Planinarenje

Planinarenje

Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeSpodnji Rokav / Aljažev dom v Vratih  - Spodnji Rokav
   Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav   
Autor opisa:JusAvgustin
Vrijeme hodanja: 5 h
Ishodište: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Cilj: Spodnji Rokav (2500 m)
Visinska razlika: 1485 m
Visinska razlika (po putu): 1500 m
Zahtijevnost: alpinistički uspon
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze, svjetiljka
Opis puta:
Na začetku parkirišča se usmerimo proti krnicama Pod Dolkom in Suhi plaz. Najbolje si je smer pristopa ogledati že s parkirišča, saj bo kasneje orientacija v gostem gozdu težko izvedljiva. Po dobri uri hoje skozi zelo strm gozd se pred nami odpre prostrano območje krnic. Sedaj se usmerimo na izrazit greben, ki razdeljuje dve krnici. Hoja je zaradi grušča in rušja zelo naporna. Kmalu dospemo do vznožja macesnovega grebena, ki bo sedaj naša smernica. Na greben se vzpnemo z leve proti desni po izraziti gredi. Razglednemu grebenu sledimo do vršne zgradbe Spodnjega Rokava, tam je tudi vstop v smer. V smer vstopimo desno od grebena. Po prijetni hoji preko trav in nizkih macesnov dosežemo vznožje žleba (II. 200 metrov), ki nas povede preko prve stene do izrazitega žandarja v steni. Pri žandarju prečimo levo (izpostavljeno) do vznožja druge razčlembe, ki nas povede preko druge stene. V tej razčlembi se načeloma držimo grape, možen je pa tudi umik skokom na desno rebro. V lažjem poplezavanju se počasi bližamo zadnji skalni pregradi pred gredo, kjer pa je težav konec. Zadnjo steno preplezamo čez izpostavljeno steno (prvi klin v smeri, III.) do podnožja izrazitega kamina. Kamin je tudi tehnični detajl ture (20 m III. stopnja). Sedaj stojimo na izredno široki gredi, od koder je do vrha le še kratek skok (50 m I.-II.) Prehode izbiramo sproti, smer ni točno določena, načeloma pa se držimo bolj desne strani. Razgled, ki nas pričaka na vrhu pa je neopisljiv. Varen vzpon vam želim v tem šodrovskem biseru.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Prosječna ocjena izleta: 8,2/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav
43     
29.9.2013
zanima me samo kje je najpriporočljivejši sestop z rokava (oz. kam pelje abzajl na sliki)
JusAvgustin     
30.9.2013
Po gredi kjer se P-T konča, ali pa 30 višinskih metrov pod vrhom-abzajl v krnico Kotli. Samo moraš vedeti točno lokacijo sidrišča za spust! Iz 16. slike je dokaj razvidno...mežikanje
plesec     
23.7.2017
Sidrišče za prvi spust po vrvi ima dva svedrovca. Ali so tudi nadaljna sidrišča opremljena s svedrovci? S 60 m vrvjo so 3je spusti.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje