Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Zgornji Martuljkov slap / Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap (ob reki in mimo koče)

Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap (ob reki in mimo koče)

Print
Ishodište: Gozd Martuljek (750 m)
Širina/Dužina: 46,4821°N 13,8378°E
Ime puta: ob reki in mimo koče
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 400 m
Visinska razlika po putu: 500 m
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Pogleda: 171.794
 7 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 31
Broj komentara: 47
Pristup do ishodišta:
Iz Mojstrane vozimo prema Kranjskoj Gori ili obrnuto, ali samo do sela Gozd Martuljek, gdje se parkiramo na parkiralištu kod mosta preko rijeke Save Dolinke (parkiralište se nalazi iza mosta, ili prije, ako dolazimo iz Kranjska Gora).
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo glavnom cestom prema Kranjskoj Gori, ali samo do mjesta gdje se lijevo odvaja biciklistička cesta (na početku biciklističke staze su i putokazi koji nas upućuju na spomenutu cestu) . Pratimo biciklističku cestu do prvog križanja, gdje nastavljamo ravno makadamom (biciklistička cesta skreće desno) koja nas brzo dovodi do sljedećeg križanja.
Nastavljamo desno i pratimo za promet zatvorenu cestu do znaka TNP. Dalje se staza odvaja na dva dijela. Idemo lijevom stazom koja nas dovodi do mostića koji prelazi rijeku. Odmah nakon mostića skrećemo desno u klanac Martuljkovih slapova. Put naprijed je izložen kamenju koje pada pa je najbolje staviti kacigu. Staza naprijed se najprije lagano uspinje uz rijeku uvis, a zatim uz pomoć stepenica počinje strmiji uspon. Nakon toga staza prelazi preko većeg mosta preko rijeke te se s druge strane uspinje stepenicama ispod zida. Samo nekoliko koraka naprijed staza nas dovodi do drugog mosta s kojeg se pruža lijep pogled prema slapu Spodnji Martuljkov slap. Nakon mosta staza skreće lijevo i uspinje se ispod strmih padina u blizini vodopada. Dalje nastavljamo desno po mokrom terenu gotovo vodoravno. Staza naprijed se strmije uspinje te nas nakon kraćeg uspona dovodi na kolovoz gdje nastavljamo lijevo. Već nakon nekoliko koraka put nas dovodi do križanja, gdje se desno odvaja put prema bivku Bivak pod Špikom.
Nastavljamo donjom lijevom stazom koja nas nakon nekoliko minuta dovodi do sljedećeg križanja. Idemo lijevo preko mosta (ravno slap Zgornji Martuljkov slap) i za nekoliko minuta dolazimo do vikendice Ingotova koča na planini Jesenje.
Kod vikendice idemo desno slabo vidljivim pješačkim putem koji se lagano uspinje planinskim pašnjakom. Nakon pet minuta hoda od vikendice dolazimo do veće kapelice koja se nalazi na rubu šume. Kod kapelice idemo desno do rijeke, gdje uz pomoć manjeg mosta prelazimo rijeku. S druge strane tražimo pješačku stazu koja nas u nekoliko koraka dovodi na stazu koja vodi prema vodopadu Zgornji Martuljkov slap. Idemo lijevo i pratimo stazu koja postaje sve strmija. Nakon toga staza prelazi preko bunara i s druge strane se strmo uspinje. Strmina se počinje smanjivati i put nas dovodi do križanja, gdje nastavljamo lijevo (ravno bivak Za Akom). Dalje u blagom usponu prelazimo strme padine koje su u mokrom malo opasne za klizanje. Križanje nas ubrzo dovodi do klanca u kojem se nalazi vodopad. Staza se u početku uz pomoć osigurača spušta do vode koju uz manje probleme prelazimo. Staza naprijed u par koraka se uspinje do točke s koje se vidi slap. Ovdje završavamo uspon ili se uspinjemo osiguranom ali dosta mokrom stazom ispod slapa. Uspon do vodopada je težak i izložen kamenju koje pada.
zemljovid puta - Zgornji Martuljkov slap
Ob poti: Spodnji Martuljkov slap (850m), Ingotova koča na planini Jesenje (930m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti
Slike:
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap1
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap2
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap3
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap4
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap5
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap6
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap7
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap8
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap9
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap10
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap11
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap12
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap13
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap14
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap15
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap16
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap17
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap18
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap19
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap20
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap21
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap22
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap23
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap24
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap25
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap26
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap27
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap28
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap29
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap30
Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap31
Rasprava o izletu Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap (ob reki in mimo koče)
Gost5. 06. 2006 00:00:00
Super izlet, če nimate preveliko časa, pa bi vseeno radi občudovali lepote TNP. Seveda, če že greste na na spodnji Martuljkov Slap, greste tudi do zgornjega, ki je za mene osebno še lepši ko spodnji. Pri zgornjem ne rinite vse do slapa, če niste prepričani v "skalo".
Gost5. 06. 2006 00:00:00
Priporočam obisk v poznih pomladanskih ali zgodnje poletnih dneh, ko se tali sneg in je slap najbolj vodnat. Tudi jeseni, ko rumenijo macesni je na planini nad spodnjim slapom zelo lepo.
Gost31. 08. 2006 00:00:00
Moram pohvalit Ingotovo brunarico ob tej poti-sanjska lokacija, prijazna postrežba in dobra hrana! (psst: samo žganci so malo presuhi)
Gost9. 05. 2007 00:00:00
Zelo lep izlet, ni čudno, da predel, kjer stoji Ingotova brunarica imenujejo tudi "rajske livade". Poleti je tudi v Finžgarjevi kapelici menda vsak dan maša za tiste, ki želijo uživati pri tem obredu v čudoviti naravi. Dostop čisto do zgornjega slapu pa je bil zame pretežak - pa ne zato, ker si ne bi upala ob žici in po klinih v skale (bila sem že marsikje), ampak preprosto zato, ker sem ženska manjše rasti, sicer prizadevni člani PD, ki so opremili to pot s klini, pa na nas niso mislili mrk pogled in "stopinje" so nameščene tako daleč narazen, da so zame nedosegljive.
Gost15. 05. 2007 00:00:00
Ali je Ingotova brunarica že odprta tudi med tednom?Koliko vode imajo slapovi?Hvala za info.
Tadej15. 05. 2007 00:00:00
Brunarica je odprta trenutno le med vikendi (obvestilo na papirju pri parkirišču), slapovi pa imajo veliko vode. Podatki so stari 10 dni.
Gost15. 05. 2007 00:00:00
V nedeljo je bila brunarica odprta. Pri zgornjem slapu pa sta speljani dve jeklenici in dila, preko katere prideš na drugo stran vode. Voda je v tem času zelo visoka. Na vrhno poličko se nisem odpravil. V poletnem času vodo samo preskočiš. Potrebna je previdnost.
Gost5. 06. 2007 00:00:00
Lep poldneven izlet na katerem se naužiješ lepot narave.
petruša23. 08. 2009 00:00:00
lep izlet in lep slap, mi smo ga obiskali z otroki 9 in 10 let starima, povzpeli smo se do slapa, malo previdnosti pa gre. Zelo je lepo pri slapu, priporočam, če se ne bojite višine in imate izkušnje z plezanjem
heinz8. 09. 2009 00:00:00
V kolikor so bili otroci nepripeti (kljub kratkemu odseku) smatram tako ravnanje za neodgovorno.
andrejjerina8. 09. 2009 00:00:00
Marsikateri otrok(ponavadi večina) je bolj stabilen kot pa odrasel človek, tako da je to zelo subjektivna ocena. "Petruša", tudi jaz sem že slišal oz. prebral podobne odgovore, pa vseeno, gorniki in alpinisti, ki me poznajo vedo, da izbiramo poti primerne našim otrokom. Le pogumno, sama presodi, kaj je primerno in kaj ne za tvojega otroka! Važno je samo to,da pot prilagodiš otrokovim zmožnostim oz. da otrok tako kot ti goro "začuti". Glede varovanja pa ne sme biti dilem. Življenje je samo eno! Tudi jaz sem opravil omenjeno pot z mlajšimi otroki to poletje, pa ni bilo nobenih težav. LP Andrej
heinz9. 09. 2009 00:00:00
Ni kaj, se strinjam.. Poudarjam zgolj stavek: "Glede varovanja pa ne sme biti dilem".
Sicer pa sem letos videl zelo majhne otroke celo na Triglavu -z varovanjem jasno.
petruša9. 09. 2009 00:00:00
Moram priznati, da tukaj otroci niso bili pripeti in mislim, da ni šlo za neodgovornost. Tako jaz in mož in tudi otroci smo pač smatrali, da ni potrebe.Bili pa smo tudi dva dni prej na Triglavu, kjer pa sma imela otroke privezane. Mi, kot družina smo letos opravili kar precej vzponov in kjer smo začutili, da je potrebna za otroke priveza smo to naredili. Lp. Petra
heinz9. 09. 2009 00:00:00
Jasno je, da nihče razen vas ne more nositi odgovornosti glede vaših otrok.
Vsak se odloča po svoje in seveda v skladu s tem sprejema take ali drugačne posledice.
Ko pa bo začel veljati zakon (kar bo zagotovo dobro in prav), pač ne bo več zadostovalo "začutiti", da nekje varovanje naših otrok ni potrebno.
Smatram, da je v življenju absolutno najhuje, če nam lastni otroci (bognedaj) postanejo žrtve naših napačnih in prehitrih odločitev..
Zaenkrat je tako: vaši otroci, vaše odločitve, vaše posledice, čeprav nismo lastniki temveč zgolj in po dolžnosti varuhi življenj naših otrok.
Lp Heinz !
VanSims17. 04. 2011 00:00:00
Pot sama bi lahko morda bila le delno-zahtevna. Sam zadnji odsek čisto do slapa pa je seveda zahteven, čeprav nekomu, ki ima izkušnje z zajlami ne bi smel delati veliko problemov.

Tudi sam se strinjam, da je za otroke zelo priporočljivo varovanje če se hočemo z njimi povspeti prav do slapa.
klinchy19. 06. 2011 00:00:00
Vzpodbno, da so vzdrževalci poti popravili dele poti do Martuljških slapov!
klinchy26. 06. 2011 00:00:00
Dodane so bile tudi nove jeklenice za dostop do zgornjega slapa.
uzbic26. 08. 2011 00:00:00
Mater, Heinz, si zategnjen.Če je otrok, pri 9 letih preplezal Kopiščarjevo(seveda privezan),ga menda ja ne boš privezal za na sprehod po Tivoliju.Razen, če si to zares želi.Če ima otrok problem host okrog hiše, ga pa tudi na zgornji martuljkov slap nikar ne pelji.Ne privezanega, še manj pa neprivezanega.
Enka26. 09. 2011 00:00:00
Je pot skozi sotesko trenutno OK, je kdo hodil tod okoli pred kratkim?
drago1126. 09. 2011 00:00:00
Enka,sem hodil po tej poti 02.09.2011,pot skozi sotesko je bila uradno zaprta, vendar se je dalo priti. Dvakrat je treba prečkati reko zaradi tega ker je voda odnesla nadelano pot. Tam je bila pot improvizirana z deskami.Nič nevarnega in čevlji bodo ostali tudi suhi. Lp
Enka26. 09. 2011 00:00:00
Drago, najlepša hvala za informacijo. Torej je pot uradno zaprtamrk pogled.
trdi1. 10. 2012 00:00:00
Ali je letos pot odprta?
Enka1. 10. 2012 00:00:00
Konec avgusta je bila na začetku poti še vedno tabla, da je pot zaprta. No, na tej uradno sicer zaprti poti so bile potem po poti oznake za preusmeritev poti, ker so pridno postavljali mreže, ki naj bi varovale pred padajočim kamenjem. Ali so že končali z delom in ali so/bodo lahko pot zdaj odprli, pa bo povedal kdo drug.
trdi1. 10. 2012 00:00:00
Aha, no se bo potrebno torej prepričati kar na lastne oči...
Enka1. 10. 2012 00:00:00
Vsekakor javi, kaj boš ugotovilnasmeh.
Bojan_A1. 10. 2012 00:00:00
Jaz sem bil nazadnje ene dobre 14 dni nazaj. Pot je še vedno zaprta. Je bilo pa takrat zelo malo vode in se je dalo čez. Čez potok so položeni plohi. Sedaj pa mora biti tam precej več vode.
trdi7. 10. 2012 00:00:00
NO, včeraj sem bil tu, vendar žal do prvega slapu nisem šel po soteski, pač pa po kolovozu, tako da ne vem kakšna je pot do slapu čez sotesko. Sem pa potem šel mimo koče in mimo kapelice do drugega slapu in pri prečakanju reke ni bilo brvi oz. deske in je bilo potrebno malo akrobatskih sposobnosti za prečkanje. Drugače je pa pot lepo urejena in tudi čisto do drugega slapu se lepo pride.
Jaka-Eva22. 10. 2012 00:00:00
V soboto sva poskusila priti do slapov po soteski, vendar nekje (prav kmalu na začetku soteske) ni bilo mogoče prečkati vode saj je odneslo hlod, desko. Preširoko in pregloboko pa je bilo za prečkati (preskočiti). Vrnila sva se na pot po kolovozu.
laik21. 04. 2014 00:00:00
a je ta pot že uradno odprta? hvala za odgovor in lep pozdrav
pok luka21. 04. 2014 00:00:00
tabla da je pot zaprta tam stoji že dooolgo ,časa vendar se ponavadi da po njej priti brez problemov-seveda na lastno odgovornost--Sam sem bil tu pred kakšnimi 14 dnevi šel sem do slapu in to iz zgornje poti pa je bilo nekaj podrtih dreves tako da brez telovadbe ni šlo.kako pa je sedaj in spodaj v soteski pa ne vem LP
Bird of prey22. 04. 2014 00:00:00
Pot skozi sotesko je uradno še vedno zaprta. Razlog je nevarnost padajočega kamenja, sploh v delu, kjer je soteska najožja. Hoja tam skozi zna biti nevarna, sploh ob daljšem deževju, ko so bregovi prepredeni z manjšimi potočki, ki povzročajo dodatno erozijo na bregovih.
Obisk spodnjega slapu svetujem z zgornje poti.

Lp
laik22. 04. 2014 00:00:00
najlepša hvala...upoštevano
fpetel115. 07. 2015 00:00:00
Lepa pot. O padajočem kamenju prejšnji teden ni bilo sledi. Pot do zgornjega slapa je v zadnjem delu izpostavljena, vendar zelo dobro zavarovana. V suhem, odraslim ljudem vajenih zavarovanih poti nebi smela predstavljati preglavic. Otroci s krajšimi nogami pa rabijo pomoč staršev.
fpetel115. 07. 2015 00:00:00
Aja. Prehod čez vodo več ne predstavlja težav, saj je postavljen novi kovinski most.
natašag20. 05. 2016 00:00:00
v kakšnem stanju je ta pot? se je kdo potikal tam okoli zadnje čase? nasmeh

lpN
PeterSkala29. 06. 2016 00:00:00
Danes sva sla s punco mimo slapu do Ingotove brunarice. Pot je super urejena. Padajočega kamenja ni bilo nič. Kar brez skrbi. nasmeh
J.P.16. 03. 2019 00:00:00
Pot je zaprta. Lahko se pa usmerimo na pot za Ak(ali za Brunarico pri Ingotu - slika 6) in sledimo oznakam za slap 2. Po tej poti se lepo pride do samega slapa 2.Lp
MountaineerX21. 03. 2019 00:00:00
Danes na en krajsi sprehod do Slapu. Cez spodni slap je prepovedan prehod... Do Ingota NP naprej sva pa s kolegom naredila nov gaz. Pred vrhom sneg napihan nestabilen okoli 20cm, moznost zdrsa zato pazljivo... Kline sva malo očistila prav tako mostiček... Dan odlicen, piha samo pri slapu. LP Pa srečnovelik nasmeh
mornar3. 04. 2019 00:00:00
Ali je kdo v kratkem hodil do slapov,prosil bi če lahko da inormacijo glede poti.Namen imamo iti tudi naprej do bivaka pod Špikom,kakoje naprej ali je še kaj snega.Hvala za odgovor.
karibu3. 04. 2019 00:00:00
Kot je že predhodnik zapisal. Pot mimo spodnjega slapu je uradno zaprta, hoja na lastno odgovornost. Zgornja pot do Ingota je brez posebnosti in je normalno prehodna.
DLteam21. 07. 2019 00:00:00
Pot mimo spodnjega slapu je normalno prehodna. Priporočam. Res lep izlet, če ni časa za kaj daljšega.
Jernej.L12. 06. 2020 00:00:00
Pot za spust do zgornjega slapa je v slabsem stanju - slabo pripeta jeklenica. Tudi pri prvem spustu do zgornjega slapa manjka 1 jeklenica, ampak tam je teren sam dosti boljsi in to ni tak problem. Ostal del poti je krasen, na poti ne pozabite počohati kosmatinca amona pri koči pri ingotu.
Jusk15. 06. 2020 00:00:00
Včeraj popoldne po tej poti,ker je še nekaj ur nazaj deževalo je bila cela pot kar blatna in polna luž,potočki in izviri vsepovsod po gozdu.. sicer pa je ta predel prava divjina,povsod strmine,skale,mir.. balzam za dušonasmeh
nommi8. 09. 2020 00:00:00
Po zadnjem deževju je pot do slapov bila menda poškodovana.
Mogoče kdo ve, če je pot že sanirana do te mere, da je uporabna za pohodnike?
Hrabri-Drejc14. 06. 2021 20:44:42
Ravno danes bil na 2.slapu. Na tabli spodaj je pisalo, da je pot zaprta do drugega slapu. Razlog je, da je železni most pod 2.slapom poškodovan od zime.
sAleska16. 06. 2021 15:57:16
Do Za Akom se da torej normalno priti?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići