Planinarenje

Planinarenje

Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeTriglavski dom na Kredarici /  Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici
    Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici (Tominškova pot)  
Vrijeme hodanja: 4 h 50 min
Ishodište: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Cilj: Triglavski dom na Kredarici (2515 m)
Visinska razlika: 1500 m
Visinska razlika (po putu): 1500 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Triglav 1 : 25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Tu nas planinska oznaka za Tominškovo pot usmeri levo in nas čez pas grušča popelje v gozd. Dobro nadelana pot se začne vzpenjati po gozdu navzgor. Ker je pot po gozdu mestoma precej strma so na njej postavili nekaj stopnic, ki nam olajšajo hojo. Po uri in pol hoje gozd postane redkejši, pot pa nas pripelje do začetka plezalnega dela poti. Med vzponom po plezalnem delu so nam v pomoč varovala, ki so v dobrem stanju (obnovljena leta 2006). Pot naprej postaja vse bolj vrtoglava in se strmo dviga po severnih ostenjih Begunjskega vrha. Ker je plezalni del poti izpostavljen padajočemu kamenju je obvezna čelada! Po dobrih treh urah hoje strmina popusti in pot se priključi običajni poti čez Prag. Le nekaj korakov naprej pa ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Pot naprej pa nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Kredarice (levo Staničev dom). Pot naprej poteka po Triglavskih podih, kjer imamo lahko nekaj težav z orientacijo (predvsem v megli). Strmina poti pa se postopoma spet stopnjuje in mestoma nam je v pomoč jeklenica. Strmina nato ponovno popusti, pot pa nas pripelje do Triglavskega doma na Kredarici do katerega se moramo rahlo povzpeti.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kredarica, Mali Triglav, Triglav
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=6)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici
Tadej     
12.9.2006
Tominškova pot je bila obnovljena poleti 2006 tako, da so varovala v dobrem stanju. Tudi v gozdu je pot dobro vzdževana. Lp.
Gost     
20.9.2007
Vzpon po Tominškovi poti mi je bil zelo všeč. Pot se vseskozi strmo vzpenja, a nudi čudovite razglede na bližnje vrhove in dolino Vrat. Priporočam jo pa bolj izkušenim planincem in ne tistim, ki gredo prvič na Triglav in imajo npr. vrtoglavico. Srečno vsem planincem! Tanja
Štronca     
23.9.2007
Zanima me, kakšno je trenutno stanje na poti od Kredarice do Triglava? Je pot nevarna zaradi snega? Hvala za odgovore vnaprej in lp.
tickon     
18.10.2014
Ne da se opisati z besedami kako grozno smrdi po fekalijah na Kredarici. Na vzpon nas je šla kar lepa skupina ljudi in vsi do zadnjega smo bili izredno razočarani nad obupnim stanjem!
Nismo imeli apetita niti spit pijače kaj šele karkoli pojesti, ker nam je šlo na bruhanje. Žalostno je da je upraviteljem vseeno za kočo, ki se nahaja tik pod slovenskim ponosom! jezen
Tu bi MORALA posredovati PZS!!!
borutpovse     
18.10.2014
S tem se pa strinjam.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje