprej se cesta začne spuščati in nas mimo odcepa za Veliko Babo hitro pripelje na naslednje razpotje, kjer zapustimo cesto in pot nadaljujemo levo navzdol po peš poti, ki nas v nekaj minutah pripelje do doma pri Krnskih jezerih (če nadaljujemo po cesti obidemo planinski dom).
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Krna in Krnskega jezera po zložni poti, kateri se kmalu priključi pot, ki obide planinski dom. Nadaljujemo mimo pastirske koče za katero pridemo na naslednje razpotje, kjer ponovno nadaljujemo v smeri Krna (levo Bogatin, Mali Šmohor in dom na Komni).
Zložna pot pa nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje do bisera Krnskega pogorja. Pred seboj namreč zagledamo Krnsko jezero in ob njem vabljive travnike za počitek.
Pristup do ishodišta:
Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Tej cesti, ki je v celoti asfaltirana sledimo do parkirišča pri domu v Lepeni.
Pokraj puta:
Dom pri Krnskih jezerih (1385m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Planina na Polju, Veliki Šmohor, Vogel (nad Lepeno), Veliki Lemež, Batognica, Vrh nad Peski, Gomiščkovo zavetišče na Krnu, Krn
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero Dom v Lepeni - Krnsko jezero
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom v Lepeni - Krnsko jezero
Gost     
28.4.2007
prejšno soboto sem bil prvič gor,smo šli iz lepene,je enkraten izlet,škoda da koča pri jezerih ni bila odprta
Gost     
17.7.2007
mi lahko kdo posreduje informacijo, kakšna je pot od doma pri krnskih na veliko babo?
Gost     
17.7.2007
Pot je označena kot brezpotje. Orientacija je kar precej zahtevna, posebno, če se sestopa proti na drugo stran - kot bi hotel potem iti proti Komni. Je pa gor zelo lepo in razgledi so tudi prekrasni. Treba je imeti smisel za orientacijo in izkušnje z brezpotji in iskanjem stezic in prehodov. Srečno!
Gost     
17.7.2007
ko sem bila lani pri krnskem jezeru, sem videla, da je pot označena. verjetno so jo markirali pred kratkim?
tiana     
23.7.2007
zanima me če je mogoče rezervirati ležišče v Domu pri Krnskih jezerih ter če so psi dobrodošli.ali je potrebno posteljnino prinesti s sabo (ponekod to zahtevajo).pa prosim za čimprejšnji odgovor-rezervirala bi namreč za ta vikend, čez 4 dni.hvalavelik nasmeh
Gost     
23.7.2007
PD Nova Gorica oskrbuje dom pri Krnskih jezerih. Vprašaj na tel 05/302 30 30 to je številka PD-ja.
tiana     
23.7.2007
super, najlepša hvala za odgovor
navrhu     
31.10.2008
Mislim da bo 15.11.2008 tradicionalni pohod na Krn v spomin na dogodke iz 1. svetovne vojne. Ali bo ta pohod po isti poti kot je zapisano v tem opisu poti?
triglavski     
1.11.2008
Gre za 11. pohod in prireditev "Krn - Pohod spomina 1918-2008", ki letos obeležuje 90.letnico konca I. svetovne vojne. Tako bo 11.11.2008 ob 11.00 uri na vrhu Krna krajša slovesnost s polaganjem venca za žrtve krnskega pogorja. če bodo vremenske razmere - sneg dopuščale, bo ta pohod izveden s planine Kuhinja. Osrednja slovesnost s pohodom pa bo dne 15.11.08, (Pozor) proslava ob Krnskem jezeru bo letos ob 13.00 uri. Pohodi bodo ob primernih vremenskih - snežnih razmerah izvedeni iz smeri Bohinja (Od Savice) preko Komne, iz Lepene do Krnskega jezera in tudi od planine Kuhinja preko krnske škrbine, ta zadnji le ob lepem vremenu brez snega. Sicer pa ja, da odgovorim na vprašanje, osrednji pohod je iz Lepene do Krnskega jezera.
navrhu     
2.11.2008
Hvala za odgovor. Glede na to, da sem iz Ljubljane, bi najraje šel iz Bohinja. Koliko ur je hoje od Bohinja do Krnskih jezer (to me zanima, da vem kdaj bo večina štartala od slapa Savica)? Mora pa celo kdo ve kdaj bo "štart" od Savice? Na uradni strani Planinske zveze Slovenije je torej zavajujoča informacija (glej DOGODKI IN AKTIVNOSTI), kjer piše, da bo 09.11.08 Pohod spomina - Krn.
triglavski     
2.11.2008
Jaz verjamem organizacijskemu odboru pohoda, zato bo 15.11 že pravilen datum. Na PD Nova Gorica pa ob načrtovanju svojih pohodov,verjetno še niso imeli dokončnega datuma, zato so pač doličili datum najbližje 11.11 ki je tudi sicer prava obletnica. Iz Bohinja bo pohod le ob ugodnih vremenskih oz. snežnih razmerah, milsim, da bi bila 7. ura kar primerna za začetek, lahko pa tudi kaj prej, saj so odprte Dom na Komni pa koča pod Boagtinom, tako, da bo časa za kak postanek dovolj. Glede snežnih razmer bodo največ znali povedati v domu na Komni, kak dan pred pohodom.
navrhu     
3.11.2008
Ali ni štart of 7:00 uri malce zgoden. Od 7:00 do 13:00 ure (ura začetka proslave) je 6 ur? Predvidevam, da bi lahko prehodil pot v 3 urah brez posebne muke!? Še enkrat torej vprašanje; ali morda veste, koliko časa se hodi od Slapa Savica do Krnskih jezer v normalnih razmerah?

Dobil sem tudi uradni odgovor Planinskega društva Nova Gorica:
"Spoštovani, letos je v spomin na 90-letnico konca 1.svetovne vojne manjša proslava v torek, 11.11. ob 11.uri na vrhu Krna. Glavni organizator le-tega je društvo Mali vojni muzej iz Bohinjske Bistrice. Takrat ni organiziran noben skupinski pohod. Najlažji dostop je iz vasi Krn, kjer je nad vasjo parkirni prostor, od tam je še tri ure peš na vrh. Napisano velja za letne razmere, v primeru, da bo sneg, je potrebno upoštevati, da je že samo parkirišče nad vasjo na višini 1000 m.n.m.

Najbrž ste mislili na proslavo, ki se vsako leto odvija na obali Krnskega jezera, ta bo tudi letos na Krnskem jezeru in to v soboto, 15.11. ob 13.
uri. Najlažji dostop je iz Lepene in to cca 1.30h. Planinski dom bo odprt že najmanj en dan prej. Če želite več infoprmacij pokličite ob uradnih urah , torek ali četrtek od 15. do 18.

Lepo pozdravljen.
fpetel1     
3.11.2008
V normalnih razmerah je do Doma na Komni 2.5 ure. Do Bogatinskega sedela je nadaljna ura in pol, do Krnskih jezer pa še 1.5 ure. Torej je do Krnskih jezer s postanki približno 6 ur hoje (za skupino seveda). Verjamem pa, da si sposoben pot prehoditi (ob zadostni kondiciji preteči) prej kot v 4 urah.
triglavski     
3.11.2008
navrhu. Ali si sploh že bil kdaj v gorah?
navrhu     
6.11.2008
Triglavski. Če tega vprašanja ne bi postavil, bi morda izpadel pametnejši!
kris     
13.11.2009
zanima me ce kdo ve,kaksna je pot iz doma v Lepeni ali je kaj snega.Jutri se nameravam udeleziti proslave,ce bo le vreme ok.
triglavski     
13.11.2009
V zgornjem delu je sneg, sicer pa je pri Krnskem jezeru okoli pol metra snega, kočo so odprli že včeraj, pot je zgažena, zelo priporočljive so gamaše. Bo pa verjetno oblačno in megleno, lahko, da bo tudi kaj padalo.
kris     
13.11.2009
ali mislis,da je pot primerna za otroka in ce dereze niso potrebne,
triglavski     
13.11.2009
Pot je lepa, veliko otrok jo že prehodilo, seveda večina v kopnem, meni je celo lepše po snegu, glede derez pa mislim, da ne bodo potrebne, jaz z njimi do K. jezer nisem hodil še nikoli pa sem bil kar velikokrat pozimi gor. Treba je računati na okoli 2 uri hoje gor, malo manj nazaj.
kris     
14.11.2009
pot je bila lepa,le vreme jo je malo zagodlo se prideva drugo leto
podzi     
29.3.2010
Ali je pot primerna za pse?
Lj     
29.3.2010
Je primerna, če ima seveda kondicijo.
matejqo     
3.10.2011
Sem šel včeraj v lastni družbi, super vreme, za vso pot (gor in dol) potreboval dobi 2,5 uri... Je bilo še veliko obiska - smo vsi lovili priložnost nasmeh
Lucy     
2.2.2012
Tudi jaz sem bila lani v mesecu avgustu na krnskih jezerih in lahko vam povem,da je sama pot enostavna in lahka.Potrebovala sem za gor in dol vsega skupaj dobre štiri ure.V koči je bila gneča,a je bila postrežba zelo hitra samo osebje pa prijazno in ustrežljivo.
Pridemo še kdajnasmehnasmehnasmeh
ales50     
3.2.2012
poleti je drugače kot sedaj,ko je vse zaledenelo na krnskem jezeru,sm bil predlansko leto pozimi gor in je veter pihal in mraz stiskal v senci do - 15 minimalno,jezero zmrznjeno ,da se vidi samo bela preproga in nekaj ledu,lep pa je razgled na krn in batognico ,nasmeh
mikkeni     
5.5.2013
Kaksne so teenutno razmere?
SuzanaM     
6.5.2013
Sama sme šla mimo 1.5.2013, o razmerah na poti pa pod Trenutne razmere/forum - Batognica.
Ruzowski     
28.12.2013
jutre na krnska, prespat in v pondelk dol....
če je še kšn zanesenjak, lahko gremo skup....(aja, krnska so odprli dns)kočo mislimmežikanje pa lep pozdrav (cca 12-13)cool
Bojan_A     
29.12.2013
Jaz imam namen it prespat. Od kje ti informacija da bo koča odprta?
lynx     
29.12.2013
še vsako silvestrovo je bila. Ko je lepo vreme, so gor že več dni prej.
manawai     
20.2.2014
Morda kdo ve, kakšne so trenutne razmere, predvsem shojenost poti in podrta drevesa?
Hvala za vse informacije nasmeh
melita5     
2.5.2014
Mene pa zanima ali je pri krnskem jezeru še sneg???
Smetar     
2.5.2014
Po info in PD NG ga je bilo 22.04. še cca, 2 metra, sedaj ga je verjetno malo manj.

Link
ejas1234     
29.6.2014
Jutri nameravam do Krnskega jezera z otroci.
A mogoče kdo ve kako je kaj s snegom in kakšne so razmere.
Najlepša hvala.
mirank     
29.6.2014
Če hodiš v hribe z otroci, bi bilo dobro da se pozanimaš na pravem kraju, na primer po telefonu v kočo. Sicer pa če pogledaš na tem forumu pod trenutne razmere-Krnsko jezero boš videl zapis da je pot kopna.
gamsek     
22.12.2014
Zdravo.
Mi lahko kdo pove ali je kaj snega na poti do jezera? Hvala. LP.
Dejan
lynx     
22.12.2014
Močno dvomim, kvečjemu kak flek.
krn5     
10.4.2015
Planinsko društvo Nova Gorica sporoča, da je Planinski dom pri Krnskih jezerih odprt še do nedelje, 12. aprila 2015. Nato je ZAPRT.

Dom bo ponovno odprt v času prvomajskih praznikov in sicer od četrtka, 30. 4. 2015 popoldan do nedelje, 3. 5. 2015. Nato bo ponovno ZAPRT do poletne sezone.

Dom je dosegljiv na telefonu 051 328 928.

Lepo vabljeni!
slavkoo     
10.4.2015
No ja, na teletekstu tv slo je na strani 594 ves čas kazalo da je dom odprt. Bo treba še koga zamenjat na tej nacionalki....al pa na PD
slavkoo     
10.4.2015
...bo treba mene zamenjat...kazalo, da je ZAPRT...zadrega
krn5     
27.5.2015
Planinsko društvo Nova Gorica sporoča, da bo Planinski dom pri Krnskih jezerih odprt od sobote, 30. maja dalje in dosegljiv na telefonu 051 328 928.

Dom dr. Klementa Juga v Lepeni pa bo odprt od 13. junija dalje in dosegljiv na telefonu 051 622 719.

Vljudno vabljeni!
krn5     
21.4.2017
Planinsko društvo Nova Gorica sporoča, da bodo med prvomajskimi prazniki postojanke: Dom dr. Klementa Juga v Lepeni, Planinski dom pri Krnskih jezerih in Gomiščkovo zavetišče na Krnu ostale ZAPRTE.
Ponovno jih bodo odprli v sezoni. O točnih datumih odpiranja vas bomo obvestili.
krn5     
16.11.2017

Planinsko društvo Nova Gorica organizira silvestrovanje v Planinskem domu pri Krnskih jezerih. Cena polpenziona znaša 50 EUR in vključuje silvestrsko večerjo, nočitev in zajtrk. Prijave z vplačili sprejemamo na sedežu društva do zasedbe mest. Za več informacij lahko pokličete na telefon 053023030 v času uradnih ur ali pišete na planinskod.novagorica@siol.net. Lepo vabljeni, da z nami preživite najdaljšo noč v letu! Planinski dom bo odprt od 30. 12. 2017 do 2. 1. 2018.

krn5     
20.12.2017
Sporočamo, da za silvestrovanje v Planinskem domu pri Krnskih jezerih ni več prpostih mest!
krn5     
22.1.2018
Planinsko društvo Nova Gorica sporoča, da bo Planinski dom pri Krnskih jezerih odprt v zimskem času za daljše obdobje, natančneje od 17. februarja do 3. aprila 2018.Za rezervacije in informacije kontaktirajte društveno pisarno v času uradnih ur torek in četrtek od 15. do 18. ure na tel. 05 30 23 030 ali preko e-pošte: planinskod.novagorica@siol.net. V času odprtja koče bomo dosegljivi direktno v koči na tel. 051 328 928 ali preko e-pošte: krnskoj@gmail.com.
krn5     
23.2.2018
Planinsko društvo Nova Gorica sporoča, da je odpiranje Planinskega doma pri Krnskih jezerih prestavljeno na soboto, 31. 3. 2018. Za rezervacije in informacije kontaktirajte društveno pisarno v času uradnih ur torek in četrtek od 15. do 18. ure na tel. 05 30 23 030 ali preko e-pošte: planinskod.novagorica@siol.net. V času odprtja koče bomo dosegljivi direktno v koči na tel. 051 328 928 ali preko e-pošte: krnskoj@gmail.com.
seflja     
26.2.2018
potem bomo pa še morali malo počakati, da se vreme stabilizira.zavijanje z očmi
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje