Planinarenje

Planinarenje

Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeAljažev dom v Vratih / Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih
   Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih (Pot Triglavske Bistrice)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Koča pri Peričniku (750 m)
Cilj: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Visinska razlika: 265 m
Visinska razlika (po putu): 300 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti v smeri zatrepa doline Vrata. Cesta nas najprej vodi čez most, s katerega se nam odpre lep pogled na slap Peričnik (do spodnjega slapu je 10, do zgornjega pa 15 minut hoje). Nadaljujemo po cesti, s katere pa se že kmalu v levo odcepi Pot Triglavske Bistrice (cesto zapustimo še pred začetkom 25% klanca). Pot nas po krajšem spustu pripelje do reke, ob kateri se nato vzpenjamo po lepo urejeni stezici. Steza ob kateri opazimo številne informativne table, pa se počasi prične oddaljevati od Triglavske Bistrice ter nas višje pripelje do gozdne ceste kateri sledimo v levo. Cesta se kmalu spremeni v kolovoz, le ta pa nas v prečnem vzponu hitro pripelje do Galerij (obsežni previsi). Sledi nekajminutna hoja po Galerijah, preko katerih pa pogosto kaplja ali celo curlja voda. Višje pot preide v strnjen gozd ter se le nekoliko naprej priključi cesti, ki vodi v dolino Vrata. Cesti sledimo v levo, ta pa nas po krajšem spustu ponovno pripelje do reke Triglavske Bistrice.
Ravno na mestu, kjer se cesta povsem približa reki to prečimo, nato pa pot nadaljujemo po levi strani reke (desnem bregu). Nekaj minut nadaljujemo po levi strani reke, nato pa preko mostička ponovno stopimo na desno stran. Nadaljujemo po stezi, po kateri po močnejšem deževju teče voda. Pot naprej se nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa nas pripelje do grbinastega travnika. Omenjeni travnik, s katerega se nam odpre lep razgled na okoliške vrhove prečimo, nato pa za kočo, nadaljujemo v smeri "Pot Triglavske Bistrice". Omenjena pot kmalu obide še eno kočo, nato pa nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo levo navzdol v smeri P (parkirišče). S parkirišča nadaljujemo desno v gozd, nato pa poti, ki postopoma preide na obsežna prodišča, sledimo vse do Aljaževega doma v Vratih.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice - zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje, pa se v levo odcepi cesta, ki pelje proti Mojstrani ter dolinam Krma, Kot in Vrata. Omenjeni cesti v križiščih sledimo v smeri doline Vrata, mi pa se po njej peljemo do bivše planinske koče pri Peričniku, ob kateri parkiramo na velikem makadamskem parkirišču (izhodišče se nahaja pri oznaki ceste 6 km).
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Triglav
Prosječna ocjena izleta: 5,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Koča pri Peričniku - Aljažev dom v Vratih
Gost     
29.5.2006
V nedeljo,28.maja smo hodili po poti Triglavske Bistrice do Aljaževega doma.Pot je čudovita ,vseskozi vredna občudovanja.Planinci ne veste kaj zamujate,ko se do Aljževega doma pripeljete z avtomobili!!!
matjažg     
21.2.2007
Res sem enakih misli, kakor Gost. Poleti je prav ta koča največje veselje za vsakega pohodnika, ki gre peš iz Mojstrane proti Aljaževemu domu. Vsaj meni je bila, ko sem šel peš. To je med temi 12 km edini napajalnik, če se izrazim v tažejnem žargonu.
Gost     
22.2.2007
Za tažejne je tudi voda iz potoka dobra.
Gost     
22.2.2007
Ja,bo kar res.Včasih ko so že par ur suha usta je potoček zlata vreden.nasmeh
Gost     
3.2.2008
A kdo ve? Je cesta od Mojstrane do Aljaževega doma izpostavljena snežnim plazovom. S kolegi imamo namen jutri zvečer ob baklah do doma pa nas zanima, če je sedaj po novozapadlem snegu kakšna nevarnost plazov. Hvalanasmeh
mojcej'72     
2.8.2009
28.7. odšla s hčerko peš od parkirišča pri Slapu Peričnik do Aljaževega doma, potrebovali sva kar 2 dobri uri hoje. V koči so bili zelo prijazni in hrana je kar padla v trebušček, 20 min še do karabina - spomenika padlim gornikom v 2.sv.vojni in izlet je bil lepo zaključen. Seveda je bilo potrebno priti še nazaj. Lep počitniški izlet.
felix     
26.8.2009
Kaj je s kočo pri Peričniku? Na praznik 15.8. se je ljudi tam kar trlo, koča pa zaprta. Ali se gremo tako turizem pri nas?
Kriška     
26.8.2009
A je sicer kdaj odprta? V zadnjih nekaj letih sem parkrat šla mimo (tudi ob vikendih) pa nikoli ni bila odprta.zmeden
Katu     
19.11.2009
V soboto sem se prvič odpravila do Aljaževega doma. Kljub dežju im vetru je bila hoja ob reki fenomenalna. Ob lepšem vremenu se bo izlet zagotovo podaljšal do kakšne druge destinacije. mežikanje
Stumby     
26.12.2011
ima mogoče kdo aktualne podatke, če je cesta prevozna do doma, oz. do kot se da zapeljat?
Viper     
26.12.2011
Da se pridet, tudi do Aljaževega doma. Na najbolj strmem delu je cesta tudi kar poledenela, takoj od Koče pri Peričniku. Najbolj sigurno se pride z avtom 4x4 pogonom.
Stumby     
26.12.2011
ok, najlepša hvala!
NAVDIH     
12.12.2012
Zanima me,če je cesta od Mojstrane do Vrat prevozna? Za odgovor se vam zahvaljujem
dolenjka&primorc     
12.12.2012
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=4983 velik nasmeh
Pohodnica56     
18.1.2013
Je kdo zadnje dneve hodil po tej poti? Bi jutri eno zimsko bolj na izi ubrali, pogledali zamrznjen Peričnik.
Jerebica86     
19.4.2014
Danes sva imela kljub slabemu vremenu prečudovit izlet. Pot je v spodnjem delu spremenjena, večji del jo je odesel sneg/voda, tako da je potrebno spodnji del malce "preplezat". Zgornji del poti, tik pred Aljaževim domom pa je ponekod še pokrit s snegom.
gorska.zvezda     
13.6.2015
gorska.zvezda
13.6.2015
Po navodilih smo želele takoj za mostom pri Peričniku zaviti levo na Pot Triglavske Bistrice, vendar te poti ni več, ker jo je že pred 2 letoma poškodovala voda. Zato je treba po cesti po klancu 25% navzgor in še naprej, cca 1,5km od Peričnika in šele potem zaviti levo po poti, ki se spušča proti strugi Triglavske Bistrice. Na tabli piše, da je hoja na lastno odgovornost, najbrž velja za zimske razmere. Pot je čudovita.
claire     
15.11.2016
Koča žal zaprta, žiga SPP zunaj nisem našla mrk pogled Sicer pa lepa pot!
natalia23     
17.11.2016
Žig za spp,za Aljažev dom v vratih dobite v planinskem muzeju v Mojstrani.
suzys     
17.5.2017
Rada bi vedela ali je pot sanirana na začetku in se lahko pride do Peričnika in potem po opisu naprej?
Hvala in Lp
Enka     
11.8.2017
Kaj res nihče ne ve tega, kar sprašuje suzys?
mlgt1950     
11.8.2017
Pot ni sanirana. Od Pericnika je potrebno iti naprej po cesti, po klancu 25 % vse do kilometerske oznake 7,5 km, kjer je odcep v levo navzdol na potko. Lahko pa se malo naprej po cesti in zavijes na potko na levo pri oznaki za Galerije.
Enka     
11.8.2017
O, najlepša hvala za informacije. Ne poznam teh koncev, pa jih imam namen spoznati nasmeh
majda.gosenca     
23.8.2017
Čudovita pot in narava. Mi bo vseeno v lepem spominu,čeprav sem tu izgubila sončna očala z dioptrijo.Žal "poštenega" najditelja v kočo pri Peričniku ni bilo.Očala pa so ostala blizu koče 21.avg. 2017.
kravica     
28.4.2018
Danes je nekdo na parkirišču pri Aljaževem domu pozabil pohodne palice Black Diamond črno-rdeče. Če jih kdo pogreša, naj mi javi nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje