Planinarenje

Planinarenje

Vršič - Mala Mojstrovka

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeMala Mojstrovka / Vršič - Mala Mojstrovka
   Vršič - Mala Mojstrovka (Hanzova pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Vršič (1611 m)
Cilj: Mala Mojstrovka (2332 m)
Visinska razlika: 721 m
Visinska razlika (po putu): 721 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: TNP 1 : 50.000, Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča na Vršiču se usmerimo na sprva slabo označeno pot, ki vodi na Mojstrovko in Sleme. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do večje skale na kateri opazimo napis Mojstrovka levo. Nadaljujemo desno v smeri Slemenove špice in Hanzove poti na Mojstrovko. Pot naprej se prečno vzpne ob vznožju Šitne glave, nato pa se nam z desne priključi pot od Erjavčeve koče. Sledi še kratek strm vzpon in pot nas pripelje na preval Vratca (1807m), kjer pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Mojstrovke (naravnost Slemenova špica) po poti, ki poteka pod ostenji Šitne glave. Po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pa se levo navzgor odcepi Hanzova pot na Malo Mojstrovko (naravnost Slemenova špica po neoznačeni poti). Pot naprej se s pomočjo številnih klinov strmo vzpne in nas višje pripelje do prvih jeklenic, ki so nato naš "stalni" spremljevalec. Še naprej odlično zavarovana pot pa nas naprej vodi po izpostavljenih policah in grapah strmo navzgor. Pot, ki je izpostavljena padajočemu kamenju pa se postopoma položi in z leve se nam priključi neoznačena pot od Šitne glave. Po nadaljnjih nekaj minutah strmina še dodatno popusti in pot nas pripelje na bolj raven svet, katerega obidemo po desni strani. Naprej se pot približa grebenu, mi pa pred seboj zagledamo Mangart in Jalovec. Tu pot zavije rahlo levo in nas pripelje do strmega dela poti. S pomočjo nekaj klinov, v glavnem pa brez varoval se povzpnemo po strmem vršnem pobočju Male Mojstrovke do njenega razglednega vrha.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do prelaza Vršič, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Vratca (1807m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kol, Zadnja Mojstrovka, Travnik (pri Mojstrovkah)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka Vršič - Mala Mojstrovka
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vršič - Mala Mojstrovka
Gost     
21.9.2007
zelo lepa in zanimiva pot. V avgustu smo jo preplezali z 11 in 7 letnima otrokoma, oba sta uživala. Mama pa malo manj, zaradi skrbi.
Čebelar
Gost     
26.9.2007
Brez veze delaš mami skrbi.Pelji otroke na ture ,njunina starostima primerneJjih je ogromno.Sam pa letaj gor in dol in se s tem hvali.
Gost     
1.1.2008
Po tej poti sem že večkrat šla na Malo Mojstrovko in mi je vsakikrat v posebno zadovoljstvo. V hribe v glavnem hodim poleti, z zimskimi vzponi nimam nobenih izkušenj,najvišji snežni vzpon imam na Donačko Goro.
saso.alpinist     
20.8.2008
Ta pot je res zanimiva in lepa, ampak vseeno nevarna in neprimerna za 7 in 11 letne otroke, ker imaš pod sabo vedno več 100-meterski prepad. Ne priporočam te poti osebam z vrtoglavico in neizkušenim osebam.
Sam sem star 15 let ampak hodim po hribih že od malih nog tako da mi je bil ta izlet v pravi užitek.
grahlck     
14.7.2009
Mene pa zanima ali je na tej poti kaj snega?
mad matheuss     
14.7.2009
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1847


ana     
17.7.2009
Včeraj popoldne smo preplezali to pot,snega na poti ni.
domoljub     
26.7.2009
Pot je v redu in dobro zavarovana. Mogoče bi lahko z rdečo in belo barvo malo manj skoparili, markacije so namreč ponekod zbledele in slabše opazne. V drugem delu vzpona pod vrhom pa bi lahko zapičili kakšen klin več. Sam sem nekoliko večji pa sem imel ponekod težave z doseganjem oprijemališča in dvigovanjem nog. Drugače je pa v redu. Srečno in veliko užitkov vsem ki se je boste lotili.
andrejjerina     
6.8.2009
No, danes sva se tudi midva s sinom Joštom odpravila po omenjeni poti na M. Mojstrovko. Pot in varovala so, kakor pišejo predhodniki, v odličnem stanju. Varoval je za moje mišljenje dovolj, saj je potrebno včasih malce tudi poplezati. Tudi to je del visokogorja. Kar pa se tiče primernosti poti za otroke, pa gledam na to zelo subjektivno. Če poskrbiš za varnost sebe in otroka (vsa potrebna oprema, naveza) in če je otrok "uhojen" in nima težav z višino in prepadi, ne vidim nobenega razloga, da ne bi opravil takšnega ali podobnih vzponov. Samo na pravi način je potrebno otroka do tega pripeljati in mu zadevo predstaviti. LP Andrej
novinsekp     
29.8.2009
Jutri se nameravam odpraviti na Malo mojstrovko po Hanzovi. Glede na to, da je danes slabo vreme (dež in nevihte), me zanima, če se mi jutri splača iti, kljub lepši napovedi. Mislim predvsem na spolzkost skal ipd., glede na današnje deževje? Kakšne imate kaj izkušnje? Hvala.
ben     
29.8.2009
Mislim, da v skalnatem delu zaradi tega ne boš imel težav, saj se skala hitro posuši. Več težav imaš v takšnem samo na kakšnem mešanem terenu (skala, zemlja), ampak tega tam ni veliko, tako da le pogumno na pot.
LP B
novinsekp     
29.8.2009
Hvala ben.
mad matheuss     
29.8.2009
Konec avgusta lani je bila podobna vremenska situacija. Celo soboto, in v noči na nedeljo je obilno deževalo. Na Vršiču se je skoraj popolnoma zjasnilo ob šestih zjutraj.
Takrat sem zaradi spolzkosti skal obrnil po približno 100m poti (pri tej prečnici: http://www.hribi.net/slika.asp?pot=17654). Riniti naprej bi bil samomor. Vendar seboj nisem imel samovarovalnega kompleta.
Sam se odloči...nasmeh
acjom     
21.11.2009
kdo morda ve, koliko je snega na poti na Mojstrovkonasmeh
admpsolar     
14.6.2010
V sredini tedna se imamo namen odpraviti na Malo Mojstrovko po Hanzovi poti. Mogoče kdo ve, v kakšnem stanju so varovala in ali je mogoče še kaj snega na poti. Hvala, LP Primož
Griha     
14.6.2010
Verjetno si že videl sliko z dne 13.6. ki jo je objavil "bos". Torej po mojem mnenju klasika za zgodnje poletje. Na vstopu in čez prve kline je snežišče, višje deluje ok morda še nekaj snega tik pod vrhom. http://hribi.net/sliketemp/Slika%200405557445.jpg
Se tudi sam odpravljam konec tedna. l.p.
jacoby65     
27.6.2010
Danes sva se s kolegom odpravila po Hanzovi poti na Malo Mojstrovko. Ob vstopu v steno pred prvimi klini je bilo manjše snežišče, vse ostalo je ok. Lepo plezanje vsem, ki se odpravljate gor!
Pa srečno nasmeh
salvinia     
5.7.2010
V soboto je nekdo na vrhu pozabil belo majico znamke Salomon. Tisti/a, ki jo pogreša, naj se javi.
hosti     
17.7.2010
Ker ne verjamem preveč vremenarjem (danes so se spet krepko zmotili glede napovedi), sva se danes s prijateljem pravilno odločila in osvojila Malo Mojstrovko po Hanzovi poti. Vreme, celotna pot in razgledi lepi, zmotil naju je le helikopter ob vstopu v steno (izgledalo je kot reševalna akcija).
Lp, Nada
Matjaz_65     
13.8.2010
še nekaj mojih fotk nasmeh
MaticMrva     
22.8.2010
Bilo je lepo, občasno tudi težko, ampak carsko.
ljubitelj gora     
28.6.2011
Tisti, ki ste šli po tej poti, kakšno opremo ste imeli, čelada, samovarovalni komplet, ....
andrej78     
28.6.2011
Čelada obvezna,če nisi izkušenj(sklepam da po tem vprašanju nisi)pa tudi samovarovalni komplet, trenutno mogoče še cepin.
turbo     
28.6.2011
Zagotovo so na Hanzovi še snežišča.Jaz sem šel preteklo soboto na M.Mojstrovko preko Nad Šitom glave in tik pod vrhom M.Mojstrovke ( že na markirani - Hanzovi)je bilo nekaj nsežišč, ki si jih lahko obšel. Tako da upravičeno domnevam, da je v Hanzovi - severna stran !, še vsaj nekaj snega .
miksmajster     
28.6.2011
je nekaj snega še, vendar se da prehodit brez večjih problemov...cepin je fajn imet pa samovarovalnega tudi priporočam
cat enchanter     
7.7.2011
Me zanima, če kdo ve, a je pot že toliko kopna, da se da priti brez cepina (soplaninka je vajena zavarovanih poti, snega pa na poteh res ne maranasmeh)
rozka     
7.7.2011
Ojla
bila na tej poti v nedeljo...so še tri manjša snežišča, sem šla brez težav in brez cepina.nasmeh
lep pozdrav
metod     
2.8.2011
Snega ni več, je pa (31.7.) sredi stene en "kupček" sredi poti. Je nekoga pogled v globino pognal, pa ni bilo časa stopiti korak stranvelik nasmeh.
Janiel74     
16.8.2011
Jutri pa poskus tule..po Triglavu in Pogačnikovi naslednji preizkus poguma...nasmeh
mikke     
16.8.2011
Naj mi nekdo pove, kdo je bil Hanza, ker ne najdem nič o njem na googlu. Rad bi vedo kdo je bil pa kaj je delal, ker je mojster vseh mojstrov!
Misantrof     
16.8.2011
http://www.planinskimuzej.si/?mod=aktualno&action=viewOne&ID=232
Janiel74     
17.8.2011
Uspelo jenasmeh
Bizy     
17.8.2011
Bravo! nasmeh Lepa pot, kajneda?
facko     
17.8.2011
@mikke: mojster Hanza Vertelj je graditelj zavarovanih poti (ker so vse dobre stvari po tri, naj bo tudi tokrat tako):
- Hanzova pot na Prisank/Prisojnik
- Hanzova pot na M.Mojstrovko
- Pogačnikova pot na Grmado (Šmarna Gora)
Kity     
25.8.2011
S fantom se odpravljava po Hanzovi poti na Malo Mojstrovko, sama nekih večjih plezalnih izkušenj nimam, on ima precej izkušenj s športnim plezanjem (ampak ne po ferratah). Imava varovalne komplete, imava čelade, ogromno kondicije, veliko hodiva po hribih, samo nisva šla še po nobeni primerljivi ferrati kot je Hanzova. Ali je ta pot primerna za začetnico, je potrebno biti tudi navezan? Kondicija me ne skrbi, prav tako ne vrtoglavica, bolj neizkušenost.
Hvala za odgovor.
Janez Seliškar     
25.8.2011
Navezana??, na koga, na fanta, da bosta oba zgrmela pod steno!!

Brez šale!
Praviš, da imata samovarovalna kompleta, torej se bosta pripenjala na jeklenico in lepo prilezla do vrha.

PS: Športno plezanje pa ni v nobeni povezavi z gorami!
Kity     
25.8.2011
Imava kompleta, ja, ta navezava mi pa ni bila čisto jasna, sploh ker sem pogledala nekaj videov v zvezi s to ferrato in nekateri uporabljajo še druge štrikce, ki niso del varovalnega kompleta, pa sem očitno bleknila to neumnost.
Hvala ti za odgovor, potem se Hanzovo z varovalnim kompletom lepo prepleza?
geppo     
25.8.2011
Mislim, da ne bosta imela težav v Hanzovi na Mojstrovko.
Tisti štrikci ( popkovina ). Kupiš si cevasto gurtno dolžine cck. 60cm in jo s kavbojskim vozlom zavežeš na plezalni pas. Na drugi konec zavežeš HMS vponko in to je to..
uporabljaš za počivanje v ferratah
lp
Janez Seliškar     
25.8.2011
geppo: Ne vmešavaj še popkovine, saj imata samovarovalni komplet.

Oboje pač ne gre!
geppo     
25.8.2011
macesen1 "Oboje pač ne gre!"

mi ki plezamo težke ferate uporabljamo poleg sam. kompleta obvezno zraven popkovino.
Za Hanzovo, pa res ni potrebna...popkovina
geppo     
25.8.2011
Pri opisu kakšne težke ferate je zraven tudi takšno opozorilo!!!

OPOZORILO: obvezna je uporaba kompletne opreme za samovarovanje in plezalnih rokavic. Za počivanja v pokončni steni je nujna popkovina ali sistemi pomožnih vponk.
andrej78     
25.8.2011
Mal ste zašli!
Janiel74     
25.8.2011
No če se vrnimo, pa lahko okaramo PD, ki trasira to pot. Saj je na Vratcih v obe smeri levo in naprej napisana Mala Mojstrovka z istim ocenjenim časom, kar je neumnost...Saj okoli se sicer da (skoraj do Slemena) ampak je seveda dosti dlje...
Janiel74     
2.9.2011
Morda ima kdo kak predlog. Torej Mala Mojstrovka po Hanzovi mi je bila všeč, Storžič prek Žrela pa sploh ne...Kam bi lahko šel še, kar je podobno MM? Hvala
turbo     
2.9.2011
Janiel74, pojdi po Rekarjevi na Vrbanove špice. Čudovito !
NEIC008     
2.9.2011
Ali je samovarovalni komplet res nujno potreben na tej poti?
jaz*     
2.9.2011
danasmeh
Janiel74     
2.9.2011
@turbo : hvala...izgleda zanimivo...še kaka? Morda s krajšim dostopom?
facko     
2.9.2011
... sicer se malo odmikamo od teme, pa vseeno -> V KSA: Velika Baba iz Jezerskega/Ravenska Kočna ... zanimivo!
leaf&stream     
25.9.2011
Živijo,

mene zanima, če gre kdo gor po Hanzovi poti na Malo Mojstrovko ta teden, jaz še nisem šel, vendar se pripravljam na ta vzpon, res pa je, da grem prvič po taki poti,

lp
nena25     
25.9.2011
ojla

Danes sem opravila turo po Hanzovi na Mojstrovko, zelo fajna, le varovalni pas imej seboj, čelado in pa nekoga ki je že šel po kakšni zavarovani plezalni poti.
Vreme idealno, gužve ni bilo. LP! N&D
leaf&stream     
25.9.2011
nena25
hvala za informacuje upam, da si oz.sta uživala, bom sporočil, ko bom opravil vzpon,

lp
matz     
2.10.2011
Pravkar sem se vrnil iz prekrasnega izleta na Malo Mojstrovko. Gor po Hanzovi, dol po južni.

Ker sem dosedaj opravil le nekaj lažjih ferat me je kar malce skrbelo kako bo, predvsem zaradi izpostavljenosti/zračnosti. Bil sem kar prijetno presenečen, saj je pot res dobro varovana in te zajla in klini spremljajo večino poti. Najbolj kočljivo mesto je bilo na ozki polički, kjer je manjkalo 3m zajle in je bila podlaga dokaj spolzka (upam da bodo to mesto popravili). Naj še omenim, da je kamnina ponekod spolzka tudi v lepem vremenu. Za pot definitivno priporočam čelado in samovarovanje.

Spust po melišču do Vršiča pa res užitek. Sem pa opazoval druge iz Tičarjevega doma in lahko povem, da jih več kot polovica zgreši pravo pot (levo gledano dol) in pristanejo med borovci skozi katere se potem prebijajo. velik nasmeh

Keko     
2.10.2011
Tudi jaz sem kakšna dva meseca nazaj pristal med borovci in moram priznati, da je bilo prebiti se skozi borovce, večji podvig kot prelezti čez Hanzovo na Mojstrovko.
matz     
2.10.2011
Da ne bo pomote - Hanzovo pot definitivno ne priporočam za planinske začetnike in ne kot eno začetnih zelo zahtevnih poti (predvsem zaradi velike izpostavljenosti). Je pa dobra pot za tiste, ki imajo za seboj nekaj manj zahtevnih ferat kot priprava na težje.
johnybravoslo     
13.10.2011
Borovči party ja.... tud jaz sem falil :-)
vanja1     
13.10.2011
A je gor kaj snega ? En trimček je v planu za soboto.
slavi0902     
13.10.2011
matz.....tudi midva sva jih opazovala,kako so kixali,ampak jaz mislim,da spodaj premalo pogledajo,pol pa pristanejo na napačni strani in borba z borovci je neizbežnavelik nasmeh
Lunatic     
14.10.2011
Se je treba skoz levo držat pa skoz "lukno skoz" drugač eek
bejbi007     
14.10.2011
Zanima me kakšne so razmere te dni na poti? Je kaj snega, led !?
ljubitelj gora     
14.10.2011
To je severna stran, potem si že lahko predstavljate, kakšne so razmere, namig: zimske. Gora bo počakala, tudi jaz po tej poti še nisem šel. Bil pa sem že na MM.
JusAvgustin     
14.10.2011
skala je kvečjemu poprhana, sneg hitro pobira, bo pa v zatrepih in grapah ostal, saj so temperature za to ugodne. Hanzova gre v celoti čez steno, ne preči nobene neprijetne grape, mislim da z mero pazljivosti in izkušenj je pot čisto izvedljiva. Mogoče je potrebno popazit samo na prečki

Lp!
Lunatic     
14.10.2011
Zna bit pa sedaj zaradi temperaturne razlike med dnevom in nočjo mal ledeno zaradi taljenja in zmrzovanja, previdno mežikanje
žuti     
20.10.2011
V Hanzovo sem zašel v torek popoldne, na policah proti vrhu je bil sneg že malo pomrznjen, vendar so bile v njem narejene stopinje! Previdnost ni odveč, se mi je pa na trenutke zdela težka kot Italijanska v Mangrtu! Čelada obvezna, samovarovalni komplet za manj izkušene priporočljiv! Mamici, ki ima sedem in enajstletnewga otroka: ne delaj tega nikoli več: seveda ja ta tura možna z enajstletnim otokom ki ima čelado, samovarovalni kompet in je pod nadzorstvom pprimerno usposobljene odrasle osebe:V delih kjer je zajla potrgana prav pride tudi nekajmetrski prusik za varovanje! Za otroke pa predlagam Gradiško turo: krasna in varna smer!
žuti     
20.10.2011
V Hanzovo sem zašel v torek popoldne, na policah proti vrhu je bil sneg že malo pomrznjen, vendar so bile v njem narejene stopinje! Previdnost ni odveč, se mi je pa na trenutke zdela težka kot Italijanska v Mangrtu! Čelada obvezna, samovarovalni komplet za manj izkušene priporočljiv! Mamici, ki ima sedem in enajstletnewga otroka: ne delaj tega nikoli več!!! Seveda je ta tura možna z enajstletnim otokom ki ima čelado, samovarovalni kompet in je pod nadzorstvom primerno usposobljene odrasle osebe. V delih kjer je zajla potrgana prav pride tudi nekajmetrski prusik za varovanje! Za otroke pa predlagam Gradiško turo: krasna in varna smer!
kristjan_     
1.11.2011
Pozdravljeni. Mene zanima če je že prepozno za ta podvig? zaradi vremena mislim. smo 4 prijatelji, ki (večinoma) na novo odkrivamo planinski svet. vsi sicer športniki(pripišem da ne boste mislili da smo nerodni nasmeh ). Ta vikend smo bili na Gradiški turi in smo uživali. Iščemo podobne poti (čimveč plezanja), seveda imamo SV komplete. Se vam zdi ta pot primerna za nas v tem času?
Hvala, LP Kristjan
Viper     
1.11.2011
Če je slučajno sneg ne priporočam, edino z dobro opremo. Je severna stena, tako da je lahko že kar hladno.
Kity     
7.11.2011
Kakšno pa je stanje na Hanzovi poti glede snega? Prosim za informacije.
mavrinc     
7.11.2011
V soboto sem bil do Vratc. Stene se ni videlo, ker je bila megla, je pa na severni strani po melišču še precej snega.
dedo24     
11.11.2011
Včeraj bil na vrhu po južni strani, pot je cela kopna, vredna obiska.
Vrhnji del Hanzove nad sedlom pa je čisto zalito s snegom.
roker6     
29.3.2012

Vse jeklenice pod snegom, neprehodno. Prehodno le s svojo plezalno opremo.
johnybravoslo     
5.6.2012
Pozdravljeni,

ali je kdo pred kratkim bil gor. Ali je še kaj snega.....

LP
mdj     
17.6.2012
Pozdravljeni,mene tudi zanima,če ve kdo kake so kaj razmere po omenjeni poti,...nas že vleče počasi v ta prekrasni gorski svetmežikanje
Dr.ejči     
17.6.2012
Včeraj preplezana.Na vstopnem delu je snežni jezik,vendar so v njem prave stopnice in ga ni težko prehodit.Ostali del je brez posebnosti (suh).Srečno.
mdj     
17.6.2012
hvala lepamežikanje
Keko     
18.6.2012
Včeraj bili gor v večji skupini. Ne zadržujte se predolgo na vstopnem delu (snežišče), zelo nevarno zaradi padajočega kamenja. Včeraj se je ravno, ko smo zapustili ta del, vsulo dol za eno samokolnico kamenja.
Zatorej previdno.
Alesko1971     
19.6.2012
Tudi bil včeraj po Hanzovi na MM; na melišču pred vstopom v steno pa res "dežuje" kamenje.

http://connect.garmin.com/activity/190555037#.T-AmFF8miyc.email
mdj     
19.6.2012
ja previden treba bit na vsakem koraku,kako je pa kaj z dostopom na VM,lani tak čas je bil glih kup snega tam,je letos prehodnanasmeh
garmont     
19.6.2012
Bil sem v soboto na VM. Snežišče je še, vendar se ga lahko obide po robni zevi. Previdno pa pri sestopu.
Lp
bobby     
2.7.2012
Zgoraj je sicer že bilo zavedeno vprašanje, pa nisem zasledil odgovora. Če želim iz Vršiča naenkrat priti na Malo in Veliko mojstrovko, kako je to najboljše izvedljivo. Ali se je kje potrebno vračati, ali je možen direkten prestop, itd.. lepo prosim, če lahko kdo malo opiše..lp
jedriličar     
2.7.2012
Jednostavno. Sa parkinga na Vršiću po via normale, pa po grebencu gore (markirana staza ide po melišću, ali preporučam ti uspon malo desno, po rubu grebena) na MM, pa onda siđeš stotinjak metara prema sedlu i tamo imaš nemarkiranu ali vidljivu stazu na VM. Silaz po istom. Ako ne želiš uspon-sliza po istom, onda imaš vaijantu da se negdje na pola melišća a prije izlaza na grebenec odvaja nemarkirana staza koja ide na Šitnu glavu, pa otamo na MM, pa onda na VM. A imaš i varijantu sa stražnje strane po Hanzovoj na MM pa na VM i silaz uvijek po via normale, čez grebenec. Vidi kartu Trgilav, 1:25000. Lp i uživaj
Daaam     
17.7.2012
V petek 20.7 bo Hanzova pot na M. Mojstrovko zaradi obnove zaprta!!

http://www.pzs.si/novice.php?pid=7170
jetamp     
28.7.2012
V petek sem bil na Mali Mojstrovki po Hanzovi poti. Jeklenice in klini držijonasmeh, tako da jo lahko obiščete brez zadržkov.

LP pa Srečno
Ajda_Zitnik     
29.7.2012
Pot sem prehodila danes, kot je rekel jetamp - jeklenice, klini in tudi skale držijo, snežišč ni bilo.
Pridružujem pa se mnenju, da ta zelo zahtevna pot (ali ferrata) ni primerna za začetnike. Je dokaj izpostavljena, prav tako pa v vrhnjem delu ni veliko varoval (jeklenice in klini).
Kar pa se tiče dodatnih vrvi na ferratah - lahko so popkovine (pomožne vrvice, neskončne zanke ali še kaj tretjega), se pa predvsem v Italiji in Avstriji pojavljajo ferrate, kjer je nekaj klinov na vsake toliko metrov (3 - 10 metrov), ker se pač potrebuje še dodatna vrv, ker se s samovarovalnim kompletom ne moreš nikamor pripeti.
Becar     
3.8.2012
Pot prehodil 2.8. Vidi se posledice prenove, varovala v odličnem stanju. Poudaril bi veliko nevarnost padajočega kamenja. Pred vstopom v plezalni del, bil priča večji količini padajočega kamenja. Tudi višje je parkrat zažvižgalo mimo, kamenja niti ne vidiš, ga pa slisiš. Zato bi toplo priporočal čelado, videl sem, da so jo tega dne imeli vsi. Lp
dsusnik     
9.8.2012
Včeraj 7.8.2012 šli na Malo Mojstrovko po Hanzovi - pot odlično zavarovana, ni pa tako nedolžna, kot jo nekateri prikazujejo. Zmore, pa jo lahko vsak. Toplo priporočam čelado, za boljšo varnost za tiste manj izkušene pa če se le da tudi varovalni komplet! Pa pot pod noge in srečno. nasmeh
oybl     
22.8.2012
Zanima me, kaksna je ta pot v primerjavi z Tominškovo na Triglav?
Keko     
22.8.2012
Bistveno krajša, ponekod bolj pokončna, podobno prepadna, zelo dobro varovana in lepa. Če na Tominškovi ni bilo težav, jih tudi tu ne bo.
oybl     
22.8.2012
Hvala za odgovor!nasmeh
tanjao     
23.8.2012
Mene pa zanima primerjava s potjo od Kokrskega sedla(1793m) proti bivaku pod Grintavcem(2100m)?Ali pa Kokrsko sedlo-Grintovec?
Hvala
_sandra_     
23.8.2012
@tanjao: kaj te zanima, katera pot je lažja od teh dveh? ali primerjava z malo mojstrovko?
tinky     
23.8.2012
Obe sta precej lažje od Hanzove.Kokrško sedlo -Grintovec je še najlažja.
Branee     
23.8.2012
Ti, da ni hanzova na MM lih v tem rangu k severni pristop v eigerju, ajga??

Cisti vrtec je v zelezju..
Becar     
23.8.2012
Ajga pejt rajš na en pir ali pa Eigerja plezat ko si tko dober, v primerjavi z ostalimi si pravi superman
Branee     
23.8.2012
ta hanzova je hec kdor glumi drugace ni se posteno plezal, verjetno je mel uvajanje v vikrcah nasmeh))))))))))))
Becar     
23.8.2012
Mislim, da ga ni planinskega vodnika, knjige, zemljevida, ki bi omenjeno pot opisoval kot ti praviš ˝hec ali vrtec˝. Nekateri ste preprosto predobri za ta forum.
Branee     
23.8.2012
eiger ni kej
tinky     
24.8.2012
še en prepotentnež, upam da se zaplezaš !!!
tol     
24.8.2012
@Branee Ljudje imamo različne talente in sposobnosti.

Tebi je bila pot "hec". Nekomu pa je lahko zgornja meja sposobnosti. To je nekako tako, kot da bi tebe zajebaval nek top plezalec, ki spleza na pogled 8c, ti pa se mučiš v 6a.
andrej78     
24.8.2012
Ta pot res ni nič posebnega,ne po dolžini in izpostavljenosti,je pa potrebnega nekaj tehničnega znanja.Je nekašna vstopnica v svet ferat.
Alesko1971     
25.8.2012
Tol, kar si napisal, podpišem. Eiger pa naj nabija v primerjavo le kdor ga je zlezel.
Enka     
25.8.2012
Nimam prav veliko prakse na zavarovanih poteh, vendar sem danes zmogla Hanzovo - počasi, s samovarovalnim kompletom in seveda pod budnim očesom izkušenega prijatelja. Težav nisem imela, nad resnimi prepadi je povsod jeklenica, kar pozdravi moj strah pred višino. Tudi mesta, kjer jeklenice za krajši čas zmanjka, ponujajo dober občutek, saj je klinov ali pa naravnih oprimkov in stop dovolj. Poesebno poglavje je le zadnji vzpon. Ta sicer ni izrazito prepaden (čepav ti je jasno, kam bi odletel, če bi šlo kaj narobe), je pa dokaj strm, primerni oprimki ali naravne stopničke pa včasih zahtevajo precej raztegovanja. Razen kakšnega klina tu varoval ni. Pa bi na nekaterih mestih še kak klin človeka precej razveseliljezik. Sem pa definitivno ena od tistih, ki ji je ta pot, vsaj v tem trenutku, zgornja meja sposobnosti.
GITA     
25.8.2012
Bravo @Enka, čestitke za turo...vedno občudujem ljudi, ki imajo strah pred višino, a ga vztrajno korak za korakom premagujejo...nasmeh
Keko     
25.8.2012
@Enka, sedaj pa po Kopiščarjevi na Prisank in boš ugotovila, da zmoreš še več.
Enka     
25.8.2012
@GITA hvala za čestitke! Še najtežje je dobiti prave informacije o tem, na kateri poti zanesljivo ni nobenega zračnega nezavarovanega mesta. In pa seveda potrpežljivo spremstvo.

@Keko, zaenkrat še nenasmeh. Vem da tej poti nisem kos niti kondicijsko. Zdaj se bom lotila tistih poti, ki bi jih v resnici morala opraviti pred Hanzovo na MM.
krpan     
26.8.2012
Zelo zrelo in pametno, Enka. Kondicijsko je Kopiščarjeva (vsaj) x (krat) 2 v primerjavi z Malo Mojstrovko. Je pa zelo, zelo lepa zadrega
turbo     
26.8.2012
@Enka,
Rekarjevo pot na Vrbanove Špice vzemi pod noge mežikanje zagotovo ti bo v veselje nasmeh Čudovita, razgibana in primerno zavarovana pot, ki te popelje tudi prek "plesišča", kjer se boš/bosta/boste lahko tudi "zavrteli" , če bode volja prava nasmeh
andrej78     
26.8.2012
Turbo,sam ta je pa dooolga iz Kota.
lp
turbo     
26.8.2012
V primerjavi s Hanzovo na MM je vsekakor daljša, občutno. Je pa b.p. izvedljiva v enem dnevu. Ali pa se v soboto pomujaš z Rekarjevo in nato prenočiš na Staniču, v nedeljo pa opraviš še vzpon na Rjavino. In/ali podobno, v bližnji okolici Staniča ni da ni nasmeh
Rekarjeva je res čudovita, lepo razgibana, bistveno manj obiskana od Hanzove/MM. Cukrček od zavarovane poti mežikanje
tinky     
26.8.2012
24.6.letos sem opravil to čudovito turo.Še mesec mi manjka do 62, pa sva jo s prijateljem opravila v devetih urah s postaki vred.
andrej78     
26.8.2012
Seveda je izvedljiva v enem dnevu,jo je pa smiselno povezati z Rjavino in imaš prečudovito turo.
hribovc123      
21.9.2012
Ima kdo kakšne podatke o razmerah na poti, je kaj snega oziroma če je pot kaj ledena?
NEIC008     
30.9.2012
Včeraj 29.9.2012 v dežju velik nasmeh prehodil /preplezal omenjeno pot. Pot je res izredno dobro varovana. Kljub mokrim skalam niti ni bila spolzka, potrebna pa je previdnost. Snega ni, prav tako pot ni poledenal.
marjana0611     
1.10.2012
Lp

zanima me, kakšne so trenutne razmere Kopiščarjeva/Prisojniu jezik

IgorZlodej     
1.10.2012
Trenutno megleno, deževno, mokro, vetrovno. Jaz v takem ne bi šelmežikanje.
Gamsss     
8.10.2012
Zanima me kakšne so kaj razmere. Hvala za info.zavijanje z očmi
klemen125     
3.4.2013
Zivjo. ima kdo izkušnje z to turo spomladi (april in maj)?
Macesna     
5.4.2013
Letos za pozabit pred julijem, je preveč snega. Lp.
JusAvgustin     
6.4.2013
S primerno opremo in znanjem... Zakaj pa ne?nasmeh
jedriličar     
6.4.2013
Po mojem, razen tiste prečnice pod stenom, negdje na prvoj trećini ferate, ne bi trebalo biti problema, če je sneg predelan in drži. Za ostalo, pa štrik, dva cepina, klini, soplezalec in peglaj. Enkrat, pred par let mi je en GRS instruktor ir Rijeke povedal da je sa zimskom šolom plezal to smer v začetku februarja ...
Macesna     
6.4.2013
Jah, že, že ... z opremo in znanjem. Ampak, če je že tako znanje - a ni bolje potem plezati "pravo" alpin. smer kot pa se zatikati v kline in zajle nekje spodaj na zasneženi markirani poti, ki pozimi postane resna zadeva?
JusAvgustin     
7.4.2013
V tem snegu dvomim, da kaj ven moli... nasmeh Tudi Triglav ima neprimerno manj obiska, kot pa lani, ko so ga "natepavali" eden za drugim.
ljubitelj gora     
7.4.2013
Svaka čast tistim, ki lahko plezate take in drugačne zahtevne alpinistične smeri, mene je ratalo strašansko strah.
strelec1954     
9.4.2013
@lg.,z leti pride do "bremze" v glavieek povsem normalno in mislim da je to čisto normalno da se z izzivanjem enkrat ustavi.Ni lepšega kot tura v hribih ko imaš čas ko ne podiraš raznih rekordov časovnih in adrenalinskih,ko to mine počasi njadeš v gorah tudi kaj drugega.Vem mlajši pravijo tastarga je strah...a to je samo delno res,pač začneš drugače razmišljati in dogajanja okoli sebe začneš gledati tudi iz drugih zornih kotov.
dprapr     
9.4.2013
Če je "izzivanje" brez znanja in izkušenj, potem te je lahko strah. Stvari se je pač treba lotevati postopoma, kot povsod v življenju. In ne se zanašati na to, da se boš sam vse naučil. Znanje se namreč prenaša na različne načine. In dobro je, da to izkoristimo.
Z leti se pa po moje začne "brenzati" predvsem zaradi odgovornosti, ki se je vedno bolj zavedaš. In to predvsem odgovornosti do bližnjih!
Seveda tudi zaradi zmanjšanih telesnih sposobnosti.
ljubitelj gora     
10.4.2013
Tu znanje, praksa, šola nima vpliva, nekaj povsem drugega je, ampak tu prosm nebi zdej o tem.
ZVEZDA     
17.6.2013
Zdravo,
ali kdo ve kakšne so trenutne razmere v Hanzovi ali je še veliko snega?
plavžar     
21.6.2013
Danes 21.06.2013 Pri vstopu je še nekaj snega, do prve jeklenice. Ostala pot OK.
ZVEZDA     
25.6.2013
Hvala za informacijo in še veliko lepih dni v gorah.
ljubitelj gora     
7.7.2013
Bil danes, ne samo tu še drugje, več slik: Prednje Robičje - Hanzova pot na Malo Mojstrovko - Goličica

https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/RobicjeMalaMojstrovkaHanzovaGolicica
Grega92     
16.10.2013
razmere?
ljubitelj gora     
16.10.2013
Izberi nekaj drugegamežikanje
Alesko1971     
17.10.2013
@Grega92 Včeraj sem se sprehodil do Vratc in malo pomolil nos pod severno stran Mojstrovk. Sneg je nekje do malo nad 2000m; pot je ziher po določenih delih pomrznjena, mokra in spolzka... Prilagam sliko.
Potohodnik     
16.7.2014
Hanzova pot po mojem mnenju terja kar precej izkušenj in sicer v v zgornjem delu, kjer je na slikah napisano: >>strm vzon<< plezaš po mojem I.-II., par je tudi mest II. Če si z Hanzovo potjo brez težav opravil, tudi pri vzponu na Veliko Mojstrovko ne boš imel težav. Sedaj pa je najtežavnejše mesto že sam vstop, saj prvo jeklenico (morda rjavico) prekriva velika stena snega, ki je obvisela s stene. Obvoz narediš tik zraven po desni (zares težavna sta le prva 2 ali 3m), stena je gladka, zaradi toplenja snega morda mokra, tako da plezaš III. Potem pa še 2m II. in si pri zajli. Midva z očetom (sam sem star 13 let) sva si pomagala tako, da sva gorskega samotarja (veliko bojl izurjenega od naju) prosila, da najino 20 m dolgo vrv vpne s vponko v prvi klin (zajlo). Varovala sva se in stvar je bila veliko varnejša, saj j prej nekaj strmega terena s klini, spodaj pa ogromno snežišče, v katerega razpoko ne bi rad padel in se polomil. Kasneje do vrha ni bistvenih težav s snegom.
Potohodnik     
16.7.2014
Pride še moj blog. Sicer Hanzova pot ni preveč težavna (da ne bo koga strah, le previdno in pogumno). Dosop do stene po snežiščih je dostop uhojen (stopničke).
Dkrepfl     
11.8.2014
Pozdrav,
ali kdo ve kako je zdaj s snežišči na Hanzovi pred vstopom v steno? Se da prit čez brez derez in cepina? Hvala.
Zebdi     
11.8.2014
Pot je normalno prehodna brez zimske opreme; na vstopu prečiš nekaj malega snega, ki pa ne predstavlja težav.
Dkrepfl     
12.8.2014
Super, hvala za info!!
Ruzowski     
13.8.2014
Kar nekaj časa zavlačeval s to Malo Mojstrovko. Z razlogom. Te dni je minilo 10 let, od kar se je pri plezanju na MM smrtno ponesrečil prijatelj B.A. iz Bilj.Tako da...ja..prihranjena MM posvečena njemu.

_

Pred vstopom v zavarovani del še par stopinj po snegu, ki ne povzroča težav. Vreme odlično, na vrhu megleno in hladno, spust po melišču.
almota     
29.8.2014
Danes sem nekje na Hanzovi poti izgubil sončna očala, če jih je kdo našel me naj kontaktira na almota12@gmail.com
sončna očala so črne barve.Hvala in lp.
tanjak     
5.10.2014
Danes smo bili na MM, vreme čudovito, veliko obiskovalcev. Pot suha in brez snega.
masker     
21.4.2015
Bil sem na Mojstrovki in to že večkrat.Sicer Hanzova postavlja predvsem v prvem delu ferate nekaj zahtevnejših prehodov, ki pa se jih s previdnostjo in tudi s samozavestjo da srečno premostiti........in še to- vsakič ko sem se odpravil na Mojstrovko, vsakič je bilo drugače!!!! Pa naj reče kdo, da hoditi vedno na ene in iste hribe je dolgočasna zadeva....KJE PA!!!
Branee     
21.4.2015
Cestitke, po posti dobis zlati cepin!!
redbull     
21.4.2015
nasmeh) zlati cepin zmaga Brane
mirank     
21.4.2015
Kaj češ; člouk mona ne rata, se tak že rodi..
malimiha     
3.6.2015
Mogoče kdo ve ali je pot kopna? hvala in lp,
zico10     
4.6.2015
Je bil kdo zadnje dni gor?
malimiha     
6.6.2015
pot je kopna edino pred vstopom v plezalni del je eno manjše snežišče. lp
masker     
10.8.2015
Končno ponovno v hribih in to na Mojstrovki. Lep sončen sobotni dan, lepa planinska družba, še lepši razgled z vrha MM, tako, da smo se odpravili še na VM. Pri sestopu, pa je potrebno nekaj previdnosti po zahrbtnem melišču, kjer se ti lahko zdrsne po gladkih stenskih ploščah. Varno in previdno ter predvsem brez panike! Ajde!
sebaseba     
30.9.2015
Danes smo bili gor. Bila je megla, pihalo in se rahlo snezilo. Snezisca se da vsa zaobiti in so vecinoma v rangu velikosti nekaj 10 cm. Hanzova pot je v delu s ferato odlicno oznacena in varovana. Nekaj zelo kratkim nekljucnim odsekom manjka zajla. Zgornjemu delu Hanzove poti so markacije zbledele in jim je bilo v teh pogojih malo tezko sledit. Na vrhu, oz. nekaj 10 m pod vrhom proti Juzni poti, se nahaja zig in skatla v kateri je vpisna knjiga in tudi crnilo, ki deluje. Zal je knjiga popolnoma polna, razmocena in se razpada. Juzna pot ima na vrhu prav tako zbledele markacije in vse obrnjene za dostop, ne pa za sestop.
SunBurned     
1.10.2015
@Sebaseba:
Torej sklepam, da zimska oprema ni potrebna na Hanzovi? Je pot tudi drgač suha oz. ni ledu?
sebaseba     
1.10.2015
@SunBurned Ni bila potrebna. Ni bilo ledu, razen cisto na vrhu tu pa tam na izpostavljenih delih, ne na poti.
SunBurned     
2.10.2015
Super, hvala!
Taxi0310     
13.6.2016
Je bil kdo na vrhu po Hanzovoj poti (ferata)? Dali ima snijega?
Lijep pozdrav iz Hrvatske!
Hvala.
cegy11     
14.6.2016
Tudi mene to zanima.
IgorZlodej     
14.6.2016
Poglejta pod Forum - Razmere, je Franci vse lepo opisal in pustite že enkrat na miru te komentirane izlete jezen
Tadej     
15.6.2016
Objava PFranci-ja 14.6.2016
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1847
zavratčan     
5.10.2016
Odlično varovana pot. Varovala so povsod kjer jih potrbuješ.
S katero plezalno potjo pa bi se lahko primerjala ta?
Becar     
6.10.2016
Slovenska na Mangart je še najbolj podobna se mi zdi.
redbull     
6.10.2016
Zvečer boš lahko videl nekaj videa od Hanzove, če te zanima.
Bom prilimal link
Srečno
redbull     
6.10.2016
https://youtu.be/NmMM0-RXSRg
maks57     
12.7.2017
Zanima me, kakšne so razmere na tej poti.
Lepa hvala za odgovor!
PFranci     
12.7.2017
Poletne.nasmeh
maks57     
13.7.2017
Super!
Če bo vreme, greva z bratom v torek. Se že veselim.
Enka     
13.7.2017
Ja, danes so bile že zgodaj dopoldne zelo poletne (beri: vroče :jeziknasmeh. Pot me je ponovno navdušila, čeprav sem jo imela v spominu kot nekoliko lažjo nasmeh.
PlaRinka     
2.7.2018
Danes sva bila na Mojstrovki cez Hanzovo pot. Vstop v ferato je precej otežen zaradi velikega snežišča. Sicer je pot zelo lepo varovana in brez posebnosti.
kohica     
3.7.2018
PlaRinka kaj svetujes za dostop - dereze? Ali imas kaksno fotko. Je v planu v nedeljo ampak me skrbi dostop. Hvala
tinky     
4.7.2018
Glej, trenutne razmere, Šitna glava. 23.6.Rabil sem dereze in cepin, verjetno pa je snega že manj.
nevica     
9.7.2018
Na Hanzovo po Mojstrovko, 7.7.18... z Mašenko
mersudin     
29.8.2019
Danes z ženo Mirsado po Hanzovi na malo Mojstrovko,KR LEPA FERATA, potem na veliko Mojstrovko in po južni nazaj na Vršič. ENKRATNA TURCA...
dprapr     
29.8.2019
Kdaj so pa napravili ferrato na Mojstrovko?
jax     
29.8.2019
Uf, še pred drugo vojno mežikanje
dprapr     
29.8.2019

V Sloveniji ferrate nimajo statusa planinske poti in tudi niso označene s planinsko markacijo, tako kot planinske poti, skrbniki katerih so planinska društva.
turbo     
29.8.2019
Leta 1928:
https://www.gore-ljudje.net/novosti/120285/
turbo     
29.8.2019
Aja, sem mislil, da je poanta v letu nastanka in prepozno opazil, da je v smislu "al prav se piše kaša ali kasha" velik nasmeh
4senna     
24.6.2020
Kakšne so trenutne razmere v Hanzovi.
So potrebne dereze in cepin?

Hvala.
12a3bc     
5.7.2021 19:05:14
Je ta smer letos že kopna ali je boljše še malo počakati? zmedenzmeden
sAleska     
5.7.2021 21:30:09
Na vstopu je še vedno potrebna zimska oprema. Poglejte komentar pod Trenutne razmere.
12a3bc     
10.7.2021 14:58:18
Kje ga najdem zmeden
bos     
10.7.2021 15:12:37
https://www.hribi.net/trenutne_razmere/slo/mala_mojstrovka_-_hanzova_pot/1/1847
12a3bc     
16.7.2021 10:02:03
Hvala velik nasmeh
primozg     
12.8.2021 7:36:06
V torek 10.8. prvič po tej poti. Res lepo zavarovana in krasna pot.
Moje slike na povezavi https://gorskimoz.si/2021/08/12/mala-mojstrovka/
thesara     
8.10.2021 9:17:14
Čudovita pot, zelo razgibana in razgledna, ter ravno prav težka, da lahko tudi tisti, ki nas je malo strah višine, uživamo v plezanju.
Večina poti je odlično varovane, zgornji del poti pa je brez jeklenic in s slabimi oznakami, kar zna biti težava v slabem vremenu.
Kawasaki     
21.7.2022 12:32:49
Ali se lahko ferata primerja z Hvadnikom ali pa s ferato (modro-lažjo) v Mojstrani ali je ta po Hanzovi poti veliko težja in bolj izpostavljena?
nejcf     
23.8.2022 23:36:00
Včeraj sva po tej poti osvojila najprej Malo Mojstrovko in potem nadaljevala še na Veliko. Zaradi malce slabše napovedi zjutraj na Vršiču ni bilo veliko ljudi in posledično tudi na sami poti ne. Spustila sva se po južni poti in si spust do Vršiča skrajšala po melišču. Ravno ob povratku je padlo nekaj kapelj dežja, to pa je bilo včeraj v tem delu Slovenije vse kar se padavin tiče. Je pa po vrhovih in deloma tudi na Vršiču pihal precej močan mrzel veter.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje