Planinarenje

Planinarenje

Zadnjica - Škrlatica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeŠkrlatica / Zadnjica - Škrlatica
   Zadnjica - Škrlatica   
Vrijeme hodanja: 8 h 45 min
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Cilj: Škrlatica (2740 m)
Visinska razlika: 2090 m
Visinska razlika (po putu): 2440 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
S starega parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Pogačnikovega doma na Kriških podih (desna cesta vodi proti Prehodavcem in Doliču). Po 15 minutah nadaljnje hoje nas cesta pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer se le ta konča.
Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti (mulatjeri), ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Pot, ki se vzpenja nad dolino Belega potoka, pa nas hitro pripelje na zelo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja), čez katera vodi zelo široka peš pot. Pot naprej preči grapo Veliki Presek, za katero pridemo na kratko izpostavljeno polico, preko katere pridemo s pomočjo jeklenice. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se v številnih okljukih zmerno vzpenja. Nekoliko naprej nas pot pripelje pod manjši previs, kjer bomo lahko opazili številne paličice, ki jih pohodniki postavljajo, da se skala ne zvali v dolino (paličice so postavljene bolj za šalo, kot zares). Pot naprej preči nekaj manjših grap, nato pa nas mimo kapelice pripelje do večje grape. Z nekaj previdnosti (nezahtevno) prečimo omenjeno grapo za katero se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do prijetnega počivališča (dve klopi ob poti). Naprej prečimo še eno večjo grapo (v zgodnjem poletju možnost snežišča), nato pa se pot vrne v gozd. Višje gozd postaja vse redkejši, pot pa nekoliko bolj strma in vse bolj razgledna.
Pot, ki se še naprej vzpenja po stari mulatjeri, pa nas nato mimo še dveh klopi pripelje v pas rušja, za katerim preidemo v bolj kamnit svet. Naprej se vzpenjamo čez manjša melišča, po vse bolj razgledni poti, ki nas višje pripelje do prijetnega studenčka (izvira).
Le nekaj 10 korakov nad omenjenim izvirom, pa bomo prišli na neoznačeno razpotje, kjer se v desno odcepi neoznačena pot proti Spodnjemu Kriškemu jezeru (2 minuti), mi pa nadaljujemo rahlo levo po še naprej široki planinski poti. Pot naprej nas vodi mimo manjši ruševin, mi pa ji sledimo vse do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz doline Vrata. Nadaljujemo levo in po dveh minutah nadaljnje hoje prispemo do Pogačnikovega doma na Kriških podih.
Od Pogačnikovega doma nadaljujemo v smeri Razorja in Križa po poti, ki se rahlo spusti in nas v nekaj korakih pripelje do naslednjega razpotja, kjer gremo desno (levo Razor). Naprej se vzpenjamo po sprva zložni, nato pa po nekoliko bolj strmi poti, ki nas vodi čez kraški svet Kriških podov. Nekoliko višje se v desno (oz. naravnost) odcepi pot, ki vodi k Zgornjemu Kriškemu jezeru, mi pa nadaljujemo naravnost (oz. levo) po poti, ki višje preči strma pobočja Kriškega roba. Ko nas pot na koncu prečenja Kriškega roba pripelje na greben, nam pogled uide na 2382 m visoko Šplevto (gora v obliki Indijanca). Naprej se pot strmo vzpne po razčlenjenem skalovju (nevarnost zdrsa) in nas višje pripelje na Bovška vratica.
Tu nadaljujemo naravnost navzdol (desno Križ 10 minut) po dobro uhojeni poti, ki nas po krajšem spustu pripelje na Vrh Kriške stene (2289 m), od koder se nam z leve priključi plezalna pot iz doline Krnice. Nadaljujemo v smeri Škrlatice in doline Vrata po poti, ki nas naprej vodi po svetu podov. Razmeroma zložna pot se nato kmalu razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levi v smeri Škrlatice. Pot naprej preči pobočja Gubna (2403 m) ter kasneje še težko dostopnega Dovškega Gamsovca (2440 m). Po približno 30 minutah lahkotne hoje, pa se pot ponovno prične strmo vzpenjati. Tokrat je naš cilj približno 2500 m visoka Rdeča škrbina, ki jo že lepo vidimo pred seboj, do nje pa se povzpnemo po zmerno strmem melišču.
Na Rdeči škrbini, kjer je označeno razpotje nadaljujemo naravnost (desno Dolkova špica 15 minut) po poti, ki s pomočjo jeklenice obide skalno rebro, nato pa nas pripelje v strmo grapo na vzhodni strani prej omenjene škrbine. Pot naprej se prične strmo spuščati po slabše uhojeni stezici, ki je zaradi precejšnje strmine in drobirja na poti nevarna za zdrs. Po nekaj minutah strmega spusta pot preide na melišče, po katerem se nato v nekaj minutah spustimo v Zadnji Dolek, kjer se priključimo poti iz Vrat.
V Zadnjem Dolku nadaljujemo levo in vzpon nadaljujemo po strmem melišču, kateremu sledimo dobrih 20 minut, nato pa nas markacije usmerijo desno v zahodno oz. jugozahodno steno Škrlatice. Pot, ki naprej dobi značaj plezalne poti, pa nas ob pomoči varoval pripelje do verjetno najzahtevnejšega dela poti. Naprej s pomočjo številnih skob in jeklenice prečimo gladko ter prepadno trebušasto skalo, nato pa pot preide v razčlenjeno skalovje, kjer se nato zelo strmo vzpenja. Dobro varovana in ves čas za zdrs nevarna pot, nas nato mimo okna v Škrlatici pripelje na glavni greben, kjer se pot položi. Vzpon nadaljujemo po nekoliko manj strmi poti, ki nas naprej vodi po in ob zelo razglednem grebenu. Tej poti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnje Rokave, nato sledimo vse do vrha 2740 m visoke Škrlatice, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Spodnje Kriško jezero (1880m), Pogačnikov dom na Kriških podih (2050m), Bovška vratica (2375m), Vrh Kriške stene (2289m), Rdeča škrbina (2500m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Škrlatica
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica Zadnjica - Škrlatica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnjica - Škrlatica
anika     
11.8.2010
super slike in opis.. moja naslednja tura (:
stanko11     
9.9.2010
Zanima me, če je kdo zadnje dni bil na Škrlatici in kakšne so razmere. Zanima me še katera pot je boljša iz smeri Kriških podov (leva ali mimo bivaka-desna).

L.p.

Bily
prepolc80     
9.9.2010
Jaz bi ti predlagal zgornjo, ne izgubiš nobene višine, pa še Dovkovo špico lahko obiščeš(no če spadaš med bolj drzne, si lahko od blizu ogledaš še Rogljico). Kakih težav na poti pa ni, mogoče je malo zoprn edino spust iz Rdeče škrbine.
jozo     
10.9.2010
Vsekakor zgornja trditev ne drživelik nasmeh. Sam sem nedavno prehodil to pot. Če greš od Pogačnikovega doma se v vsakem primeru najprej povzpneš do razpotja na višino slabih 2400, nato sledi skoraj 170 m spusta do razpotja, kjer se pot levo odcepi proti Rdeči škrbini, kjer se pot ponovno žačne vzpenjati do višine 2500 m. Na vrhu pa ponovni spust na 2300 m in nato naprej proti Škrlatici. V megli bi ti to pot odsvetoval, saj je tudi markacij bore malo. Lp J mežikanje
prepolc80     
10.9.2010
Če se pa spustiš do bivaka na rušju, prideš pa na višino 1980mnm. Markacij pa je res mogoče malo manj, je pa pot dokaj jasna in tudi možici te usmerjajo.
viharnik     
10.9.2010
Po novem je višna na bivaku IV Na Rušju zrasla na 1991m(PZS karta).
rmitja     
3.10.2011
V primeru da koga zanima, kako višinsko zgleda pot iz Kriških podov preko Rdeče škrbine na Škrlatico in potem spust v Vrata si lahko ogleda graf in slike na povezavi Škrlatica
novinsekp     
4.10.2011
rmitja: Zelo lepo dokumentirano in čudovite slike! In seveda čestitke ob zaključku SPP. nasmeh
dogna     
4.10.2011
Mitja, tako lepo dokumentirane poti še nisem videla. Tudi posnetki so enkratni, seveda, saj sta imela čudovito vrme.Čudovito, čudovito.
mukica     
4.10.2011
Se pridružujem čestitki ob zaključku SPP...lepe fotografije ob prehojeni poti nasmehnasmehnasmeh
urbancek     
4.10.2011
Teh Šplevt je v naših gorah kar veliko, a če je bila pri opisu mišljena Šplevta ob Pihavcu, tista pomoje ne preseže 2300m... Če pa je bila mišljena kakšna druga pa se opravičujem in bo verjetno držalo 2382, kot napisano...jezik

Sicer pa fajn...
rmitja     
7.11.2011
Hvala (za pohvale in čestitke). Na žalost sem opazil, da je povezava pri prejšnji objavi "umrla" zato je tukaj nova Škrlatica
sasgittariusvz     
5.7.2017
U obratnom smjeru vjerujem da je bolje ako bi se išlo prvo na Škrlaticu a spavalo u Pogačnikovom domu? Koliko cca treba od vrha Škrlatice do doma?
sasgittariusvz     
5.7.2017
Na škrlaticu iz doline Vrata.
Boblak3     
5.7.2017
Z vrh Škrlatice do Pogačnikovega doma je cca 4h
darinka4     
5.7.2017
Lani sem naredila dvodnevno turo. Dolina Vrat- Sovatna, prespala na Križkih podih. Zjutraj na Škrlatico. Sestop v dolino Vrat.Lepa tura , sploh s Križkih podov na Škrlatico. Kondicijsko je treba biti dobro pripravljen.
orchidlily     
31.8.2017
Prije tjedan dana napravila sam turu Zadnjica - Kriški podi - Škrlatica (prek Dolkove špice) - Bivak IV na Rušju - Kriški podi. Tura je jako lijepa, ali zahtijeva dobru kondicijsku spremu jer je visinska razlika u hodu cca. 2880m.

https://www.youtube.com/watch?v=WO-0iUpSeSc
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje