Planinarenje

Planinarenje

Dolina Kot - Dom Valentina Staniča pod Triglavom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeDom Valentina Staniča / Dolina Kot - Dom Valentina Staniča
   Dolina Kot - Dom Valentina Staniča   
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Dolina Kot (950 m)
Cilj: Dom Valentina Staniča (2332 m)
Visinska razlika: 1382 m
Visinska razlika (po putu): 1382 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po slabši cesti, ki nas po nekaj minutah pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželjeno). Pot naprej zavije rahlo levo in preči hudournik. Na drugi strani hudournika se kar nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd. Po polurni hoji pa se pot začne vzpenjati. Sledi nekaj deset korakov hoje po strmi poti, kjer so nam v pomoč klini, ki pa v suhem niso nujno potrebni. Strmina nato popusti in pot nas pripelje do studenčka (v sušnem obdobju presahne) na višini 1340m. Tu se levo odcepi neoznačena pot na Macesnovec, mi pa nadaljujemo po označeni poti, ki preči hudournik. Sledi kratko prečenje strmega dela, kjer nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno). Pot nato preči pas rušja in se višje vzpne na bolj kamnita pobočja, kjer pred seboj vidimo Debeli kamen (velik balvan, ki ga vidimo na vrhu klanca). Do Debelega kamna se povzpnemo po gruščnati poti obdanim z rušjem. Naprej se pot vzpne ob manjšem melišču navzgor in se nekoliko višje obrne bolj desno, kjer nas pripelje na razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma in Rjavine (desno Vrbanove špice zelo zahtevna pot). Strmina nato popusti in sledi nekaj minut lahkotne hoje do naslednjega razpotja. Nadaljujemo po desni poti proti Staničevem domu, ki obide vrtačo Pekel, ki jo vidimo desno pod nami (pot levo pelje na Rjavino po plezalni poti). Naprej se zložno vzpenjamo vse do Staničevega doma pri katerem se nam odpre lep razgled na Triglav.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Cmir, Visoka Vrbanova špica, Begunjski vrh, Triglavski dom na Kredarici, Rjavina,
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča Dolina Kot - Dom Valentina Staniča
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dolina Kot - Dom Valentina Staniča
andrej jerina     
25.6.2008
Z Visoke Vrbanove špice sva s Petrom sestopila do Staničeve koče in pot nadaljevala proti Kotu. Na poti, posebno v Peklu, le to prekriva še nekaj snežišč. Popoldan je bil sneg južen, tako da ni predstavljal težav, v jutranjem času pa zna biti zadeva drugačna. Previdno, sploh pri sestopu, na dveh snežiščih je kar strmo in nevarno za zdrs. LP Andrej
velkavrh     
1.8.2009
Ponovil enako pot kot moja predhodnika. Lepo je iti do Staničeve malo po ovinkih iz Kota.Ta ovinek prek Vrbanove špice in Vrbanovega vrha pa je sploh čudovit.Vendar jo priporočem samo ljubiteljem jeklenic,ker jih zlepa ne zmanjka na celotni poti do Staničeve.
valerija112     
20.8.2013
Velkavrh,povejte mi prosim,če se z običanim avtom(punto,klio)pride do parkirišča v Kotu. Hvala in lep pozdrav.
neph     
20.8.2013
Cesta je prevozna s pazljivo in počasno vožnjo, sem ter tja se je potrebno izogniti kakšni izboklini ali luknji.
JusAvgustin     
20.8.2013
Hvala, ravnokar sem hotel vprašati.jezik
Julijec     
30.7.2018
Na poti do Staniča je še nekaj snežišč, ki pa razen prvega, kjer je treba biti pazljiv, niso nič posebnega. Je pa zanimivo, da ima Staničeva koča tako malo obiska glede na bližino Triglava, Rjavine in Vrat.
Ajgor2001     
14.9.2018
A je ta pot mozna s kuzijem. Hvala.
simon79     
14.9.2018
Če je visokogorja vajen, potem je primerna.
Mogoče ga bo treba na kakem mestu prenesti (sl. 14-15).
Če pa še ni bil v podobnem terenu, pa težko rečem, odvisno od psa.
Ajgor2001     
15.9.2018
Sta vajena ampak vseeno ju ne bi rad ogrozal. Mi prevec pomenita. Itak ce je samo ta tezava gremo. Hvala.
babim     
15.9.2018
Moje mnenje je, da je ta pot vseeno prenaporna za psa. Osebno ne odobravam takih podvigov.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje