Planinarenje

Planinarenje

Aljažev dom v Vratih - Rogljica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeRogljica / Aljažev dom v Vratih - Rogljica
   Aljažev dom v Vratih - Rogljica (zahodna pot)  
Vrijeme hodanja: 5 h 15 min
Ishodište: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Cilj: Rogljica (2547 m)
Visinska razlika: 1532 m
Visinska razlika (po putu): 1532 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevno bespuće
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1 : 25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo desno v smeri Škrlatice in Dolkove špice po poti, ki nas čez travnik povede v gozd. Naprej se vzpenjamo po sprva zložnem kolovozu, ki se višje spremeni v nekoliko bolj strmo peš pot. Že kmalu pa nas pot pripelje do struge hudournika, ob katerem se vzpenja le kratek čas, nato pa zavije desno in se strmo vzpne skozi gozd. Pot se nato obrača proti levi, kjer preči kratko plazovito pobočje, nato pa postopoma preide na pobočja pod Stenarjem. Naprej se vzpenjamo po omenjenih pobočjih, ki so rahlo porasla z rušjem in posameznimi macesni. Višje nas pot pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Škrlatice (levo Stenar po neoznačeni poti preko Stenarskih vratc. Pot naprej se vzpenja le še kratek čas, nato pa se pot položi in nas pripelje do večjega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Pogačnikovega doma in bivaka na Rušju (desno Škrlatica). Markirana pot bivak obide po desni strani in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Naprej strmina popusti, pot pa nas vodi po kraškem svetu, ki je polno brezen, razpok in jam. Lepa visokogorska pot, ki nam nudi lepe razglede predvsem na okoliške vrhove, pa nas višje pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Škrlatice in Dolkove špice (Levo Križ, Pogačnikov dom in Krnica) po poti, ki preči pobočja pod stenami Gubna in Dovškega Gamsovca skoraj vodoravno. Po približno 30 minutah nadaljnje hoje pa se pot začne vzpenjati po zagruščenem svetu proti strmi Rdeči škrbini, ki se nahaja med Dolkovo Špico in manj znano Rogljico.
Od tu nadaljujemo še nekaj 10 metrov po markirani poti v smeri Škrlatice, nato pa nadaljujemo levo po brezpotju in vzpon nadaljujemo po ostrem, krušljivem in prepadnem grebenu. Bolj težavnim mestom se umaknemo nekoliko v levo. Po njem se povzpnemo do vrha, le tega pa dosežemo po približno 20 minutah brezpotnega sveta.
Plezanje doseže 2. stopnje po krušlivem in izpostavljenem grebenu. Priporočam spremstvo gorskega vodnika. Plezanje je sicer kratko a zelo nevarno.
Vrata - bivak 3:00, bivak - Rogljica 2:15.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Pokraj puta:
Bivak na Rušju (1980m), Rdeča škrbina (2500m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica Aljažev dom v Vratih - Rogljica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Rogljica
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje