Planinarenje

Planinarenje

Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeSlemenova špica / Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica
   Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica   
Vrijeme hodanja: 1 h 25 min
Ishodište: Erjavčeva koča na Vršiču (1525 m)
Cilj: Slemenova špica (1911 m)
Visinska razlika: 386 m
Visinska razlika (po putu): 430 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od Erjavčeve koče na Vršiču oz. s parkirišča ob koči najprej previdno prečimo glavno cesto, nato pa nadaljujemo po pešpoti v smeri Slemenove špice, Male Mojstrovke po Hanzovi poti in Doma v Tamarju. Široka in dobro uhojena, večinoma kamnita pot se nato najprej vzpne do zadnje serpentine na kranjskogorski strani, kjer zavije nekoliko v desno ter se v nadaljevanju razmeroma strmo vzpenja. Med vzponom nas pot vodi skozi pasove ruševja in med redkimi macesni. Ob lepih pogledih na Špikovo skupino, Škrlatico, Prisojnik, Vršič... kmalu dosežemo razpotje, kjer se priključimo še nekoliko bolj obiskani poti s prelaza Vršič.
Tu nadaljujemo desno ter se mimo nekaj metrov oddaljenega razgledišča v nekaj minutah povzpnemo na preval Vratca (1799 m), kjer je naslednje označeno razpotje.
Levo se nadaljuje zavarovana plezalna pot na Malo Mojstrovko ter neoznačena pot proti Slemenu, v desno se odcepi neoznačena vendar dobro uhojena pot proti Prednjemu Robičju, v smeri naravnost pa se nadaljuje običajna pot proti Slemenu in Slemenovi špici.
Sledi kratek del poti, kjer prečimo pobočja pod Prednjim Robičjem, nato pa se pot postopoma prične spuščati proti pobočjem nad dolino Male Pišnice. Ko dosežemo omenjena pobočja pot zavije levo, nato pa se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. V kopnem nezahtevna pot nas nekoliko naprej pripelje do razpotja, kjer se nam z desne priključi markirana pot iz Tamarja skozi Grlo ter še neoznačena pot skozi Malo Pišnico.
Nadaljujemo v smeri Slemenove špice, po poti, ki še naprej preči pobočja visoko nad Malo Pišnico. Ob lepih pogledih, ki sežejo vse do bližnje Italije in Avstrije pa kmalu prispemo na pobočja Slemenove špice, kjer se pobočje, ne pa tudi pot položi. Sledi kratek vzpon, nato pa prispemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno (naravnost vodi pot proti Tamarju - pot mimo Črnih vod (tudi, če nadaljujemo naravnost je še vedno možno proti na Slemenovo špico)). Po nekaj minutah nadaljnjega vzpona se pot povsem položi, mi pa pred seboj zagledamo manjša jezerca ter vsem znan pogled proti Jalovcu. Jezerca obidemo po desni strani, oz. kjer pač želimo, nato pa se mimo vpisne skrinjice v nekaj minutah povzpnemo na razgleden in prepaden vrh Slemenove špice.
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore se po cesti, ki vodi preko prelaza Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno. Med 22. in 23. serpentino vršiške ceste bomo prišli do parkirišča pod Erjavčevo kočo, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Vratca (1799m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Erjavčeva koča na Vršiču - Slemenova špica
Matjaz_65     
24.12.2016
še nekaj mojih fotk nasmeh
vračal sem se po poti pod severnim ostenjem male mojstrovke in šitne glave mežikanje
Nordung     
11.9.2018
Pozor, ko se približamo serpentini, je treba zaviti levo (proti cesti) in tam je nadaljevanje poti. Ta ovinek ni označen, zato lahko pomotoma nadaljujemo naravnost in se ujamemo v zoprnijo v strugi hudournika. Drugo opozorilo pa bi imel, da je pot nekje proti koncu grobo spremenjena. Zaide med čudne skale, ki jih ne more premagati prav vsak. Ta del ni LAHEK. Zanimivo, da ta del poti ni na fotografijah, čeprav je bistven!
KatkaV     
17.10.2018
Hvala za to opombo, da je potrebno iti k cesti, zares je videti kot bi pot vodila k hudourniku.
Malce previdnosti je v tistih skalah res potrebno kadar so tla spolzka, sicer pa glede na število obiskovalcev vseh starostnih skupin, pot nikakor ni nepremagljiva.
In pa lahko bi se ažuriral podatek, da je vpisna skrinjica in žig na samem vrhu, le ta pa ima višino 1909m vsaj na žigu piše tako in ne 1911m.
trdi     
18.10.2018
Tisti odsek med skalami nadomešča star odsek, kjer je bila prej jeklenica, ki pa se je pred leti utrgal v dolino. V mokrem si je malo res treba pomagati z rokami, vendar nič strašno težkega, da se ne bo sedaj kdo prestrašil. Generalno gledano je pot še vedno lahka označena pot.
J.P.     
12.7.2020
Krasen kotiček narave. Bodite pozorni na ovinek, ki ga omenja Nordung. LP
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje