Planinarenje

Planinarenje

Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeKoča na Soriški planini / Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini
   Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Bohinjska Bistrica (530 m)
Cilj: Koča na Soriški planini (1306 m)
Visinska razlika: 776 m
Visinska razlika (po putu): 776 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Soriške planine, po njej pa hodimo mimo podjetja LIP panel boards Bohinj, d.o.o., zapustimo pa jo le malo naprej od table, ki označuje konec naselja Bohinjska Bistrica in sicer za prečenjem potoka Butanica.
Oznake za Nemški Rovt nas s ceste usmerijo desno, na pot, ki se vzpenja ob omenjenem potoku, večinoma pa poteka skozi gozd. Višje dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo iz gozda, pri lesenem križu pa izberemo širšo levo cesto. Ob lepih pogledih na Spodnje Bohinjske gore se vzpnemo do vasi Nemški Rovt, kjer pri domačiji pri Polanc nadaljujemo desno, na cesto, ki se nekoliko spusti. Za "zadnjo" hišo prispemo do ribnika, od tam pa nadaljujemo po makadamski cesti (desno Ravne), ki se malo naprej, pri manjšem nogometnem igrišču spremeni v kolovoz. Kratek čas nadaljujemo po kolovozu, nato pa gremo rahlo levo na stezo, ob kateri opazimo nekaj starejših markacij, višje pa se vrnemo na kolovoz. Kolovoz se v nadaljevanju nekoliko strmeje vzpenja, kmalu pa se tudi razcepi. Izberemo levi kolovoz, višje na naslednjem nekoliko večjem razpotju pa gremo desno, tako da se v nadaljevanju prečno vzpenjamo proti desni. Na razglednem delu, od koder se nam odpre lep pogled na Bohinj, nadaljujemo levo do roba planine Strmne. Tu markacije usmerjajo desno, vendar, da ne hodimo po preveč zaraščeni poti, je bolje, da nadaljujemo naravnost, kjer hitro dosežemo makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo pot. Ko cesta prehodno preide v gozd, gremo s ceste desno na uhojeno stezico, ki nas hitro pripelje do nadaljevanja planine. Nadaljujemo ob desnem robu planine, ko pa se vrnemo v gozd, se nam z desne priključi zaraščena markirana pot. Malo naprej dosežemo širšo makadamsko cesto, katero pa le malo naprej zapustimo in nadaljujemo levo v smeri Soriške planine (naravnost Orožnova koča), pot pa nas vodi po zmerno strmi senožeti. Za manjšo kočo pot preide v gozd, skozi katerega se zmerno do občasno strmo vzpenja, višje pa prečimo še eno gozdno cesto. Markirana pot, ob kateri so v glavnem starejše markacije, nas nato pripelje ob visokonapetostni daljnovod, ob katerem se nekaj časa vzpenjamo, v nadaljevanju pa prečimo še cesto, ki vodi do prevala Vrh Bače. Na tem delu pot preide v manjšo dolinico, po njej pa se lahkotno vzpnemo do glavne ceste, po kateri nadaljujemo do velikega parkirišča ob vznožju Soriške planine, kjer se nahaja tudi bife Brunarica.
Za informativnimi tablami gremo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do Litostrojske koče na Soriški planini.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (maj).
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Soriške planine. Ko prispemo do križišča, kjer se z glavne ceste v desno odcepi cesta proti naselju Ravne, parkiramo na makadamskem parkirišču ob vznožju nekdanjega smučišča Kobla.
b) Iz Selške doline ali Baške grape se zapeljemo na Soriško planino, nato pa se spustimo v Bohinjsko Bistrico, kjer parkiramo na makadamskem parkirišču ob križišču, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Ravne.
c) Iz Železnikov se preko prevala Rovtarica zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, kjer parkiramo na makadamskem parkirišču ob križišču, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Ravne.
d) Do izhodišča lahko prispemo tudi z vlakom.
Pokraj puta:
Nemški Rovt (674m), Planina Strmne (935m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vrh Bače, Planina Za Črno goro, Kobla, Krevl, Dravh, Lajnar, Šavnik, Slatnik (jugovzhodni vrh), Možic, Slatnik (severozahodni vrh), Rušni vrh, Črna prst
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje