Planinarenje

Planinarenje

Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeSveta Katarina na Homu / Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu
   Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu   
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Blejska Dobrava (pokopališče) (560 m)
Cilj: Sveta Katarina na Homu (634 m)
Visinska razlika: 74 m
Visinska razlika (po putu): 154 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: TNP 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Od parkirišča peš nadaljujemo v isti smeri, naravnost mimo pokopališča in zgradb ob njem, na naši desni. Kmalu zatem, ko smo stopili na makadamsko cesto, ta zavije desno in se prične rahlo spuščati. Cesta nas kmalu pripelje v mešan gozd, kjer se skozi ovinke nadalje rahlo spušča. Zatem, ko se ta položi in zravna, nas pripelje v bližino reke Radovne in kaj hitro tudi do mostu, kjer reko prečkamo. Na drugi strani se usmerimo desno v klanček (levo hidro elektrarna), ter prispemo do parkirišča, na koncu katerega opazimo betonske stopnice. Po njih se povzpnemo do brunarice (v sezoni bife in prodaja vstopnic za ogled soteske) izza katere si na mostu lahko mimo grede ogledamo tudi slap Šum z vrha navzdol. Od brunarice nadaljujemo po stopnicah na skrajni levi v smeri označeni s "Katarina Bled". Pot nas mimo manjše zapuščene hiše hitro pripelje v gozd in se najprej kratek čas zmerno vzpenja. Kmalu zatem, ko se položi, na razpotju izberemo levo in malce kasneje prečkamo manjši potoček. Kaj hitro smo znova na "križišču", kjer nadaljujemo naravnost, pot pa nas za kratek čas pripelje na jaso, izza katere se zgolj nekoliko vzpne rahlo v levo, nazaj v gozd. Malce višje ob poti naletimo še na svisli, ter manjši izvir, zatem pa pot zavije rahlo desno in nas kmalu pripelje iz gozda na plano, kjer ugledamo cerkev Svete Katarine. Na naši desni se nahaja gostinski objekt, prek parkirišča na nasprotni strani pa tudi klopce, kjer si lahko odpočijemo in privoščimo razgled.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, na katerem zavijemo levo (smer Blejska Dobrava in Spodnje Gorje). Po 100 m vožnje, se že kmalu zatem ko smo zapeljali skozi železniški podvoz, znajdemo v naslednjem križišču, kjer se usmerimo levo v klanec, na Blejsko Dobravo (desno Bled, Gorje). Ko se v kratkem cesta položi, peljemo naravnost skozi vas, kjer sledimo oznakam za Vintgar in pokopališče. Čez cca 1 km pripeljemo do železniškega predora. Na njegovi drugi strani, kjer se cesta razcepi zavijemo desno, ter po nekaj 100 m nadaljnje vožnje prispemo na veliko parkirišče, ki se nahaja v bližini pokopališča.
Pokraj puta:
Slap Šum v Blejskem Vintgarju (520m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Hom pri Bledu
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Blejska Dobrava (pokopališče) - Sveta Katarina na Homu
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje