Planinarenje

Planinarenje

Vršič - Zavetišče pod Špičkom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeZavetišče pod Špičkom / Vršič - Zavetišče pod Špičkom
   Vršič - Zavetišče pod Špičkom   
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Vršič (1611 m)
Cilj: Zavetišče pod Špičkom (2064 m)
Visinska razlika: 453 m
Visinska razlika (po putu): 800 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: TNP 1:50.000, Trenta 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na prelazu Vršič se sprehodimo do manjše lesene koče v kateri prodajajo razne spominke. Tu bomo opazili stezo, ki pred kočo zavije desno in nas po nekaj korakih pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo po levi poti, ki se začne spuščati (desna pot vodi na Mojstrovko). Na začetku spusta bomo na nekoliko večji skali opazili napis Jalovec, kar nam pove, da smo na pravi poti.
Pot naprej se prečno spusti čez manjše melišče, preči kratek pas grmičevja oz. redkega gozda in nas pripelje pod strme pečine. Sledi rahel vzpon, nato pa nas pot pripelje do dveh zaporednih zavarovanih prehodov (nezahtevno). Pot naprej postopoma preide v gozd in se z izjemo nekaj kratkih vzponov prične spuščati. Po približno dveh urah hoje s prelaza Vršič, bomo prišli na označeno razpotje, kjer nadaljujemo v smeri zavetišča pod Špičkom (desno Jalovec).
Sledi nekaj zaporednih razpotij, mi pa poti še naprej sledimo v smeri zavetišča pod Špičkom. Šele po dobrih 2 urah hoje, pa se pot prične strmeje vzpenjati. Že po krajšem vzponu pridemo iz gozda in s poti, ki nekaj časa poteka pod strmimi pobočji, se nam kmalu odpre bližnji pogled na Špiček (vrh pod katerim se nahaja zavetišče). Vse bolj razgledna pot se nato počasi obrača proti levi, kjer se nam višje priključi pot iz Zadnje Trente.
Nadaljujemo naravnost v smeri zavetišča pod Špičkom po poti, ki preide v svet podov. Pot s katere se nam odpiraj lepi razgledi na vrhove nad Zgornjim Posočjem, pa nas višje pripelje na manjše razpotje, kjer se v desno odcepi pot na Jalovec. Nadaljujemo naravnost in po poti ob kateri opazimo nekaj zanimivih napisov (verzov) v nekaj minutah prispemo do zavetišča pod Špičkom.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do prelaza Vršič, kjer parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Veliki Ozebnik, Jalovec
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=6)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom Vršič - Zavetišče pod Špičkom
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vršič - Zavetišče pod Špičkom
jaz     
19.10.2010
V 91 letu je umrl legendarni oskrbnik Franc Ciuha - Francelj. Njegovi zaščitni znaki so bili železničarska kapa, loparček in staro kolo poni. Zelo rad je pod svoj podpis narisal strelo, kar naj bi bilo povezano stem, da ga je nekoč na grebenu oplazila strela, kar mu pravzaprav nisem nikoli verjel. Skupaj sva sodelovala pri podiranju starega in postavljanju novega zavetišča in kasneje še dolga leta, ko sem bil gospodar Zavetišča. To so bili tudi najlepši časi in nikoli več se ne bodo povrnili. Čeprav se z ženo nista preveč zastopila, ga je ženina smrt v grapi Košutnikovega turna zelo prizadela. Pogreb bo v četrtek v Šentvidu pri Ljubljani.
Počivaj v miru!!! Lp!
lepenatka     
20.10.2010
Ja, Francelj je bil legenda.Tudi jaz imam lepe spomine nanj.
Naj počiva v miru.
lubnikar     
20.10.2010
Da Fracelj je bil res legenda. Ko sem prišel na zavetišče, je vedno rekel "Jaz sem Francelj, tu imaš čaj! To je bilo namesto pozdrava.
lučo     
20.10.2010
Legenda,naj ti bo lahka slovenska zemlja
Irina     
22.10.2010
Francelj!
Hvala ti za vse! Bil si Car, tako na Kamniškem sedlu, kakor kasneje na Špički. Upam, da si tam, kjer sedaj kraljuješ, srečal svojega starega kamerada. Saj veš, onega s Tičarce, ki je bil vedno v črnem trikoju. Poleti na Vršiču, pozimi na ledu v Hali Tivoli. Ja, to so bili stari dobri časi. Vrnejo se ne, a lepi spomini ostanejo.


jaz 19.10.2010
Glede strele bi mu pa lahko verjel. S kolegom sta šla na Planjavo in se je zgodilo. Francelj je vedno dejal, da ju je Bog s flešem slikal. Kolega do konca, njega samo oplazil. In kmalu za tem je odšel s Kamniškega na Špičko.
ksena     
22.10.2010
Tudi jaz se z veseljem spomnim Franceljna in Božota, gospoda v črnem trikoju s Poštarskega doma na Vršiču. In njegovega zagonetnega nasmeha, globokega pogleda...njegove oči so brez odvečnih besed znale povedati marsikaj. Naj oba počivata v miru.
avrikelj     
22.10.2010
Oj, zakon si bil, Francelj! Spominjali se te bomo, ti pa nas spremljaj na naših poteh.
Ajda_Zitnik     
6.8.2012
Pot sem prehodila v sredo 1.8.2012. Pripomnila bi samo, da zaradi 2 varoval v začetku pot ne bi smela biti kvalificirana kot lahka (tudi na zemljevidih so na tem mestih narisane pikice, ki označujejo zahtevno oz. zelo zahtevno pot).
Sama varovala so v suhem res nezahtevna za prečenje vendar pa sumim, da so v mokrem nevarna za zdrs (zato so bila verjetno tudi postavljena).
Sicer pa je pot lepa.
Ajda_Zitnik     
6.8.2012
Aja še to, v obeh koritih, ki sta ob poti sicer voda je, vendar je stoječa - po mojem mnenju neuporabna za pitje.
Janiel74     
6.8.2012
A mi ve kdo povedat koliko časovno je dejansko potrebno iz Vršiča do tiste table Špička 1ura 1/4 ? Nekako sem v dvomih od kje startat na Jalovec. Iz Florija sem porabil do te table manj kot uro. Iz Vršiča je verjetno dosti dlje?? Hvala
Ajda_Zitnik     
7.8.2012
Js sm hodila iz Vršiča do Špičke 3,5 ure. Do tiste table cca 2 uri in nato še cca 1,5 ure do koče.
rozinca     
9.7.2013
Zdravo, jutri nameravamo z Vršiča do zavetišča, potem pa spust do Koče pri izviru Soče. Mi lahko kdo pove ali je na poti še kaj snežišč in koliko časa predvideno traja spust do koče pri izviru? Hvala nasmeh
matejdemsar     
6.1.2018
Zdravo. Bil sem 1.11.2017 in pri zavetišču nisem našel žiga. Verjetno je notri v času, ko je odprto. Mogoče ve kdo ali imajo žig na Vršiču v času sezone? Hvala.
bo_zl     
10.1.2018
V času sezone je žig v zavetišču. In ni potrebe da bi bil takrat na Vršiču. Je pač treba to zavetišča - saj je prav simpatično, neskomercializirano in še kaj.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje