Planinarenje

Planinarenje

Bavšica - Zavetišče pod Špičkom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeZavetišče pod Špičkom / Bavšica - Zavetišče pod Špičkom
   Bavšica - Zavetišče pod Špičkom   
Vrijeme hodanja: 5 h 45 min
Ishodište: Bavšica (698 m)
Cilj: Zavetišče pod Špičkom (2064 m)
Visinska razlika: 1366 m
Visinska razlika (po putu): 1600 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na levo slabšo cesto v smeri zavetišča pod Špičkom in planine Bala (desno Bavški Grintavec) ter ji sledimo slabih 5 minut do mesta, kjer nas markacije usmerijo levo na sprva široko peš pot. Pot se kmalu zoži in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nas markacije usmerijo ostro desno, na postopoma vse bolj strmo stezico. Pot se kmalu položi in nas pripelje do opuščene vasice Logje (le nekaj metrov s poti je pitna voda).
Od vasice Logje nadaljujemo po markirani stezi, ki se nadaljuje čez zložno travnato pobočje. Naprej se pot nekoliko strmeje vzpne in preide na deloma kamniti svet (melišča preraščena z visoko travo). Pot se nato ponovno položi in preide v strnjen gozd, kjer se nato nadaljuje vse do opuščene planine Bala.
S planine še naprej nadaljujemo po markirani poti, ki nas nato skozi pas gozda pripelje do zadnjega studenčka ob poti. Le nekaj 10 m za studenčkom opazimo lovsko kočo Bala.
Pri lovski koči nadaljujemo naravnost in se nato še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Sledi kratek vzpon čez travnato pobočje (Jezerce, 1389 m) ter nato ponovno vzpon skozi gozd. Ko pridemo še zadnjič iz gozda sledi samo še kratek vzpon do neizrazitega sedla Prevala, 1560 m.
S sedla, kjer je tudi slabše vidno razpotje nadaljujemo naravnost po dolini, desno pa se odcepi slabše uhojena pot proti Vrhu Osojnika. Tu se sprva nekaj korakov spustimo in nato nadaljujemo po sprva še zelo položni dolini naprej. V nadaljevanju pot postane bolj strma in se prične vzpenjati proti sedlu Čez Brežice.
Na sedlu nadaljujemo desno kamor nas usmeri napis na skali “Špička”. Sprva se vzpnemo ob jeklenici levo navzgor, nato pa nas pot pripelje na travnato pobočje po katerem se nekaj časa vzpenjamo. Ko pridemo pod ostenja Malega Ozebnika nadaljujemo v desno ter ob jeklenici v rahlem vzponu prečimo prepadna pobočja. Na nekaj mestih je na poti tudi veliko grušča, zato je potrebna še dodatna previdnost. Pot nas nato pripelje do kratkega zelo zahtevnega dela poti. S pomočjo jeklenice in nekaj klinov se navpično vzpnemo, nato pa še nekaj metrov prečimo navpično pobočje v desno. V nadaljevanju se pot vzpne po nekoliko manj strmem, vendar nezavarovanem pobočju in sledi še vzpon po zelo gruščnatem terenu do Škrbine za Gradom.
S škrbine se spustimo po melišču pod stenami vrha Pelc nad Klonicami (2442m). Pot nas nato vodi po razbitem svetu mimo številnih skal in balvanov. V zadnjem delu pot zavije v levo in nas po kratkem spustu pripelje do Zavetišča pod Špičkom.
Pristup do ishodišta:
S ceste Bovec - Predel se pri trdnjavi Kluže v desno odcepi asfaltirana cesta v dolino Bavšice. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri v zmernem vzponu sledimo do parkirišča v Bavšici (parkirišče se nahaja ob tabli TNP).
Pokraj puta:
Logje (840m), Planina Bala (1181m), Lovska koča Bala (1300m), Jezerce (1389m), Prevala (1560m), Čez Brežice (1980m), Škrbina za Gradom (2277m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Veliki Ozebnik, Jalovec
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom Bavšica - Zavetišče pod Špičkom
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Bavšica - Zavetišče pod Špičkom
darinka4     
9.7.2019
Sicer malo dvomim, da je letos tu kdo hodil, a ostaja upanje , da dobim kakšen napotek o poti, če je še v redu.
mirank     
9.7.2019
Pri vzponu na Zadnji Pelc smo navedeno pot prečkali, pri sestopu pa smo nekaj časa (cca pol urce) prečili v smeri Špička in nato sestopili po napol opuščeni stezici direkt v dno. Vtis je, da je pot o kateri sprašuješ v tem odseku malo ali nič hojena, markacije so še vedno lepo sledljive, tako je moje mnenje, da je v takem stanju večina te poti. No kljub vsemu mislim da je za tvoj "kaliber" popolnoma dovolj sledljivavelik nasmeh
darinka4     
9.7.2019
Mi bi šli samo po poti vzpona. Prespali na Špički in naslednji dan do Jalovca in v Zapoden, ker bi šli z dvemi vozili. Do Plešivca sem bila, naprej pa ne poznam poti. Hvala za informacijo.
djimuzl     
9.7.2019
Do Škrbine Za Gradom zna biti malce otežen dostop zaradi podora, o katerem sem bral že pred časom (leto ali dve..). Če so to kaj porihtali, ne vem - našel sem pa tole: https://revija.ognjisce.si/razgibajmo-se-skrito/4232-jalovec-2645-m
mirank     
9.7.2019
Uh sorry sem zaj...; mislil sem, da je govora o poti čez pl Bukovec, sedlo Kanja in naprej.
darinka4     
9.7.2019
Čez Kanjo je bil podor, ne vem kako je s potjo. Ali je sploh varno tam hodit?
djimuzl     
9.7.2019
Podor je označen od Kanje proti Grintavcu, Kanja sama naj bi bila dostopna (prehodna).
jax     
9.7.2019
Čakajte, zdaj govorite o poti čez Kanjo in nato po pobočjih do poti iz Trente. Tule omenjena pa je pot skozi Balo in Škrbino za gradom. Glede slednje pa tole - par let nazaj je bila na odseku Brežice-Škrbina za gradom podrtija, ful šodra, pa na enem odseku je bilo treba preplezat navpično steno s poškodovanimi varovali. Ampak z dovoljšnjo dozo previdnosti je bilo prehodno. Če se je vmes situacija še poslabšala, pa ne vem.
darinka4     
9.7.2019
Mene zanima tista pot od Plešivca do zavetišča pod Špičkom. Vem pa da tam redkokdo hodi.
mirank     
10.7.2019
Vse kar piše jax je res, zmedo sem povzročil jaz. Darinka, pot ki te zanima nima veze s Plešivcem, kateri je izven poti in nemarkiran. Na sedlu Brežice in proti Škrbini za gradom ter dalje dol do Špička se ni moč zgubiti. Ko smo bili lani tam blizu smo slišali helikopter, pa smo že pomislili na slabo; potem pa sem nekje zasledil, da so dostavljali material markacistom za ureditev te poti. Kaj je bilo izvedeno ne vem-pozanimaj se na pristojnem PD...
darinka4     
10.7.2019
Dobro, da si me spomnil, res so lani obnavljali markacije. Mislim, da je bil Božo V. med njimi.
B2     
11.7.2019
Lani je tehnična skupina pri Komisiji za planinske poti PZS sanirala zahtevno mesto prehoda v navpični skali na poti. Tam je bilo izruvanih nekaj klinov, ki so prosto viseli na jeklenici. Prehod je bil sicer možen, toda le z veliko moči v rokah in dokaj veliko truda, ker te je vseskozi "vleklo" od navpične in rahlo previsne približno štiri metre visoke stene(slika 58 - Zahteven navpičen vzpon in 59 - Pogled na preplezano pot). Neposredno pred tem kritičnim mestom pa je zelo nevaren prehod čez kakih šest metrov široko gladko ploščo (pod nami je sto metrski prepad), nasuto z drobirjem aktivnega podora (slika 57 - Nevaren prehod čez grušč). So pa v ploščo nabiti oprijemalni klini, ki nam pomagajo premagati težave (priporočljivo varovanje z vrvjo). Na sliki 62 pa je mesto, kjer je bilo povsem na novo dodano nekaj metrov nove jeklenice, ki je prej tam ni bilo. Ta odsek poti je predvsem pri spustu zaradi grušča tudi sedaj nekoliko siten in neroden, ter nevaren...
Zaradi te akcije je bil uporabljen helikopter SV, ki je na lokacijo dostavil material, orodje in potrebno ekipo, ki je opravila nujna in potrebna dela na poti.
rok.si     
11.7.2019
Bravo za popravljeno pot ! Par let nazaj sem se spuščal po njej proti Loški Koritnici in se tudi potem na hribi.net pritoževal nad izruvanimi klini in gruščem. Zdaj pa nimam več izgovorov, da lepe ture še kdaj ne ponovim :-)
Razbojnik     
11.7.2019
Odlična novica! Hvala za informacijo in bravo pristojnim za sanacijo.

Komaj čakam turo velik nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje